I Norge är SIBO (Small Intestinal Bacterial Owergrowth) godkänd som diagnos, men på svenska Folkhälsomyndighetens hemsida eller Karolinskas bibliotekssidor hittades inte begreppet vid en sökning idag. Vad är SIBO? Hur uttrycker sig symptomen och kan du testa dig om du har sjukdomen? Ja, i Norge.
Den norska läkaren och specialisten Aicha Aibo, som har en egen privatklinik, berättar i denna intervju av Arnt-Olav Enger från norska systersajten TV-Helse.no om vad som karaktäriserar SIBO. Det handlar om bakteriella infektioner i tunntarmen. Normalt ska tunntarmen vara fri från bakterier, men olika omständigheter kan störa balansen.
En kvinna som säker hjälp via ett forum i Sverige skriver att hon under flera år ätit magsyrahämmande preparat och antyder att det kan vara skälet till sitt sjukdomstillstånd. Vad hon än äter svullnar magen upp och ingen hjälp får hon trots många läkarbesök i Sverige.
”Jag har ju ätit mycket syrahämmande mediciner för mina återkommande magkatarrer, och det kan ju göra att bakterierna överlever i magsäcken och tar sig mer i tunntarmen.” …
”Jag är förtvivlad, så klart. Och desperat. Det verkar inte spela nån roll vad jag äter, jag sväller ju upp av allting.”
”Jag har varit hos läkare massvis med gånger, men inte fått nån hjälp. Alla medel jag fick gjorde det bara värre, och jag svällde upp mer och mer.”
Källa: Magotarmsjukdomar.ifokus.se
Aicha Aibo (hemsida) säger att överväxt av tunntarmen av främmande bakterier kan ge många olika symptom som nedsatt näringsupptag, läckande tarm och överreaktioner på matämnen.
Symptomen på SIBO är uppblåst/svullen mage, magsmärtor, gaser, diaré, trötthet och förstoppning. Aibo säger att patienter som IBS dvs irriterad tarm, nedsatta tarmrörelser (peristaltik) eller celiaki (glutenintolerans) kan också lida av SIBO och här överlappar ofta symptombilderna varandra. Personer som uteslutit alla glutenprodukter kan ändå fortsätta ha samma symptom.
SIBO kan kopplas till IBS, diabetes, hypertyreos
Aibo säger vidare att personer som lider av en kombination av nedsatt magsyraproduktion i magsäcken (kanske beroende på intag av magsyrahämmande preparat, förf anm) och nedsatta tarmrörelser befinner sig i riskzonen för att drabbas av SIBO. Hon ser också ett samband med patienter som har nedsatt peristaltik med diabetes och ämnesomsättningssjukdomar av typen hypertyreos (överskott av sköldkörtelhormon).
När det gäller behandlingar är den mest använda metoden antibiotika. Annars hjälper kostförändringar, att styra bort från processad och färdig/snabbmat till hemlagad mat. Att tex tugga maten ordentligt har betydelse och livsstilen ska inte åsidosättas. Både den privata och offentliga vården i Norge erbjuder möjligheter att testa patienter som misstänks lida av sjukdomen.
Text: Torbjörn Sassersson | Källa: Mage-tarmproblemer kan være SIBO?
Relaterat
- Stegforhalsa.se: 10 tecken på att du kan ha SIBO
- KIB Publications – sökning på: Small Intestinal Bacterial Owergrowth (samma resultat för förkortningen)
- Folkhälsomyndigheten – sökning på: Small Intestinal Bacterial Owergrowth (samma resultat för förkortningen)
Det här är märkligt, eftersom man gör fekala transplantationer direkt in i tunntarmen med utmärkt resultat. Hur kan så vara fallet, om tunntarmen skall vara helt fri från bakterier?
Menar man inte i artikeln att tunntarmen skall vara fri från bakterier som inte hör hemma där?
Vad säger du, Torbjörn?
@ Per, Aicha har helt rätt. Självklart ska bakterier passera tunntarmen, men inte koloniser densamma , dvs om vi är friska. Se längre kommentar på newsvoice.se
Ingemar Ljungqvist, Dr Sc OIUCM
Bra att ni/du reagerar på otydligheten i videon/texten. Aicha Aibo är fullt medveten om att tunntarmen ska innehålla – rätt bakterier – men det kan ha kommit bort vid klippningen. / red