Recension av boken ”Inflammation roten till sjukdom och vad du kan göra för att läka”

1895
Agneta Schnittger- Foto: T. Sassersson
Agneta Schnittger- Foto: T. Sassersson

Läkaren Agneta Schnittger recenserar en ny bok om inflammationer. Hon anser att tonen delvis är dogmatisk och att boken förmodligen vänder sig till en liten skara läsare. Den vetenskapliga nivån ligger i framkanten inom forskningsfälten genteknik, cancer och tarmflorans betydelse för metabolismen och de kroniska sjukdomarna, anser Schnittger.

Bok: Inflammation : roten till sjukdom och vad du själv kan göra för att läka
Bok: Inflammation : roten till sjukdom och vad du själv kan göra för att läka

Det är med förväntan jag öppnar e-boken. Har från början svårt att orientera mig, men hittar till slut en innehållsförteckning utan sidoanvisningar i slutet av boken. Illustrationerna sitter också i slutet av boken, vilket gör att man får bläddra fram och tillbaka.

I första kapitlet blir jag fundersam över vem boken vänder sig till, uppenbarligen till en skara människor som söker alternativa förklaringar till skolmedicinens förklaringsmodeller.

Tonen i inledningen och även i varje kapitel är dogmatisk och kategorisk, lämnar inte utrymme för läsaren att själv värdera tillförlitligheten i författarnas teorier och anvisningar. Författarna säger sig framföra det senaste på forskningsfronten utan att själva kritiskt granska hypoteserna. Man är lika säker på att sitta inne med ”det rätta”, som kollegorna inom skolmedicinen. Det gör mig besviken, då jag levde i föreställningen att integrativmedicinarna var mer öppna i sina attityder.

De följande kapitlen har ett varierande språkbruk, som spänner från vanligt talspråk till högskolesvenska. Den vetenskapliga nivån ligger i framkanten inom de nya forskningsfälten, såsom genteknik, de nya teorierna om cancer och tarmflorans betydelse för metabolismen och de kroniska sjukdomarna. Här ger man sig in på detaljerade beskrivningar  i enzymernas värld och går ibland lite vilse.

Hormonernas samspel och inverkan på inflammationsgraden i kroppen och hur inflammationen påverkar kroppens kärl och nerver har inte rönt samma entusiasm och  uppgradering av gamla kunskaper. Författarna anser ändå att just dessa avsnitt skall vara de dominerande och de har också givit bokens titel. De är i dessa avsnitt, som jag finner de flesta felskrivningar, oklara beskrivningar och till och med direkt felaktiga påståenden.

Den läsare som vill förkovra sig inom de nya forskningsfälten, finner en uppdaterad information, medan bokens avsnitt om hormonernas inverkan på inflammation inte motsvarar bokens titel.

Recension av Agneta Schnittger, läkare

Relaterat

Författare : Martina Johansson och Ralf Sundberg
Förlag: Bladh by Bladh

Boken finns bla på Bokus. Det finns för närvarande två recensioner och båda ger högsta betyg till boken.

Anna skriver:

”En fantastisk bok som grundläggande och bra beskriver inflammation och dess konsekvenser, och framför allt vad man kan göra åt det. Boken är en ögonöppnare och det är mycket enklare att gör vardagsval numera. En bok som ger upphov till många tankar och diskussioner.”

Föregående artikelLSS: Så lurar bakterierna vårt immunförsvar
Nästa artikelRökning och lathet är lika farligt för din hälsa – Lösningen är träning
Agneta Schnittger
Agneta Schnittger, Med Dr, med svensk specialistutbildning i gynekologi och obstetrik samt fransk vidareutbildning i nutrition och diabeteskunskap på medicinska fakulteten, universitetet i Montpellier.

4 Kommentarer

 1. Agneta Schnittger skriver ner boken. Det är så typiskt genomskinligt att företrädare för skolmedicinen gör så. De flesta borde läsa den här boken så kan de komma till rätta med allt som skolmedicinen för det mesta kallar artros. Och det skulle slippas att bytas ut höftleder mm. Det skulle sparas åtskilliga skattepengar och förhindra mycket lidande om doktorerna läkte sina patienter efter dessa kunskaper. Jag förstår inte varför de som arbetar inom sjukvården motarbetar naturmedicin och alla nya idéer. Det står i läkarnas ed att de ska vara öppna för nya idéer. Men de som arbetar på golvet är tydligen hårt hållna av sina överordnade. Varför ska du Agneta Schnittger överhuvudtaget recensera boken ? Så många okunniga doktorer som jag mött och som aldrig har någon vettig förklaring att komma med. Dessutom har skolmedicinen alltid behandlat de patienter som är förgiftade av tungmetaller mycket illa. Och även de patienter som måste fly elektromagnetiska fält. Kasta inte sten när du sitter i glashus !

 2. Jag är bekant med Agneta och vet att hon inte slutgiltigt företräder skolmedicinen framför annan fungerande/funktionell medicin. Hon är öppen för det som fungerar, helt enkelt.

  Jag antar att det som Agneta uppfattar som dogmatiskt i boken handlar om att de som leder utvecklingen för alternativa uppfattningar fortfarande känner att de kämpar i motvind mot de dogmer som skolmedicinen försöker hålla fast vid. Det är med andra ord skolmedicinen som är det primära dogmatiska problemet här, eller hur?

 3. Jag vill kommentera personangrepp på dr Agneta Schnittger, se ovan.

  Jag har inte läst boken, “Inflammation roten till sjukdom och vad du kan göra för att läka”. Så kommentaren handlar inte om boken.

  Dr Agneta Schnittger är Medicine doktor, gynekolog & expert på insulin, diabetes, kost. Har även arbetat som medicinsk forskare. Är bosatt i Frankrike sedan 15 år. Hon är bland de främsta när det gäller Integrativ Medicin, dvs att kombinera allopatisk medicin med alternativ- och natur-medicin. Hon har mycket djupa kunskaper inom hormonsystemens komplicerade värld. Hon är stark förespråkare för ketogen.kost, för att läka olika metabola sjukdomar och att hålla sig frisk.

  Hon har skrivit flera böcker som är banbrytande att på ett korrekt sätt behandla svåra sjukdomstillstånd. Där grunden i behandlingen är livsstils förändringar och som på ett biologiskt korrekt sätt adresserar problemen. Följande böcker rekommenderas:

  Insulin : den felande länken

  Låg insulin regim : vid metabolt syndrom, binjureutmattning och hjärntrötthet

  Insulinresistens och hormonbalans hos kvinnor

  Artikel om dr Agneta Schnittger på Newsvioce.
  https://newsvoice.se/2016/06/lakaren-agneta-schnittger-foresprakar-ketogen-kost-och-varnar-for-statiner/

 4. Jag tycker ändå att det är onödigt att recensera den här boken. Det är ont om sådan litteratur och en sådan recension gör att människor väljer bort att läsa den, vilket vore synd för även om den har brister så gör den säkert mer nytta än skada. Jag har precis börjat läsa den. Jag minns hur lycklig jag blev när jag fann Sanna Edins bok ”den självläkande människan”. Så mycket som blev tillrättalagt om varför man blir sjuk och att kroppen kan självläka. Bra att Agneta Schnittger är för integrativ medicin men hon arbetar inte i Sverige. Antar att det är lättare i Frankrike? Jag anser inte att jag gjort något personangrepp.

Lämna ett svar