Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger
Jag gick till apoteket för att köpa sårrengöring och frågade efter ringblomssalva. De hade de aldrig hört talas om. Istället fick det bli Klorhexidin Fresenius Kabi som plåster på såret. Det borde finnas något annat man kan använda med tanke på varningstexten på sårrengöringen som säger: ”Kan orsaka kemiska brännskador.”

Text: Arnt-Olav Enger, ”Ringblomstsalve – effektiv mot sår og tørr hud” | Översättning: Madeleine Lidman för TV Helse Sverige

Ringblomma (Calendula officinalis) är antiseptisk och en del av innehållet är svamp-, bakterie- och virushämmande. Växten stärker kapillärväggarna vilket förklarar effekten vid skrapsår och sårskador, åderbråck och olika typer av inflammationer.

Naturligt läkemedel med många användningsområden

Ringblomma är välkänt vid användning mot svampinfektioner som ringorm och fotsvamp. Det är effektivt mot blöjutslag och lindrar ömma bröstvårtor efter amning. Vid invärtes användning hjälper det att lösa upp i varmt vatten eller en tinktur mot inflammation i magen, magsår samt tunntarms- och tjocktarmsinflammation.

Salva från ringblommor har en lindrande och mjukgörande effekt på sår och torr hud, torra och spruckna hälar, förhårdnader, skrubbsår, brännsår, liggsår, fotsvamp, såriga barnrumpor och hundtassar. Det läker också inflammerade sår. (Rengör såret, tillsätt ordentligt med salva under plåstret/bandaget). Många uppnår också bra resultat vid psoriasis.

Vid matfestivalen Mersmak i Skien i Norge den 24 och 25 augusti, fanns det många salustånd med spännande produkter, både lokala och internationella (se bilderna från ta.no). TV Helse var närvarande och besökte bland andra Hødnebø gård som sålde ekologisk honung. Där var ringblomssalva en av biprodukterna till honung och bivax. Se video nedan (norsk textning är tillgänglig).

Som diabetiker kan undertecknad bekräfta att ringblomssalvan är väldigt effektiv. I somras fick jag ett litet skärsår när jag badade i skärgården. Alla diabetiker vet att det kan bli obehagligt, eftersom vi är mer utsatta för infektioner och det tar lång tid att läka. Efter att ha använt ringblomssalva i en vecka har skärsåret nästan läkt helt och hållet. Det hände mer under en vecka när jag smörjde med ringblomssalva, än under två månaders rengöring av såret med klorhexidin, från apoteket. Ringblomssalva gjord på extrakt och bivax har också en välgörande effekt, eftersom den doftar gott och upplevs som avslappnande och spa-liknande. Fungerar det? Absolut!

Text: Arnt-Olav Enger | Översättning: Madeleine Lidman

Föregående artikelAutism kan framgångsrikt behandlas med kosten
Nästa artikelMän kan lukta sig till fertila kvinnor
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar