Så undviker du sjukdom och förkylning

2385

Julen närmar sig med stormsteg och ett gott immunförsvar är viktigt för att undvika sjukdom och förkylning.

vitogmin_01

Här är 6 goda råd från vår läkarexpert Henrik Mathiesen:

– Få en god natts sömn. Dålig sömn minskar på de vita blodkropparna som leder till att immunförsvaret störs och du blir utsatt för infektioner.

– Ta vitamin D-tillskott. En för låg nivå av D-vitamin kan göra dig mindre motståndskraftig mot förkylning. I och med att D-vitaminet skapas i kroppen vid solexponering faller nivåerna under vinterhalvåret. Det är därför du bör ta tillskott. Helst i form av tran eller D-vitamindroppar. Annars är goda matkällor såsom fet fisk exempelvis makrill, sill, lax eller öring samt fisklever och fiskrom. Det finns även tillsatser av D-vitamin i enkla mejeriprodukter.

– Håll dig dammfri. Dammallergi blir ofta värre om vintern. Dålig ventilation och mer uppvärmning bidrar till mer damm. Och om du är damm-allergiker kommer det trigga överkänslighetsreaktionen, som kan leda till symptom såsom förkylning.

– Ta antioxidanter. Ät näringsrik mat och ta tillskott av zink, vitamin C (askorbinsyra) och antioxidanter som till exempel blåbär. Alla dessa är viktiga för att bygga upp ett bra immunförsvar.

– NB: Inta alltid zink efter måltid för att undvika illamående.

– Skölj näsan. Frekventa förkylningar kan också tyda på att det sitter något i luftvägarna. Det mest vanliga är problem i näsgångarna. En regelbunden snytning vid förkylning kan bidra till att få bakterier och andra parasiter ursköljda, samt att fukta nässlemhinnan. En torr slemhinna är mer utsatt för bakterieangrepp. Du kan köpa nässköljnings-utrustning på apoteket. Skölj gärna 1-2 gånger dagligen tills symptomen förbättras. Om symptomen inte förbättras över tid bör du ta kontakt med din husläkare eller en öron-näsa-halsläkare.

Föregående artikelDricker du för mycket alkohol?
Nästa artikelHur mycket C-vitamin bör vi ta varje dag?
Anna Böhlmark
Anna Böhlmark (född 1981) från Sollerön utanför Mora är journalist. Hon har en master i kommunikationsvetenskap och har bott 14 år i Italien. Anna talar flytande italienska, engelska och spanska och talar även kinesiska och franska. Anna har skrivit och fotat 7 år för tidningen 2000-Talets Vetenskap. Dessutom producerar hon dokumentärfilmer. Hon driver det egna medieföretaget Pelicana.

Lämna ett svar