Plötsligt en vårdag 2017 kände Silje Vassøy att det gjorde ont i innersta fingerlederna, precis som om hon hade slagit sig. Hon tänkte inte mer på det, men det blev bara värre och snabbt började hon reagera negativt på flera livsmedel.

Text: Birthe Storaker, ”Leddgikten forsvant når tarmen ble frisk”| Översättning: Sanja R. Juric | Silje Vassøy. Privata foton från 2019.

De inflammerade lederna gjorde att hon så småningom inte kunde använda sina händer. Dessutom började flera av lederna bli inflammerade, men hon lyckades vända utvecklingen med hjälp ett eget protokoll som hon kallade ”mikrobiomdieten”.

”De följande dagarna efter att vristerna började göra ont, tyckte jag synd om mig själv ”, säger Silje. Men hon bestämde sig emellertid snabbt att tänka på vad hon kunde lära sig av detta.

Silje valde att hantera smärtan som en stor utmaning som kunde lösas. Hennes utbildning och erfarenhet indikerade att hon kunde göra något, men hon var medveten om att hon var tvungen att lära sig mycket mer innan hon var tillräckligt säker för att gå vidare med fler åtgärder.

Efter några veckor blev Siljes fingerleder så ömma, svullna och ljusröda att när hon försökte borsta sitt långa hår, gjorde det ont bara att hålla i skaftet på hårborsten. ”Jag grät i armarna på min man,” säger Silje. Hon tog cykeln till jobbet utan att använda styret. Hon kunde knappt bromsa.

”När jag kom till jobbet möttes jag av chefen och brast ut i tårar. Då var livet som svårast och kroppen som mest smärtsamt. Lyckligtvis, från den dagen, gick saker och ting framåt”, säger Silje.

Hade artrit – obalanser i tarmfloran

För över 10 år sedan diagnostiserades Silje med artrit på ett sjukhus. Innan dess hade hon blivit värre i fem år under varje vinter.

”Flera privata förhållanden hade påverkat både psyket och kroppen i sådan utsträckning att jag nästan blev trött på det”, säger Silje.

När hon hade fått distans till dessa tidigare förhållanden märkte hon en radikal förbättring, särskilt när hon träffade sin nuvarande make 2008. Flera av bitarna i livet föll på plats.

Artrit hade varit obefintlig fram till maj 2017. När det kom tillbaka beslutade Silje att kontakta en läkare snabbt och i slutet av juni 2017 hade hon en timme med läkaren Joakim Iversen som tog många tester. De visade flera obalanser i tarmfloran.

Behandling

Den första behandlingen av artrit 10 år tidigare inkluderade läkemedelsbehandling. Hon använde både kortison, starka antiinflammatoriska läkemedel utan kortison (NSAID) och flera andra läkemedel med en varningstriangel.

”Jag kände på min kropp att den här gången borde jag inte ta sådana läkemedel”, säger Silje.

Hon bestämde sig istället för att använda allt det goda naturen har att erbjuda när det gäller kost, kosttillskott och livsstil. Silje var fast besluten att helt vända på det som många läkare hade sagt att hon bara måste leva med.

”Jag lyssnade precis på kroppen, följde signalerna som kroppen gav och genomförde sedan olika åtgärder”.

Dysbios-protokoll

Behandlingen med Joakim Iversens Dysbios-protokoll (nr 1) var med VSL (ett bredspektrum probiotika) och Mutaflor (den nyttiga typen av E. coli) för att korrigera tarmens mikroflora, samt berberin och oreganoolja för att bromsa oönskad bakterietillväxt.

Silje läste att problemet i hennes kropp troligen var en stor överväxt av bakterien Klebsiella.

Efter fyra veckor på protokollet var Silje väldigt nöjd och kände sig mycket bättre, men tillståndet tillät tyvärr inte en flexibilitet i kosten som hon ville ha. Sjukdomen blossade upp igen vilket orsakade smärtsamma leder och även smärta. Hon följde dieten hemma och räknade sig som frisk, men om hon gick på ett kafé eller åt något som i teorin borde vara säkert, upplevde hon ofta upp till tre dagar av smärta. Efteråt fick hon göra allt hon kunde för att lugna ner kroppen igen.

Ekvation med en okänd faktor

”Det saknades något i min ekvation för att bli frisk. Så vad var den okända faktorn?”, undrade Silje.

Hon bestämde sig för att gå djupare och beställde och läste mycket facklitteratur. Detta resulterade i att hon sammanställde sitt eget protokoll mot dysbios.

”Det var baserat på vad Joakim Iversen lärde mig. De två bästa böckerna jag hade läst (Raphael Kellmans ’The Microbiome Diet’ [1] och Michael Mosleys ’Clever Guts Diet’ [2]) och allt jag kunde från utbildningen ’optimal träning och näring’ på Tunsberg Medical School. Dessutom betonade jag min erfarenhet av lågkolhydrat- och ketogen kost i olika variationer under flera år”, säger Silje.

