Det är viktigt med sömn. Vetenskapen illustrerar hur viktig sömnen är för psyket och hjärnan. Därför borde fler människor ta sömnen lite mer på allvar än vad de gör i dag. Misstag och olyckor i vardagen, under fritiden och på jobbet kan ofta kopplats ihop med sömnbrist. 

Text: Birthe Storaker, ”Gå og legg deg!” | Översättning: Madeleine Lidman

Vissa betraktar sömnen som bortkastad tid jämfört med mer spännande aktiviteter, som arbete, surfa på mobilen, eller iPad:en eller titta på TV, men en ny studie från Michigan State University, den största sömnproblemstudien hittills, visar hur nödvändig sömnen är för att få en normal kognitiv funktion. Tillräckligt med sömn hjälper oss att återgå till en uppgift när vi blir distraherade och ofokuserade, i stället för att vi tappar fokus.

Studien publicerades nyligen i Journal of Experimental Psychology: General.

Dålig sömn och den mänskliga faktorn

Som författarna påpekar har felbedömningar i allt från vardagliga episoder till katastrofala händelser, kopplats ihop med sömnbrist. Det visar till exempel Tjernobylolyckan, Exxon Valdez oljeutsläpp och Challengers explosion. Om man tittar på misstag och olyckor vid operationer, i kollektivtrafiken och till och med vid drift av kärnkraftverk, är sömnbrist en av huvudorsakerna till den mänskliga faktorn, säger studiens författare Kimberly Fenn.

”Det finns många människor inom känsliga yrken som lider av sömnbrist. Forskning har visat att nästan en fjärdedel av personer med viktiga rutinjobb har somnat på jobbet.”

Genom att titta på hur bara en natt med sömnbrist kan påverka en persons förmåga att komma tillbaka till uppgiften när de blir distraherade, hade forskarna över 230 personer nattetid som kom in i labbet och utförde en kognitiv uppgift som innebar att följa en rad uppgifter i en viss ordning. Av och till blev de avbrutna i arbetet, de var sedan tvungna att komma ihåg var de var och återuppta arbetet i rätt ordning där de avslutade.

Halva gruppen gick sedan hem för att sova, medan den andra hälften fick stanna kvar hela natten i laboratoriet för att slutföra uppgiften. I den gruppen var en ganska stor andel (15%) ”oförmögna eller kunde bara uppnå en blygsam nivå av vad de fått i uppdrag klara av och som de klarat natten innan”. Bland de som fick sova var den siffran endast 1%. Genomförandet av uppgifterna blev också sämre vartefter tiden gick, hos de som sovit mindre.

Varje dag glöms cirka 11 kirurgiska svampar inuti patienter som har genomgått en operation, säger Kimberley Fenn. Det sker 4000 potentiellt allvarliga misstag varje år och exempel på procedur som kan gå fruktansvärt fel på till följd av sömnbrist. Vår forskning visar på att personer med sömnbrist inte ska utföra uppgifter där de avbryts eller bara ska utföra dem under korta perioder.

Att bli avbruten av en kollega på kontoret eller distraherad av en notis från en smartphone kan, om man drabbats av sömnbrist, påverka vår förmåga att gå tillbaka och fortsätta där vi blev avbrutna och förutom vid kirurgi och drift av tunga maskiner kan det gälla för en rad andra saker, från mindre betydelsefulla (följa skriftlig instruktion) till kritiska vardagliga saker (ge ett barn medicin).

Thomas Edison sa:

”Sömn är ett slöseri med tid som vi ärvt från våra grottmänniskor till förfäder”.

Även om vissa människor delar den uppfattningen, fortsätter vetenskapen att bevisa hur felaktig den inställningen faktiskt är. Eftersom sömnen hjälper hjärnan att återhämta sig och självläka, kommer förhoppningsvis fler människor att inse att sömn i själva verket är ett väldigt bra sätt att använda sin tid.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman

Källa

Föregående artikelVisslaren Rojin Söderlund får utmärkelsen Årets arbetsmiljöhjälte
Nästa artikel50% av alla som fått en hjärtinfarkt har lågt LDL-kolesterol
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar