Ryggsmärtor kan vara en allergisk reaktion i musklerna – Hypotes

8114
Hypotes: Ryggsmärtor kan vara allergisk reaktion - Foto. Crestock.com
Hypotes: Ryggsmärtor kan vara allergisk reaktion – Foto. Crestock.com

Dr Sarah Myhill är en erkänd brittisk läkare som drivit en privatklinik sedan 2001. Hon skriver i en artikel i magasinet ”What The Doctors don’t Tell You” (WDDTY) att allergier aldrig upphör att förvåna henne med tanke på alla de olika symptom som en allergi kan orsaka. 

Text: Birthe Storaker

Sarah Myhill säger:

Dr Sarah Myhill - Pressfoto
Dr Sarah Myhill – Pressfoto

”Det är helt klart för mig att alla delar av kroppen kan uppvisa en allergisk respons. Irriterad tarm (IBS) är en allergi i tarmen på [mat eller mikroorganismer*]. Migrän är allergi i hjärnan och astma är allergi i lungorna”

*Mikroorganismer kan vara bakterier, virus, svamp, alger, parasiter och arkéer (protozoer).

Så varför kan inte allergier uppstå i musklerna?

Ju mer dr Myhill ser dessa tillstånd hos patienter desto oftare finner tecken på allergi genom att känna igen symptomen.


En typisk sjukdomsutveckling för en mjölkallergisk patient som lidit av kolik, diarré, slembildning i luftvägarna, öroninflammation och sår i halsen som barn som vuxen kan drabbas av irriterad tarm (IBS), migrän och gikt.


Hypotes: Träningsskador kan sprida mikrobiella antigener till musklerna och ge ryggsmärtor

Eftersom hon själv är mjölkallergiker känner hon igen utvecklingen i ett tidigt stadium.

”Likväl tog dig mig några månader att förstå att även de besvärliga ryggsmärtorna jag började känna var en bekräftelse på ytterligare allergisk reaktion”, skriver Myhill.

Efter många grundliga intervjuer med patienter kom hon fram till följande mekanismer: Det kan verka som om musklerna blir mycket känsliga som ett resultat av mekaniska skador [se träningsvärk]. Musklerna och kringliggande vävnad är skilda från blodströmmen genom en blod/kärlvägg. Slitage eller skrapskador på denna vägg innebär att musklerna kommer i direkt kontakt med blodet, som kan föra med sig bland annat mikrobiella antigener.

Hypotesen går ut på att en allergi redan är aktiv vid den tidpunkten och att nya smärtor som följer en muskelskada inte kan tillskrivas själva muskelskadan utan i verkligheten kan vara en allergisk reaktion.

Text: Birthe Storaker ”Kan man få allergiske reaksjoner i musklene?” TV Helse Norge | Översättning: Torbjörn Sassersson, TV Helse Sverige

Källa och relaterat

Föregående artikelHypertyreos – Funktionell medicin gav Rigmor livet tillbaka
Nästa artikelSvamparnas planet – Svampar som dödar, räddar liv och bygger ”internet” i skogar
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar