BANTNINGSTIPS. Du har säkert provat olika dieter och träningsformer för att bränna magfett. Även om du lyckas gå ner så är det alltid magfettet som klingar sig fast och vägrar försvinna. Vissa livsmedel och kostvanor orsakar uppblåsthet och kroppen gillar att lagra fett på magen, men det finns olika sätt att minska bukfettet på. 

Med åldern så tenderar fettet att samlas på magen. I synnerhet hos kvinnor efter 40. Bukfettet är bland det sista att försvinna när man börjar gå ner i vikt och också det svåraste.

“När en kvinna kommer i 40-årsålder kommer överskottsfettet mest sannolikt att samlas runt buken,” säger Steven R. Smith, M.D., fetmaexpert vid Translational Research Institute for Metabolism and Diabetes i Orlando, Florida.

Han förklarar att det handlar snarare om fördelning av fett till buken mer än ökning av fett. Det blir allt svårare att bli av med magfettet när östrogennivåerna sjunker under menopausen.

Enligt Michael Roizen, M.D., chef för hälsovård vid Cleveland Clinic i Cleveland, Ohio, förlorar kroppen en del av den normala konturen vid minskade nivåer av östrogen.

Recept för att bränna magfett

Mer protein och mindre kolhydrater

Även om du tränar mycket utan att ändra dina kostvanor kommer du att ha svårt att gå ner i vikt. Protein och fibrer är två viktiga näringsämnen som hjälper kroppen att bli av med fett. Även om frågan är omdebatterad och det finns hundratals olika dieter som lovar viktnedgång, så har ett antal studier visat på att minskat intag av kolhydrater och större intag av proteiner har lett till viktminskning. Fibrer gör dig dessutom mätt en längre tid så du slipper suget att småäta under dagen.

LCHF diet bra om du vill bränna magfett. Louis Hansel. Licens: Unsplash.com
LCHF diet. Louis Hansel. Licens: Unsplash.com

Mer grönt och bra fetter bra för att bränna magfett

Förutom att ändra kosten får du se till att träna regelbundet. Enda sättet att verkligen bli av med magfettet är att gå ner i vikt. En idealisk måltidsplan innehåller 30 procent protein, 40 procent kolhydrater och 30 procent fett.

  • Träna regelbundet. Det tål att upprepas. Träning är bra för hälsan så vänta inte till Nyår för att börja!
  • Kost som innehåller mycket vatten och fibrer expanderar snabbare och får dig att bli mätt snabbare med färre kalorier.
  • Ät små portioner hälsosamma snacks tre gånger om dagen om du har svårt att hålla dig från att småäta.
  • Forskning har funnit att en av oxidanterna i grönt thé hjälper kvinnor att gå ner i vikt snabbare.
  • Undvik inte bra fetter! Allt större mängd forskning visar på att bra fetter som finns ibland annat i nötter, avokado, oliver och olja från dessa livsmedel är bra för hälsan.

Nedan har du en fem recept fyllda med mättande proteiner och fibrer som tar mellan fem och tio minuter att tillaga, recept för dig om du vill bränna magfett. Du kommer att hålla dig mätt länge och på så sätt undvika att småäta.

Läs mer: Ny studie visar varför vi går upp i vikt när vi blir äldre

Fylld avokado

Avokado är inte bara är fylld med mineraler, vitaminer, bra fetter men också fibrer. Tillsammans med tonfisk reglerar den blodsockret och låter dig vara mätt längre.

Ingredienser:

2 portioner

  • 1 medelstor avokado
  • 1 dl tonfisk
  • körsbärstomat och lite olivolja

Tillagning:

  1. Dela avokadon och fyll med tonfisk.
  2. Toppa med lite olivolja, körsbärstomater, oliver, eller valfria örter.
  3. Du kan också med fördel ersätta ditt brödintag under dagen med en skiva avokado.

Proteinrik äggröra med bönor och avokado

Här har du en proteinrik frukost fylld med fibrer och protein från ägg och bönor, som kommer att kommer hålla dig mätt en längre stund.

Ingredienser

1 portion

  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1/4 kopp vatten
  • 2 ägg
  • 1/2 medelstor avokado
  • 1 msk gräslös
  • 1 nypa havssalt
  • 1 nypa svartpeppar

Tillagning:

  1. Vispa äggen.
  2. Värm upp oljan i en stekpanna över låg värme och tillsätt bönor, spiskummin, vitlök och vatten.  
  3. När bönorna har börjat puttra, lägg i de vispade äggen. 
  4. Krydda med lite salt och peppar.
  5. Toppa med avokado, gräslök oliver, körsbärstomater eller det du föredrar. 

Tofu sallad

Denna rätt tar endast fem minuter att göra och du kan leka med olika grönsaker för att hitta din egen favorit.

