Socker – är tiden inne för varningsmärkning?

1345

Det menar amerikanska dr Robert Lustig vid Universitetet i Kalifornien. Han är överbevisad om att socker är så skadligt att det borde bli reglerat såsom alkoholm och tobak.

Sockeranvändningen i Norge sjunker och det är positivt. Nummer från Socialstyrelsen visar att under 1999 åt varje norrman 43,8 kilo socker om året. Under 2013 var antalet kilo reducerat till 27,6 kilo. Nergången skylls i stor grad på att stora matvaruproducenter har reducerat sockerinnehållet i processade produkter och halvfabrikat. På samma sätt är det väldigt vanligt att inta mycket mer socker än våra kroppar är i stånd till att förbränna.

Förutom den självklara källan till rent socker vi finner i gottsaker och i de flesta av bakverk vi köper och lagar själva, finns det också enormt många produkter vi inte tänker på som sockerkällor men som är tillsatt socker. Sockerbeteckningar är ofta dolda bakom namn efter härkomst, som laktos i mjölk, maltos i majs, fruktos i frukt. I tillägg används dekstros, sukralos och flera andra som slutar på -os. Sockerfabrikanterna gör mycket för att göra förståelsen av socker svårare. Istället för att skriva socker på varuförteckningar står det kanske sukros, som är den kemiska beteckningen på vitt raffinerat rör eller råsocker.

Det är faktiskt så att om man ska undvika socker bör man vara väldigt noga med att läsa på innehållsförteckningen på alla matvaror. Produkter som kokt skinka, kaviar, hummus, aioli, majonäs, salladsdressing, energibar och så kallade ”fettfria” produkter innehåller vanligtvis socker. I tillägg har ett stort utval av halvfabrikat och processad mat socker som en av ingredienserna. Till och med när man medvetet valt ut produkter man naturligt antar är utan tillsatt socker kan man lätt få med sig produkter som innehåller socker i varukorgen. Det är inte det att det är så stora mängder i varje av dessa sockerkällor. Utan problemet är mängden socker över tid som vi inte är skapade för att ta in.

Det höga sockerintaget kan göra folk mer utsatta för livsstilssjukdomar såsom viktökning, metabol sjukdom, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och högt blodtryck. I tillägg stjäl socker mineraler och vitaminer från kroppen. Förbränning av socker förbrukar viktiga näringsämnen som kan utlösa beteende problem och förstärker fysiska och psykiska hälsobesvär. Dessutom kan raffinerat socker
skada immunförsvaret.

Hälsodirektör Björn Guldvog säger att 13 procent av energiinnehållet kommer från socker och att målet är minst att komma ner i 10 procent. Det betyder en 30 procent reduktion. Läsk och sötsaker är de största sockerkällorna i kosthållet. Förbrukningen av choklad och sockervaror har ökat betydligt över lång tid och var på sin högsta nivå under 2008. Då låg den på 15 kilo per capita. Konsumtionen har sedan dess hållit sig på samma nivå.

För en fyraåring ska det inte till mer än en yougurt eller en bulle på en och samma dag för att överskrida rekommendationen för dagsintaget av socker.
Socker tar liv och är vår tids värsta fiende, säger sektionsöverläkare Samira Lekhal, sjukhuset i Vestfold.

I samband med Halloween dumpade matvarukedjorna priserna på smågodis. Även Kiwi som har ”sundhet för folket” som sitt tydliga mål såg sig tvingade till att göra detta för att inte tappa kunder. Kanske borde de ha vänt lite på det och tänkt att de får fler kunder om de slipper frestelser upp i näsan vid kassaområdet.

Checka ingredienslistan nästa gång du köper en produkt i matvarubutiken, antingen det handlar om pålägg, halvfabrikat, yoghurt eller juice. Socker kommer troligtvis stå med på listan. Er det inte på tiden med varningar i linje med andra hälsoskadliga produkter som cigaretter och snus?

Föregående artikelHur mycket C-vitamin bör vi ta varje dag?
Nästa artikelVälkommen till hälsoportalen TV Helse
Anna Böhlmark
Anna Böhlmark (född 1981) från Sollerön utanför Mora är journalist. Hon har en master i kommunikationsvetenskap och har bott 14 år i Italien. Anna talar flytande italienska, engelska och spanska och talar även kinesiska och franska. Anna har skrivit och fotat 7 år för tidningen 2000-Talets Vetenskap. Dessutom producerar hon dokumentärfilmer. Hon driver det egna medieföretaget Pelicana.

Lämna ett svar