Så kan du sänka blodtrycket – 5 saker att tänka på

11838
Så kan du sänka blodtrycket
Så kan du sänka blodtrycket

Birthe StorakerDet finns flera livsstilsmetoder för att sänka blodtrycket. TV Helse sammanställer en översikt på fem möjliga förändringar som du kan göra. Den första är den viktigaste, att avlägsna den vanligaste orsaken till högt blodtryck, ett för stort intag av kolhydrater. 

Text: Birthe Storaker

1. Bota dina värlfärdssjukdomar

Högt blodtryck är ofta beroende av ett så kallat metabolt syndrom, speciellt hos personer med en viss typ av fetma. Du kan få mycket goda hälsomässiga fördelar av att reducera intaget av kolhydrater. Många studier visar att kost med färre kolhydrater ger ett förbättrat blodtryck och större förbättringar än vid annan typ av kost. Som bonus leder denna kunskap vanligtvis även till en viktminskning och förbättrad blodsockernivå.

Läs mer: 13 studier: Lågkolhydratkost bäst för vikt, blodfetter och blodtryck

2. Salt leder inte till sjukdom och död

Att inta mindre salt kan sänka ditt blodtryck lite, men enligt studier är långtidseffekten minimal, bara 1 mmHg lägre blodtryck i genomsnitt.


Idag finns inga bevis för att mindre salt i maten påverkar risken för sjukdom och död. Det visar en stor genomgång av all forskning på fältet. Det är därför tveksamt om du blir friskare av att äta mindre salt.


Läs mer: Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease

Mycket av saltet vi får i oss genom kosten kommer från snabbmat, färdiga rätter och bröd. Om vi undviker att äta den typen av mat minskar saltintaget automatiskt.

Vidare leder en bättre kost även till hormonella effekter som gör att kroppen lättare kan göra sig av med ett överskott av salt. Det förklarar delvis den blodtryckssänkande effekten. Rädslan för salt är överdriven. Om du äter lågkolhydratkost bör du kunna unna dig salt i måttliga mängder i maten med gott samvete.

3. Undvik andra faktorer som höjer blodtrycket

Högt blodtryck kan undvikas genom att du undviker de faktorer som ökar det. Här är de vanligaste faktorerna som tenderar att öka trycket.

Vanliga smärtstillande läkemedel och Non Steroidal Anti-inflammatory Drugs (NSAID) kan öka trycket genom att reducera salt via njurarna. Det inkluderar receptfria läkemedel som: Ipren, Ibumetin, Ibuprofen, Diclofenac och Naproxen samt det receptbelagda Celebra.

De smärtstillande medlen med paracetamol (Alvedon, Panodil, etc.) är bättre för ett normalt blodtryck.

Andra ämnen som kan öka blodtrycket:

  • Kortisontabletter tex Prednisolon
  • P-Piller (hos viss apersoner)
  • Kaffe (koffein)
  • Alkohol i stora mängder
  • Nikotin (rökning, snusning) kan ge en kortvarig blodtrycksökning på 5-20 enheter
  • Narkotika som amfetamin och kokain

Man behöver inte sluta helt med kaffe eller alkohol, men om du är en storförbrukare, kan det vara klokt att reducera intaget och att sluta röka är helt klart ett bra beslut. Det är utmärkt för den generella hälsan och inte bara för blodtrycket.

4. Motionera gärna

Regelbunden träning har visat sig sänka blodtrycket något. Om inte annat färbränner du kolhydrater och därmed tål du dem bättre.

5. Undvik brist på omega-3 och vitamin D

Studier indikerar att omega-3-olja kan ha en milt blodtryckssänkande effekt och speciellt vid systolisk blodtryck. En studie visar att blodtrycket reduceras med i genomsnitt 4 enheter systolisk och 3 enheter diastolisk genom att ge vitamin D-tillskott till personer med brist (vanligtvis under vintermånaderna).

Text: Birthe Storaker, ”Slik kan du redusere blodtrykket” | Översättning: Torbjörn Sassersson

Källa

Föregående artikelStudie: Ökad risk för missfall pga influensavaccin
Nästa artikelLäkare: Använd probiotika om du använder antibiotika
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar