KRÖNIKA. Min senaste rapport från Spanien idag måndag är synnerligen alarmerande. Sedan igår hade antalet smittade ökat med 4000 och 2523 har dött av Coronavirus sedan ungefär en månad tillbaka när man började registrera dödsfallen.

Text: Kerstin Unger-Salén, uppd.kl 23:00, 25 mars | Bild: Port de Sóller, Mallorca, Spanien. Foto: BX Fischer. Licens: Pixabay.com

Kerstin Unger-Salen
Kerstin Unger-Salen

Utegångsförbud och undantagstillståndet har förlängts till den 15:e april. 13% av de som jobbar inom sjukvården har också smittats och det beror med all säkerhet på att det saknas skyddskläder och skyddsmasker och att inte alla testats inom denna sektor. Situationen är på gränsen till en kollaps.


Det är hög tid för Sverige att göra allt vad de kan för att se till att de inte saknas skydd för de som tar hand om äldre och sjuka, annars smittar personalen andra sjuka, och varandra.


Intressant information kom just nu på nyheterna att en 3D-fabrik, på ett helt altruistiskt sätt, har börjat massproducera ett skydd med plastglas att bära framför ansiktet, som skydd för personal på sjukhus och ålderdomshem. De är nu på väg att köras ut tillsammans med skyddsmasker och overaller som sys upp av frivilliga i sina hem.

Spanien har en hög procent dödsfall vilket skiljer sig från Tyskland. Där har man idag registrerat 29,056 konfirmerade infektionsfall, men endast 123 människor har dött.  Tyskland har mao lägst antal sjuka procentuellt sett jämfört med andra drabbade länder; 0,3 %, jämfört med 9 % i Italien. Vet inte exakta talen i Spanien, men Madrid liksom Katalonien är värst drabbade och där ligger dödstalen på 10%. Man undrar varför denna enorma skillnad i dödstal? Vad kan vi lära oss?

Läs mer av Unger-Salén: Vittnesmål från coronakrisen i Spanien – Undantagstillstånd och utegångsförbud

Tror att Spanien inte lyckats organisera sig tillräckligt snabbt och att 13% av personalen insjuknar för att de går på knäna av alla coronasjuka som strömmar in. De som ska vårda de sjuka har inte tillräckligt skydd och blir olyckligt nog smittade. Dessutom ökar siffrorna av de som smittats så snabbt just nu, att just det som man ville undvika med stenhårda utegångsförbudsregler, nämligen att förhindra översvämmade intensivsalar och att folk dör pga att de inte finns plats för vård, ännu inte har gett resultat. Fast idag rapporterade man att kurvan av nysmittade börjat plana ut något.

Flera i spanska regeringen har nu smittats och ligger hemma eller på sjukhus. Som om vi inte har tillräckligt att göra med detta virus rapporteras flera attacker med virus på myndigheternas webbsidor.

I hela Baskien får ingen begravas eller ledsagas under sin sista stund i livet. Militären kör i karavaner till krematoriet och bilder av detta är verkligen ofattbart sorgligt.

Mina förslag till Sverige som ännu inte kommit till samma läge som i Italien och Spanien

  • Inför utegångsförbud för alla över 65 år i minst en månad och
  • se till att grannar och ungdomar hjälper dem att gå och handla så de slipper att över huvud taget gå ut där de kan smittas.

På så sätt kan man kanske hålla hjulen gående och slippa att ekonomin kraschar i Sverige.

I Spanien är det för sent, men det gäller att agera fort. Det andra förslaget är att man börjar masstesta folk och framför allt alla som har symptom. Har förstått att man inte testar för att det inte finns test i Sverige? Men om man inte vet vem som är positiv kan man ju inte isolera dem och förhindra spridning. Framför allt borde alla inom sjukvården och i äldrevården testas nu.

På det personliga planet är jag nu på den 10:e dagen av total isolering. Jag bor med mig själv och mina hundar. Min son och hans familj som bor i Palma hann aldrig hit. Nu får de inte förflytta sig på vägarna och än mindre komma hit.


Böterna ligger på 600 till 30,000 euro och brott mot karantänen anses vara en osolidarisk handling som närmast liknas vid landsförräderi.


 

I vilket fall vill jag inte utsätta mig för smitta (ingen annan heller) eftersom jag tillhör en ålder som befinner sig i högsta riskzonen och det här är ett virus som drabbar dem som har lägre försvar mycket pga ålder. Bäst att inte chansa.

Försöker att disciplinera mina tankar så att de inte galopperar iväg och omsluts av orosmoln som förvisso seglar omkring lite varstans. Jag vet att det är viktigt att upprätthålla mental hälsa när man lever med sig själv och isolerat. Svårt att inte kan ta i eller krama någon och att dessutom känna förklarlig oro över att den värld jag kände till, håller på att ”förändras” med rasande fart.

Kerstin Unger-Salén, Casbernats, Mallorca. Foto: T. Sassersson, 2015

Jag tar en dag i sänder och försöker vara i nuet och tränar mindfulness och, sitta still i båten när havet stormar. Mina hundar och Ruddy, som jobbar på gården, är de enda jag träffar. Utbyte via sociala medier, mail och whatsapp är oerhört värdefulla. Många härliga skratt av korta hemmagjorda videos som sänds härs och tvärs.

Observerar att jag har stort behov att ha städat och ordning hemma och att ta in blommor från trädgården och tända många ljus på kvällen. Skönhet är balsam för själen. Saknar mina barn och barnbarn, men face-time gör underverk. Har tid att kontakta många som jag inte hört av mig till på länge och det höjer moralen att veta att de finns därute och att de svarar och hör av sig.


Familj, vänskap, vackra ting från föräldrahem och resor, bilder på väggarna, böcker, musik, underhållning på TV, bloggar, inspirerande samtal från spirituella ledare på Youtube lyser upp min tillvaro och mitt något fördunklade inre.


 

Casbernats, Mallorca, 7 okt 2015. Foto: F. Sassersson

Sallad och grönkål i trädgården, apelsiner och citroner som dinglar från träden, mat i kylskåpet och ägg från hönsen, fåglarnas vår-kvitter, solens orangevioletta guldfärger på bergen, månglittret över havet, grannar på vägen som hälsar vänligt och frågar hur jag mår. Allt, har fått större signifikans.

Det är som om omgivningen blir mera synlig och jag varseblir det som är min verklighet just nu och som alltid har funnits där men, som jag kanske inte gett tillräcklig uppskattning.

Känner tacksamhet över sånt som varit självklart. Sörjer en värld som inte blir densamma men avvaktar, tar inte ut något i förväg och andas djupt. Håller mig väl informerad men slår också av flödet. Jag vill upprätthålla rutiner, även om rutiner kan också vara att äta lite choklad varje kväll, inte sjunka ner i förfall, Feng shui i huset och i mitt inre.                                                                                                                                     Rapporter på TV visar att de flesta här i Spanien börjat städa hemma. Oroliga tider tycks öka vårt behov av ordning. Ta hand om er. Vi som är äldre ska stanna hemma för vår egen skull och i solidaritet mot samhället, anser jag.

Text: Kerstin Unger-Salén, dirver bloggen Alltomcancer.com

Relaterat

Exteriör, Cas Bernats, Soller. Foto: Casbernats.com
Föregående artikelKände du till det här om benhälsa och benskörhet?
Nästa artikelFlexnerrapporten innebar ett totalförbud mot naturliga botemedel – Sven Erik Nordin
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

2 Kommentarer

  1. Det har blivit en olycklig felnisse i min artikel som jag vill tillrättalägga Antalet dödstal är 2 523. Beklagar verkligen

Lämna ett svar