Mikrobiomdieten

Totalt använde hon behandling från tre olika riktningar och den okända faktorn hittades – vilket saknades i den första behandlingsrundan. Det innebar att eliminera alla möjliga triggers i ett strikt program med regelbundet återhämtande med hjälp av de ”trevliga” bakterierna först och sedan äta antiinflammatoriska livsmedel. Dessutom korrigerade hon obalanser av tarmbakterier med pro- och prebiotika samt örter för att motverka bakterietillväxt.


Silje återställde tarmväggen och dess integritet, det vill säga hon gjorde tarmväggen stark, fast och tät (i motsats till läckande tarm).


 

”Först då satt terapin som en kula! säger Silje. ”Efter att ha slutfört programmet under sex veckor märkte jag en enorm förändring hösten 2018”.

Innan hela ledinflammationen slog till under hela våren 2017, hade hon ätit låghydratkost och traditionell kost med en enda skiva surdegsbröd baserad på dinkel. Hon åt massor av fett, inälvor samt Kefir av ekologisk, opastöriserad färsk mjölk.

”Jag var tvungen att minska antalet livsmedel som utlöste inflammation”, säger Silje.

Hon uteslöt därför alla mejeriprodukter utom ghee och smör, alla gluteninnehållande livsmedel och de flesta orsakerna till blodsockerökningen. Vissa grönsaker och frukter uteslöts också. Några av de naturliga glutenfria mjöltyperna reagerade hon på, men inte på kokosmjöl.

”Jag rörde ingenting alls, och då menar jag verkligen ingenting som behandlades på något sätt av någon annan än mig”, säger Silje.

Mikrobiomdieten är strängast till en början följt av en mellanfas där du testar lite (lossnar lite) innan du går in i en underhållsfas som möjliggör flexibilitet.

”När det var som värst spenderade jag den lilla energi jag hade kvar på min familj, arbete och lite träning”, säger Silje. ”Det är därför jag avskaffade alla ’energitjuvar’ och alla negativa faktorer jag kunde hitta. Jag ville omge mig med optimism, mod, tålamod och människor som hejade på mig och jag hade ett starkt fokus på god sömn, stressreduktion, glädje, rörelse och motion”, fortsätter hon.

Resultatet

”Efter denna livsförändring är jag inte samma person”, säger hon.

”Tidigare kände jag att det som var innan och nu, var som natt och dag, men eftersom jag känner mig ännu bättre räcker inte detta uttalande. Jag älskar mitt liv och hur stark och robust min kropp är. När jag gick från att inte kunna använda mina händer till att lyfta 100 pund i marklyft med stöd av en personlig olympisk lifttränare inom fem månader, var glädjen så stor att om jag inte hade haft mina öron skulle leendet ha gått runt hela mitt huvud.”

Siljes leder är nu helt återhämtade och flexibiliteten att njuta av olika typer av mat på vänner eller på restaurangen har återvänt. Favoriten är ekologisk yoghurt och opastöriserad getost.

Siljes råd till andra i samma situation

 • Ge inte upp. Även om det aldrig verkar så svårt, titta på det på lång sikt. Föreställ dig att all förbättring, oavsett hur liten, är ett litet steg mot läkning.
 • Ibland följs ett steg framåt av två tillbaka, men det är inte nödvändigtvis ett nederlag. Anledningen till att ta dessa steg tillbaka är att lära sig något av det. Ju mer man lär sig, desto mer stadigt kan man fortsätta framåt. Stegen tillbaka bör också firas, säger Silje, för då vet du vad du inte ska göra om.
 • Be om hjälp från någon som har gått vägen framför dig. Du är inte ensam. Omge dig med de mest positiva människorna och skär ut allt du inte strikt behöver göra.

Text: Birthe Storaker

Källor

 • [1] Kellman R. The microbiome diet. Boston, MA: Da Capo Press, 2014.
 • [2] Mosley M. Clever guts diet: how to revolutionise your body from the inside out. NY: Atria Books/Simon & Schuster, 2018.
 • Helsemagasinet nr 5/2019

Silje Vassøy (1985-) som bor i Norge med sin familj driver hälso- och motivationsbloggen Theidealyou.no och online-kursen Life Academy för stresshantering, glädje och hälsa.

Föregående artikelAntibiotikaresistens ökar i världen – TV Hälsa ger dig goda råd
Nästa artikelMusikterapi är frekvensterapi med goda resultat enligt forskning
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

2 Kommentarer

 1. Glöm inte bort att radiovågor stör lederna, så se till att inte ha hudkontakt med datorer eller telefoner. Ingen WI.FI i närheten. Sladdanslutet till apparater.
  Om man betraktar en inflammation som en kroppslig protest finns bättringsmetod i EFT eller annan jämförande energiterapi. Här betyder energi emotioner och dessa har olika laddning, varvid den lägre emotionen laddar ur mot en högre. Ex. sorg kontra beundran ger en mycket bra 2-politet.
  Ställ inga frågor om varför etc. utan testa rakt av och se själv!!

 2. Intressant. Jag läser mycket i mobilen o har artros MEN
  jag har märkt att det minskat i höfterna. Jag kan vara smärtfri när jag ska sova, men ligger jag på mage o har händerna under höfterna (vilket jag ofta har haft) märker jag hur smärtan kommer. Tar jag bort händerna klingar det av…

  Mvh Carina

Lämna ett svar