Läkare: Som cancerpatient har du ont om tid

2390
Øyvind Torp, privat foto, cancerpatient och läkare.
Øyvind Torp, privat foto, cancerpatient och läkare.

När allmänläkaren Øyvind Torp (42 år) fick cancer år 2016, följde han inte rådet att ”fortsätta leva som förut”. För i studier upptäckte han olika åtgärder för att förbättra sin prognos. Åtgärder han praktiserar varje dag.

Text och video: Arnt-Olav Enger ”Som kreftpasient har du dårlig tid”

”De råd vi gett vid övervikt och livsstilssjukdomar fungerade inte”, insåg Torp när han började titta närmare på kosthållningen.

Torp läste in sig på olika kosthållningsstudier och redan innan han fick diagnosen insåg han att man kan göra mycket med hjälp av kosten när det gäller cancer.

”Jag tackade inte nej till råden jag fick från sjukhuset, utan följde dem. Men när jag frågade om vad jag kunde göra för att förbättra prognosen var svaret att det inte var mycket jag kunde göra”, säger Torp.

”Men jag visste redan då, utifrån den kunskap jag hade om cancer och kost, att det med största sannolikhet fanns något att hämta där”.

Läs mer: Mer än hälften av godkända cancerläkemedel förlänger varken livet eller ökar livskvalitet

Torp började därför ta reda på ännu mer om den kunskap som fanns och efter varje studie han stötte på, blev han övertygad om att det här skulle vara effektivt i hans fall.

”Som läkare är det svårt att basera råd på helt ny forskning”, påpekar Torp.


”Forskningen ligger 10-30 år före implementerad praxis, det vill säga råd du kan ge. Den tiden kände jag inte att jag hade” – Øyvind Torp


Torps läkare lyssnade på vad han hade att säga, men kunde inte gå i god för råden, eftersom det inte fanns några större kunskapsöversikter om cancer och kost för en cancerpatient, även om läkaren också hade läst några av studierna.

”Här är det ett stort dilemma som cancerpatient, eftersom vi vet att dessa svar kommer vi förmodligen få först om några decennier, men som cancerpatient har du ont om tid. Jag tycker det är synd att det finns mycket forskning som inte används. Det finns studier som visar att saker fungerar. Så länge det inte är skadligt för mig och det inte är dyrt, då är jag villig att prova”, säger Torp.

Läs mer: Matsvamp kan minska risken för prostatacancer

”Det finns inte några onkologer som säger att du inte ska äta grönsaker, det är inte där problemet ligger. Jag tror att man underskattar hur mycket patienten själv vill vara med och bidra till sitt eget öde. Patienten vill ofta ha en viss grad av kontroll och mening. Det glömmer man bort.

Dessutom tror jag att man underskattar matens läkande effekter. Först berövas patienten möjligheten att bidra, även om man vet att det är viktigt. Man berövar även patienten kunskap som kan förbättra prognosen, eftersom man är rädd för att ge råd man inte kan stå för. Det är synd eftersom det finns åtgärder som inte är farliga”, avslutar Øyvind Torp.

Du kan se intervjun i sin helhet i videon ovan.

Text och video: Text och video: Arnt-Olav Enger

Relaterat

Föregående artikelPeriodisk fasta och att detoxa gör dig piggare och lättare
Nästa artikelÄter du svårsmält mat? – Några tips
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar