Sikkim är en mindre delstat i Indien som var den första att gå över till helt ekologisk jordbruk redan 2016. Turismen ökade med 70%, och marken har blivit helt återställd. Sikkim tog sedan nästa steg i att skydda naturen genom att ersätta plast. 2018 förbjöd landet plastpåsar och vattenbehållare av plast. 

Text: Sanja R. Juric | Buddha Park i Ravangla, Sikkim, Indien. Foto: Pulak Bhagawati. Licens: Unsplash.com

Sikkim är mest känt för sitt arbete med enbart ekologiska bekämpningsmedel. Människor över hela världen har besökt platsen, där över 4,500 olika växtarter och sällsynta vilda djur hade hittat tillbaka till ett blomstrande ekosystem efter förbudet. Delstaten har bland annat vunnit Future Policy Award 2018 vid en FN-ceremoni i Rom bland 51 nominerade från 25 länder.

Det många dock inte känner till är att delstaten även förbjöd användningen av förpackat dricksvatten för mer än åtta år sedan.

Läs mer: Sikkim första delstaten i världen att helt förbjuda pesticider

Den ökade turismen ligger bakom förbudet

Lachen med sina 2,500 invånare, ligger på en höjd av 2,750 meter med en utsikt över Himalayas. Området har kristallklart vatten, tusentals sällsynta växter, fjärilar och röda pandor, vilka drar utan tvekan tusentals turister varje år. Turister lämnar oftast spår efter sig, spår av plast och skräp. Det var spår av plastflaskorna som lämnades kvar av den stora skaran turister, som fick Lachen att införa plastförbud.

Sikkim – första staten att introducera restriktioner och ersätta all plast

Det var den första staten i landet som redan 1998 introducerade restriktiva åtgärder mot användningen av plast och istället erbjuder staten flaskor gjorda i bambu som ett alternativ.

Chewang Lachenpa, en före detta medlem av Lachen Tourism Development Committee, LTDC, som var med om att besluta om förbudet säger:

”Vi hade ansvaret för att bevara både vårt kulturarv och vår naturliga omgivning. När vi började först visste vi inte hur vi skulle hantera avfall och konstaterade att det mesta dumpades i våra floder och skogar, och att 60 procent av det var packat dricksvatten. Om vi ​​hittar besökande turister som bär dessa plastflaskor bötfälls föraren som följer med dem, vanligtvis en lokal. Det är 500 rupies för ett första brott, 1000 rupies för ett andra och 2000 rupies för det tredje. Böterna kan öka ytterligare vid upprepade lagbrott.”

Unga munkar i Sikkim. Foto: Pratap Chhetri. Licens: Unsplash.com
Unga munkar i Sikkim. Foto: Pratap Chhetri. Licens: Unsplash.com

Från äppelodlare till turism

Från början var Sikkim fylld med äppelodlare. Som det så ofta händer, minskade antalet odlare då delstatens ungdomar valde andra yrken. Turismen blomstrade dock och drygt 30 nya hotell öppnade i området under de senaste 15 åren.

Den ökade nedskräpningen ledde till att ett antal organisationer tillsammans med statens ledning såg över hanteringen av det ökade mängd avfall i staden under 2006. Fem år senare, då plastavfallet nådde överväldigande mängder, togs beslutet att förbjuda förpackat dricksvatten helt och hållet.

Förbud av plastpåsar och mål att helt och hållet ersätta plast

Under 2018 följdes beslutet upp genom att även förbjuda användningen av plastpåsar. Två andra regioner, Lachung och Chungthang, valde också att förbjuda förpackat dricksvatten. Två övervakningskommittéer från World Wide Fund for Nature, hjälper till med förbudet, genom att bland annat genomföra slumpmässiga kontroller av turistfordon som kommer in i Lachen. Detta för att förhindra olaglig införsel av förpackat dricksvatten.

En del av Sikkim, ett område vid namn Dzumsa har försett alla hotell och privata uthyrningsställen i området ett vattenfilter. Vattnet levereras sedan till gästerna i stål- och aluminiumflaskor. Vatten kommer i sin tur från Sikkims floder och naturliga källor. Testerna har visat att vattnet i området är ett mycket mer hälsosamt alternativ.

Nästa steg är att ersätta alla flaskor med bambuflaskorna. Ett tusen har hittills beställts, vilket inte är mycket men alltid en börjar, säger en av de ansvariga.

Sikkim fortsätter att fasa ut och förbjuda plastartiklar. För att inte skada delstatens ekonomi för snabbt och för mycket görs detta i etapper.

Text: Sanja R. Juric

Relaterat

Föregående artikelKiropraktik – inte bara behandling utan en livsstil
Nästa artikelProfessor Robert Thomas: Oxidativ stress – Hitta rätt balans för hälsa och motion
Sanja R. Juric
Sanja R. Juric har fil. mag inom socialantropologi. Sanja är frilansskribent inom hälsa. Hon har en bakgrund inom företagsutveckling och har arbetat ett antal år med utredningar, anbudsskrivning, utvärdering och kvalitetsutveckling. Sanja har även utvärderat EU projekt ett antal år, arbetat på uppdrag av ABF, Universitets- och högskolerådet m.fl.

Lämna ett svar