Ingredienser

1 portion

  • 2 koppar valfri sallad  
  • 1/2 gurka  
  • 1/2 medelstor avokado
  • 150 gram fast tofu (testa olika sorter rökt)  
  • 1/3 kopp bönor på burk (valfritt)  
  • 1 tsk kapris  
  • 1 msk olivolja eller avokadoolja
  • 1 tsk balsamvinäger  
  • 1/4 citron  
  • 1 nypa salt och peppar

Tillagning:

Mixa alla ingredienser i en skål och smaksätt med salt och peppar.

Yoghurt med valnötter

Detta är ett bra mellanmål och du kan lätt ersätta yoghurten med soja- eller havrebaserad variant. Genom att tillsätta några valfria nötter, förslagsvis valnötter eller cashewnötter får du både fibrer och bra fetter. Samtidigt kommer du kunna hålla dig borta från sötsaker och hålla dig mätt längre, vilket hjälper dig att bränna magfett. Dessutom är valnötter rika på antiinflammatoriskt omega 3-fett.

Du kan även strö över en matsked hela linfrön. Linfrön hjälper till att hålla igång magen tack vare sin geléaktiga konsistens som bildas i kontakt med vätska. Kostfibrerna gör att maten passerar lättare genom tarmarna. Krossat linfrö innehåller ett naturligt växtgift och bör konsumeras i mycket små mängder. Högst en matsked per dag. Växtgiftet inaktivares vid värme vilket gör det lämpligt i bakning.

Innehåll:

1 portion

  • 2 dl valfri yoghurt
  • halv dl valfria nötter
  • 1 msk hela linfrö

Feta- och tonfisksallad

Denna uppfriskande sallad är fylld med protein och näring från grönsakerna. För en vegansk variant kan du med fördel ersätta tonfisk med bönor och osten med tofu.

Ingredienser

1 portion

  • 150 gram tonfisk (i vatten)
  • 1 tsk kapris
  • 2 selleri stjälkar
  • 1 morot
  • 1/4 citron
  • 5 dl valfri sallad
  • 1 msk olivolja
  • 50 gram fetaost
  • 1 tsk balsamvinäger

Tillagning:

Blanda alla ingredienser i en skål och smaksätt med salt och peppar.

Text: TV Hälsa

Källor

4 Kommentarer

  1. Animalier som kött inklusive benbuljong och inälvor, samt smör, är extremt näringsrikt om det är naturligt ekologiskt framtaget och kommer från djur som har ätit friskt gräs. Till detta kan man äta vegetabilier som paprika, tomat, sparris, squash, olika former av kål, citron, småsallad, lök, vitlök, fänkål, morot, rödbeta och så vidare.

    Olivolja och kokosolja av högsta kvalitet är mycket bra fetter.

    Om man måste äta “små portioner hälsosamma snacks tre gånger om dagen” för “att hålla dig från att småäta”, så har intaget vid huvudmålen varit för litet eller felbalanserat ifråga om fett, proteiner och mikronäringsämnen.

    Äggfrukosten är ju inte så dum, men vart tog bönorna vägen i receptet?

    Tofu bör man inte äta i någon större mängd, sannolikt knappt alls, det innehåller mycket antinutrienter som stör immunsystemet och hämmar upptaget av näringsämnen. Natto och tempeh är i så fall mindre störande för kroppen tack vare genomgången fermenteringsprocess.

    En halv avokado, en halv deciliter tonfisk, körsbärstomat och lite olivolja lär ingen kunna hålla sig mätt på, någon längre stund. Feta- och tonfisksallad är den mest mättande av de rätter som rekommenderas ovan, men tonfisk befinner sig högt upp i havets näringsväv och har därför anrikat mycket toxiner, inte minst kvicksilver. De mindre fisksorterna, som sill, sardiner och makrill, är betydligt hälsosammare.

    TV-Hälsa bedriver mobbning mot naturligt, ekologisk framtaget kött, vilket går helt i linje med mainstreammedias desinformation om vilken mat som är nyttig respektive onyttig. Dåligt och icke faktaunderbyggt.

    Många människor klarar sig inte på den här typen av mat, utan behöver tyngre proteiner och fett från kött och smör. Man kan bränna magfett utan att behöva gå och vara hungrig.

  2. TV Hälsa bedriver absolut ingen “mobbning mot naturligt, ekologisk framtaget kött”. Vad vi publicerar beror mycket på vilka möjligheter vi har att kunna publicera bra debattartiklar. Om fler personer kommer in som vill debattera tex ekologisk framtaget kött så tar vi gärna in dem. / redaktören

  3. Risker med att Inte äta enbart ekologiskt
    är att man får “galna ko sjukan” pga djur -uppfödning innehållande benmjöl.
    M Åman

Kommentera