Rökning och lathet är lika farligt för din hälsa – Lösningen är träning

639
Rökning - Foto: Markus Spiske. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Rökning – Foto: Markus Spiske. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Du kan äta hälsosamt och vara rökfri, men smiter du undan fysisk aktivitet lever du farligt och kan dö tidigt. Inaktivitet bör behandlas som en sjukdom där receptet är träning, hävdar kardiologen, Wael Jaber vid Cleveland Clinic i Ohio.

Text: TV Helse Norge, ”Røyking og latskap like farlig for deg!” | Översättning: Madeleine Lidman

Att vara otränad är en lika stark riskfaktor som högt blodtryck, diabetes och rökning – om inte värre än allt annat. Det visar en studie som tittar på sambanden mellan kardiorespiratorisk träning och tidig död.

Studien är publicerad i Journal JAMA Network Open och både i TIME och CNN. Forskarteamet som har letts av Wael Jabel har undersökt 122,000 personer från 1991 till 2014. Genom att mäta deras fysiska form och sedan registrera dödsfallen, fann forskarna ett tydligt samband mellan aktivitetsnivå och den förväntade livslängden. Man visste att god fysisk form är bra för hälsan, men Jaber och hans team blev överraskade över hur starka sambanden ser ut att vara mellan fysisk kondition och faktiskt levnadsålder.

Test på löpbandet

Deltagarna i studien genomgick inledningsvis ett fysiskt belastningstest, ett så kallat ”hjärtstresstest” på löpbandet för att mäta uthållighet och kondition. Det vill säga den ”aeroba kapaciteten”. Syftet med ett sådant test är att mäta syreupptagningen under maximal ansträngning, samtidigt som man också testar samarbetande organ under fysisk ansträngning. Ett gott syreupptag och hög aerob kapacitet är viktigt för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.

Studien konstaterade att hög aerob kapacitet, det vill säga mycket bra uthållighet och kondition, var förknippad med lång livslängd.

Sammanfattningsvis: Hög aerob kapacitet ger den längsta livslängden och är särskilt fördelaktig för äldre patienter och personer med högt blodtryck, enligt forskarna.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

Föregående artikelRecension av boken ”Inflammation roten till sjukdom och vad du kan göra för att läka”
Nästa artikelSockerintaget – Varning för bröd som är stärkelse som blir till socker
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar