Robert Thomas forskning ger oss livsstilsråd för cancerdrabbade

10931

Professor Robert Thomas från Cambridge University är specialiserad inom onkologi. Han föreläste på ABF-huset i Stockholm den 11 mars med TV Hälsa som arrangör. Thomas höll ett föredrag på temat: Livsstilsråd för cancerdrabbade.

Robert Thomas forskar med sitt team på en en statlig forskningsavdelning på hur livsstil kan förhindra cancer och hur cancerpatienter kan förändra sin livsstil för att behandla sin cancer. Ett mål är att hjälpa patienter att ta välinformerade egna beslut eftersom både patienter och läkare idag ofta är lite förvirrade över vad som är bästa metoder för att handskas med cancer, menar Thomas, som är vald till både Årets Läkare och Årets Cancerläkare i England.

Centret som Robert Thomas driver heter Primrose Oncology Lifestyle Research Unit. Arbetet har genererat flera rapporter som publicerats i medicinska tidskrifter. Man sätter även stort värde på att interagera med intresserade människor i samhället genom bloggar, nyhetsbrev och sajter.

Prioriterade ämnesområden som forskningen handlar om är: övervikt, tarmhälsa, inflammationer, socker, träning och polyfenolrik mat som grönsaker och frukt.

Professor Robert Thomas, 11 mars 2020, ABF Huset, Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson för TV Hälsa
Bild: Professor Robert Thomas, 11 mars 2020, ABF Huset, Stockholm. Foto: Torbjörn Sassersson för TV Hälsa

Övervikt och socker

Robert Thomas säger att övervikt är ett hälsoproblem och leder till ökad cancerrisk. Värst är det för en överviktig person med låg muskelmassa, dessa patienter klarar inte av kemoterapi och strålningsbehandling. Det viktigaste för överviktiga personer är träning, även om totalvikten inte går ner.

Bästa sättet att minska övervikt är 13 timmars periodisk fasta varje dag, regelbunden träning, helst med ett träningspass varje dag direkt på morgonen. Träning för en överviktig person kan bestå av en rejäl promenad på morgonen. Det är mycket viktig att dra ner på konsumtionen av raffinerat vitt socker, poängterar Thomas.

Socker i frukt är inte ett problem eftersom frukter innehåller höga halter med polyfenoler som gör att upptaget av socker i tarmen blir långsammare. Personer som har ett högt intag av frukt har därför en låg risk att drabbas av diabetes.

Tarmhälsa

Ett annat problem med raffinerat socker är att denna näring även är föda för skadliga bakterier i tarmen. Det omvända gäller för fruktsocker som kommer till nytta för positiva bakterierna i tarmen.

Robert Thomas säger att den vanligaste orsaken till högt kolesterol är socker, inte fettintag. Han säger också att inflammationer i tarmen leder till läckande tarm, vilket i sin tur leder till inflammationer i hela kroppen. Personer med läckande tarm klarar inte av de nya biologiska medicinerna eller kemo särksilt bra, säger Thomas.

Födoämnen som ger en bra tarmflora är: levande yogurt, Kefir, mogen ost, Miso, kimchi, tempeh, surkål, mjölksyrade grönsaker. I övrigt är probiotika bra.

Träning, fria radikaler och antioxidanter

Det är bevisat att 3 timmars träning per vecka ger en 30% lägre risk att drabbas av cancer och på samma sätt, om du redan har cancer, är dina chanser att återhämtade dig 30% bättre efter en cancerbehandling.

Träning ger högre halter av testosteron, men dessa halter sjunker med ett kontinuerligt träningsschema, effekten är normalt inte observerad i män över 55 år. Vissa anser att hög testosteronhalt kan gynna cancertillväxt.

Polyfenolrik mat

Thomas säger att den som äter 15 gram broccoli per dag löper en 5% lägre risk att drabbas av cancer. Anledningen till att polyfenolrik mat sänker risken för cancer beror på att polyfenoler stärker kroppens förmåga att klara av fria radikaler, polyfenoler minskar risken för diabetes och cancer, förbättrar tarmhälsan och reducerar inflammationer. Detta är vetenskapligt säkrat genom mängder med studier.

Robert Thomas är kritik till hur män med prostatacancer behandlas av vården. Han som tar som ett exempel en man i övre medelåldern som medicinerades med två blodtrycksmediciner, statiner mot kolesterol, laxativ och Ranitidine mot förstoppning, medicin mot diabetes, smärtstillande, sömntabletter, antidepressiva och Tamsulosin för urineringen.

Mannen ifråga sattes in på en helt annan behandling under överinseende av Thomas. Behandlingen inkluderade träning och den uteslöt raffinerad och carcinogen mat. Istället ökade intaget av hälsosamma polyfenoler. All den tidigare medicineringen stoppades under en period av 2 år. Effekten av insatserna var mer hälsa och ett lägre och stabiliserat PSA-värde. Mannens sexliv förbättrades och så även urinblåsans funktion.

Läs mer i en separat artikel om polyfenloer, träning, fria radikaler och antoxidanter

Text: Torbjörn Sassersson, TV Hälsa

Relaterat

Robert Thomas arbete kan följas på följande sajter:

Föregående artikelNew York: Coronaviruspatienter behandlas med C-vitamin
Nästa artikelSelenbrist fortfarande ett problem i Sverige – Kan ge kroniska sjukdomar
Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson är ursprungligen naturvetare med en fil kand med inriktning mot hälso- och miljöskydd. Han utbildade sig därefter inom publishing och journalistik. Torbjörn har arbetat på flera tidningar sedan 1995. Torbjörn Sassersson på Vetapedia.se.

Lämna ett svar