Hög sockerkonsumtion ger fettlever säger den svenska läkaren, kirurgen och forskaren Ralf Sundberg, som utfört kirurgisk forskning vid levertransplantationer. Sundberg undersökte hur levern bäst kan hållas vid liv för att klara en transport innan den kan opereras in i en annan människa.

Text: Birthe Storaker, ”Høyt sukkerforbruk gir fettlever” | Översättning: Madeleine Lidman | Foto: Donald Chodeva. Licens: Unsplash.com (free use)

Ralf Sundberg fann att ett ökande antal lever som blev transplanterade inte fungerade som förväntat hos mottagaren.

Sockerkonsumtion fettlever - Foto: TV Hälsa
Ralf Sundberg, 2017 – Foto: TV Hälsa

”Även om kroppen inte avvisade levern fungerade den dåligt, säger han. Gemensamt för dessa organ var att de hade ett lite annorlunda utseende. Eftersom det är svårt att avslöja en fettlever endast baserat på utseende, bad kirurgen patologen att analysera levern de skulle transplantera. De kunde då upptäcka en ökande trend med fettlever på väg att bli skrumplever. Detta berodde inte på hög alkoholkonsumtion, utan på en kost med mycket socker.”

Tillsammans med amerikanska forskare har han utvecklat en ny metod för bevarande och transport av levern. Metoden har blivit en ny standard och har tredubblat organets livslängd.

Hög sockerkonsumtion är den största orsaken till fettlever i dag och det första steget mot att utveckla fettlever.

Ralf Sundberg har skrivit böckerna ”Forskningsfusket”, där han kritiskt belyser medicinsk forskning och ”Forskningsfusket fortsätter”.

Text: Birthe Storaker

Relaterat

Föregående artikelAnnie Lööf vill att fler barn snabbt ska få psykofarmaka
Nästa artikelTräna din muskler när du blir äldre – de förändras med åldern
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

1 kommentar

  1. Jag rekommenderar starkt att läsa Ralf Sundbergs böcker, “Forskningsfusket”, och “Forskningsfusket fortsätter”.
    Verkliga ögonöppnare.

Lämna ett svar