Härliga resmål i Sverige

142
Härliga resmål i Sverige
Härliga resmål i Sverige

I Sverige finns det gott om fantastiska resmål, med allt från storstadsvistelser till storslagen natur med skog, fjäll, sjöar och hav. Oavsett vilken årstid du väljer att resa på finns det gott om alternativ. Här nedan vill vi ge några riktigt bra tips på vart du kan resa, vare sig du älskar skärgården eller fjällen.

Båtsemester i Stockholms skärgård

Ett mycket populärt resmål med båt är Stockholms skärgård med sina över 30 000 öar och kobbar. Det finns gott om alternativ för den som vill åka med den kommunala båttrafiken om du inte har egen båt. Det finns också privata bolag som erbjuder båtturer.

Du kan besöka någon av de många kända öarna Möja, Sandön, Sandhamn, Utö, Grinda eller Finnhamn. Upplev orörd natur, idylliska byar och kala, solvarma klippor.

Besök Bohuslän med sin unika natur

Om du gillar hav och kustnära destinationer ska du heller inte missa Bohuslän på östkusten. Här har du vattnet runt knuten med små fiskesamhällen med sina sjöbodar och vackra trävillor. Den karga naturen med klipphällarna är storslagen. Det finns många fyrar och en rad olika naturreservat att njuta av.

Berömda resmål är bland annat Nordkoster, Tjörn, Orust och Smögen. Du kan även passa på att besöka Fjällbacka där vår deckardrottning Camilla Läckberg är född och där Ingrid Bergman spenderade mycket av sin tid.

Lapporten och Abisko nationalpark

Ett populärt resmål är Abisko nationalpark som ligger i närheten av Björkliden. Här kan du njuta av ett sagoland i fjällmiljö. Börja med att ta dig genom Lapporten, och den svenska fjällvärlden hälsar dig därefter välkommen.

Här får du njuta av blommande fjällängar, den största fjällsjön i Skandinavien och vackra forsar tillsammans med härliga vandringsleder. Under sommarmånaderna är det ljust dygnet runt och du får möjlighet att se midnattssolen.

Favoriten Öland

En ö-favorit bland många svenskar är vårt kära Öland och det är förståeligt. Du tar dig lätt till ön via bron som går från Jutnabben på Kalmarsidan till Möllstorp på Öland. När du kommit över bron väntar ett väldigt speciellt landskap. Det är platt och kargt men ändå storslaget och med varierande natur.

Några av många favoriter på Öland är bland annat Borgholm, Böda Sand, Himmelsberga och Alvaret. Det finns gott om saker att se på Öland, du kan exempelvis besöka Solliden, det vill säga kungafamiljens slott och strosa runt i den vackra slottsträdgården som är öppen för allmänheten. Vill du uppleva lite mer kultur kan ett besök till Ölands museum vara på sin plats.

Åka skidor i sälen

Om du gillar att åka skidor och snowboard är ett besök till sälen under vinterhalvåret en magisk upplevelse. Med sina många skidbackar kommer Sälen att ge dig mycket att göra hela veckan. Passa på att besöka en after-ski efter en lång dag i backen för att sedan avnjuta en härlig middag på en av de många fina restauranger som finns.

Vill du hellre åka långfärdsskidor finns det gott om leder i ett härligt vinterlandskap som du kan njuta av. Passa på att boka en stuga i Dalarna med omnejd med Stugknuten för en extra härlig vintersemester.

Extern skribent

Relaterat

  • Läs mer om resor på TV-Hälsa
Föregående artikelYoga som komplementär behandling av PTSD
Nästa artikelAndi Olluri: Bota Alzheimers sjukdom med skadliga läkemedel? Del 2
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.