Sexleksaker kan återuppliva lusten, öka hälsa och välbefinnande

847
Cdon.se har sexleksaker. Foto: Ana-Maria Moroz. Licens: Pexels.com (free use)
Sexlekar med sexleksaker. Foto: Ana Maria Moroz. Licens: Pexels.com (free use)

LIVSSTIL. Orgasmer ger både njutning och stora hälsofördelar. Hormoner och endorfiner frigörs, vilket bland annat motverkar stress och depression samtidigt som det bidrar till förbättrad sömn och vackrare hy. Sexleksaker passar både par och singlar och bidrar till ökad njutning.

Sex och beröring är bra för hälsan. En orgasm har många hälsofördelar och skapar ett allmänt välmående. Vid orgasm, oavsett vilken typ av sexuell aktivitet, frigörs hormoner och oxytocin, vilka har många hälsofördelar. Fördelarna är såväl fysiska som psykologiska.

Om kärlekslivet har stannat av och du och din partner inte har sex lika ofta som förut, finns det några enkla knep för att få igång sexlivet igen. Att skaffa en eller ett par sexleksaker är ett utmärkt sätt att skapa spänning och prova något nytt tillsammans som par.

Sexleksaker är även perfekt för dig som är singel som vill njuta dig till ett hälsosamt liv.

Nedan följer orgasmens främsta hälsofördelar.

Orgasm ger lyckorus och motverkar depression

En orgasm ger en enorm njutning som kan liknas vid ett lyckorus. Män och kvinnor, oavsett sexuell läggning och sexuell aktivitet, uppnår detta lyckorus vid orgasm. Då frigörs hormonet dopamin som ger en må bra-kick.

Hormonet oxytocin frigörs, vilket i sin tur ökar tillgivenheten. Detta gör att par känner ett starkare band till varandra och kan öka kärleken. En orgasm fungerar som ett mycket anti-depressivt läkemedel och kan motverka depression.

Endorfiner frigörs, vilket ger ett ökat välmående. En orgasm har stora fördelar för den mentala hälsan.

Orgasm motverkar stress och förbättrar sömnen

Vid orgasm frigörs även hormonet prolaktin, vilket har en lugnade effekt. De positiva effekterna håller dessutom i sig. Forskning visar att stressnivåerna såväl som blodtrycket kan sänkas i upp till två veckor efter orgasmen. De goda hormonerna som utsöndras vid orgasm tränger undan känslor av stress, ångest och obehag. Män såväl som kvinnor upplever dessutom en avslappnade effekt som gör det lättare att somna.


Personer med sömnproblem rekommenderas således att ha sex eller använda en sexleksak innan läggdags för att kunna sova bättre. Förbättrad sömn bidrar i sin tur till ett ökat immunförsvar och mer energi under de vakna timmarna.


Ger vacker hy

Vid orgasm ökar blodflödet, vilket öppnar upp hudens blodkärl som ger en lyster, så kallat “glow”, i hyn. Huden blir friskare och mer hälsosam även tack vara vissa hormoner, bland annat DHEA och östrogen, som utsöndras. Dessa hormoner har en anti-aging-effekt och hjälper till att hålla huden ung och frisk.

Lindrar huvudvärk

Studier visar att en orgasm kan lindra migränanfall och annan huvudvärk. Orgasmen är muskelavslappnande och har smärtlindrande effekter tack vare de endorfiner som utsöndras. Om du ofta lider av huvudvärk eller migrän är detta ett alternativ till vanliga värktabletter.

Stärker immunförsvaret

Både män och kvinnor mår bättre av att få orgasm. Minst en gång i veckan, men gärna oftare, bidrar till ett ökat immunförsvar. Enligt forskning så ökar skyddet mot infektioner och humant papillomvirus (HPV). Dessutom sänks blodtrycket och hjärthälsan förbättras. Med andra ord är det inte bara psykologiska hälsofördelar, utan även fysiska.

Extern skribent

Relaterat

Föregående artikelLäkemedel kan utesluta kosttillskott på friskvårdsmarknaden
Nästa artikelTillsatsämnen som E280 i maten misstänkts orsaka autism
Skribent
TV Hälsa publicerar ibland artiklar från externa skribenter på tema såsom: underhållning, privatekonomi och livsstil.