Semester i Norge? Missa inte Norges nationella turistvägar

377
Semester i Norge 2022? Missa inte dessa platser! Foto: Vidar Nordli Mathisen. Licens: Unsplash
Semester i Norge 2022? Missa inte dessa platser! Foto: Vidar Nordli Mathisen. Licens: Unsplash

Semester i Norge är ett mycket trevligt resealternativ till dig som väntar på att förlänga ditt pass i år. Du behöver nämligen endast ditt nationella id-kort för att ta dig runt i de olika nordiska länderna. 

Tusentals svenskar har fått tänka om i år, när deras planer på semester utanför Europa har visat sig nästintill omöjliga att genomföra. Väntetiden för att förlänga sitt pass hos polisen i Sverige har i maj 2022 varit närmare 30 veckor.

Polisens arbete med att korta ner tiden har gett resultat, men obefintligt små för den som hade hoppats på en solsemester i år utanför Europa. Väntetiden för ett nytt pass är för närvarande 20 veckor. Till det tillkommer väntetid på 2-3 veckor för att kunna hämta ut passet.

Om du och din familj har som många andra ett nationellt id-kort eller körkort utfärdat i ett av de nordiska länderna, så är det ett utmärkt tillfälle att upptäcka Norden med antigen bil eller tåg. För er som har ett nationellt ID-kort är det även möjligt att sedan 1 juli 2015 resa inom hela EU samt till Norge, Schweiz, Island och Liechtenstein.

Semester i Norge med bil

Om du har tänkt att dig att resa med bil till Norge går det bra med svenskt körkort men om du har tänkt ta en tur utanför Norden, är det en bra idé att ordna ett internationellt körkort. Det internationella körkortet är godkänt i mer än 150 länder och är ett krav i vissa länder när du ska hyra scooter eller bil.

Norges nationella turistvägar sträcker sig från sydvästra hörn av landet till norra delar. Det är 18 utvalda vägar i Norge, som är så pass natursköna att de har fått benämningen ”Norges nationella turistvägar”. Om du är konstintresserad, förutom att ha en önskan att få uppleva storslagna naturupplevelser och utsiktsplatser på din semester i Norge, så har norrmännen lyckas förhöja upplevelsen genom att förena konst, design och arkitektur.

Det är nämligen arkitekturen som är gemensam nämnare för dessa 18 körvägar. Utsiktsplatserna som oftast är belägna på en hög höjd och oslagbar utsikt över fjordar och dalgångar bidrar till en unik upplevelse av kultur, design och arkitektur.

Norges nationella turistvägar

Vägarna går längst kusten i landets bergsområden. Besökarna kan beskåda konstinstallationer och njuta av utsikten på rastplatserna med imponerande arkitektur. Några av Norges och Europas största designers och arkitekter bidrog till att genomföra omvandlingen.
Snøhetta, Reiulf Ramstad Arkitekter, Jensen & Skodvin och Carl-Viggo Hølmebakk, samt Louise Bourgeois och Peter Zumthor från Schweiz var några av konstnärerna.
Nedan är ett urval av dessa väger du inte bör missa! Då många av dessa utsiktsplatser finns uppe i bergen är det viktigt att tänka på att dessa är öppna endast under sommaren.

Besök ön Senja på din semester i Norge

Öns Senja är landets näst största ö. 2007 års invånarantal uppgick till cirka 7,800 bosatta på ön, med en yta av 1,586,3 km².

Den nås via fastlandet via väg 86 och rekommenderas för alla som vill uppleva varierande landskap, berg och vita stränder, små fiskebyar, vandringsleder och möjlighet att paddla kajak. Du bör med andra ord inte missa ön Senja under din semester i Norge.

Ön Senja i Norge, utmärkt plast för semester i Norge.
Semester i Norge 2022? Missa inte dessa platser! Foto: Vidar Nordli Mathisen. Licens: Unsplash

Lofoten

Lofoten är en ögrupp som finns i norra delen av landet och har en av landets äldsta berggrund. De äldsta bergarterna i Lofoten är cirka 2 miljarder år gamla. De stora konstrasterna mellan höga fjälltoppar, tindar, och sandstränder som gav området dess dramatiska utseende, bildades redan under istiden.

Foto: Manuel Meurisse Licens: Unsplash
Foto: Manuel Meurisse Licens: Unsplash

Det är en av landets mest populära turistdestinationer där du kan övernatta i små fiskbyar i små röda stugor och uppleva spännande djurliv genom att åka på Späckhuggarsafari.

Utekleiv, är en av Europas vackraste stränder och uppskattat resmål bland par och familjer. Om inte naturupplevelserna skulle räcka på din semester i Norge, så finns det ett antal museer i Lofoten, bland annat Lofotmuseet i Kabelvåg, Lofotakvariet och Norsk Fiskeværsmuseum i Å (Moskenes).

Lofotr Vikingmuseum ligger  i Borg (Vestvågøy) med ett hövdingsäte från Vikingatiden.

Helgelandskysten, Altlantavägen, Sognefjellsvegen, Aurlandsfjellet, Rondane och Ryfylke är ytterligare några vägar som inte bör missas om tiden tillåter.

Extern skribent

Relaterat

 

Föregående artikel5 Tips för att spåra dina framsteg
Nästa artikelÄr CBD bra för hälsan?
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar