”Ska jag överleva måste jag få leva som den jag är”, säger Robin Bratlie (41 år). Under de senaste åren har det blivit en större öppenhet kring att prata om könsidentitet, men att uppleva att man är född i fel kropp är en enorm börda för de som drabbas.
Text: Arnt-Olav Enger, ”Retten til å leve som den man er” | Översättning: Madeleine Lidman
Omgivningens acceptans är inte en självklarhet. Man kan möta starka fördomar både i bekantskapskretsen och från okända, utöver bristen på kunskap inom sjukvården.
Robin fick känna på fördomarna under 34 år, innan han genomgick sin fysiska förändring från kvinna till man. Nu driver han samtalsgrupper för drabbade och deras släktingar som upplever svårigheter kopplade till könsidentitet. Han ser vikten av att prata om könsidentitet och utbilda människor för att öka samhällets acceptans och hjälpa människor vidare i processen.
Att skapa ett forum för människor att ställa «dumma» frågor, som Robin säger, är mycket viktigt för honom eftersom det var något han själv saknade under sin långa resa från kvinna till man. Det kräver mod att stå på sig, säger Robin.
Text: Text: Arnt-Olav Enger
Relaterat
- Robin Bratlie: instagram@transforming_robinbratlie