Spelande och nervsystemet: hur du kan spela utan att skada din hälsa

155
Spelande och hälsa. Foto: Eyestetix Studio: Licens: Unsplash
Spelande och hälsa. Foto: Eyestetix Studio: Licens: Unsplash

Spelande har funnits i århundraden och fortsätter att vara en populär form av underhållning runt om i världen. Även om många människor spelar utan problem, som casino utan svensk licens 10 euro, utvecklar ett betydande antal människor ett beroende som kan få allvarliga konsekvenser för både psyket och den fysiska hälsan i allmänhet.

I den här artikeln får du lära dig hur spelberoende påverkar nervsystemet och få tips om hur du kan spela utan att skada din hälsa.

Vad är spelberoende?

Spelberoende, även känt som spelberoende, är ett beteendeberoende som innebär ett okontrollerbart behov av att spela trots de negativa konsekvenser som det kan få för livet.
Enligt Statens folkhälsoinstitut har cirka 2 % av befolkningen i åldern 15-74 år ett spelberoende.

Den exakta orsaken till spelberoende är inte helt klarlagd, men man tror att det är en kombination av biologiska, miljömässiga och psykologiska faktorer. Några av de biologiska faktorer som kan bidra till spelberoende är avvikelser i hjärnsystemet, genetik och obalanser i neurotransmittorsystemet.

Miljöfaktorer, som spelberoende i unga år, kan också öka risken för spelberoende. Slutligen kan psykologiska faktorer som depression, ångest och stress också bidra till utvecklingen av detta beroende.

Hur påverkar spelandet och spelberoende nervsystemet?

Spelberoende kan ha allvarliga effekter på nervsystemet. När en person spelar producerar hjärnan dopamin, ett hormon som förknippas med njutning. Frisättningen av dopamin ökar benägenheten att spela, vilket gör det mer sannolikt att personen kommer att fortsätta spela i framtiden. Med tiden förlorar hjärnan känsligheten för dopaminfrisättning, och en person kan behöva högre insatser eller längre spelsessioner för att uppnå samma nivå av njutning.

Studier har visat att personer med spelberoende har en annan hjärnstruktur och funktion än personer som inte spelar. En studie visade att personer med spelberoende har minskad grå substansvolym i flera områden i hjärnan, bland annat i den prefrontala cortexen, som hjälper till att fatta beslut och kontrollera impulser.

En annan studie visade att personer med spelberoende har minskad aktivitet i striatum, ett område i hjärnan som spelar en roll i belöningsbearbetningen. Dessutom kan spelberoende leda till fysiska förändringar i nervsystemet.

Personer med spelberoende är känsliga för stress och kan drabbas av ångest och depression, vilket kan påverka nervsystemet. Kronisk stress orsakar ofta förhöjda nivåer av kortisol, ett hormon som kan skada neuroner i hjärnan och bidra till neurodegenerativa sjukdomar.

Ludomani orsakar också sömnstörningar, vilket kan ha en negativ effekt på nervsystemet. Studier har visat att kronisk sömnbrist kan leda till kognitiv försämring, humörstörningar och förändringar i hjärnans funktion.

Spelande på ett ansvarsfullt sätt: användbara tips

Även om spelberoende kan få allvarliga konsekvenser för den fysiska och psykiska hälsan finns det sätt att spela på ett säkert sätt. Här är några tips som hjälper dig att spela ansvarsfullt:

  • Sätt upp en budget. Innan du spelar, sätt upp en budget för hur mycket pengar du har råd att förlora. Håll dig till denna budget och undvik att jaga vinster;
  • Ta pauser. Stanna då och då för att ge din hjärna en chans att vila. Detta kan förhindra impulsiva beslut och minska stressnivåerna;
  • Undvik att dricka alkohol. Tillåt dig inte att dricka när du spelar, eftersom det kan försämra din förmåga att fatta lämpliga beslut och öka sannolikheten för riskfyllt beteende;
  • Sök hjälp. Om du eller någon du känner kämpar med ett spelberoende ska du söka professionell hjälp. Det finns flera resurser tillgängliga, bland annat terapi, stödgrupper och hjälplinjer. En sådan webbplats är Gamblers Anonymous;
  • Ta hand om dig själv. Utöva motion, meditation och utveckling av mindfulness för att minska stressnivåerna och förbättra det allmänna välbefinnandet. Regelbunden fysisk aktivitet främjar en sund hjärnfunktion. Meditation och mindfulnessövningar kan hjälpa människor att bli mer medvetna om sina tankar och känslor och utveckla självkontroll och beslutsförmåga;
  • Undvik att spela på internet. Spel på internet kan vara särskilt beroendeframkallande eftersom det är tillgängligt dygnet runt och lätt att komma åt. Om du bestämmer dig för att spela på nätet, se till att du gör det på ett ansvarsfullt sätt och sätter gränser för dig själv;
  • Vet när du ska sluta. Det är viktigt att känna igen när spelandet har blivit ett problem och söka hjälp vid behov. Om spelandet orsakar negativa konsekvenser i ditt liv, till exempel ekonomiska svårigheter, relationsproblem eller psykiska problem, kan det vara dags att söka professionell hjälp.

Ytterligare råd

Utöver de råd som ges i föregående avsnitt finns det några andra saker att tänka på när det gäller ansvarsfullt spelande. Dessa inkluderar:

Förstå oddsen: Innan du spelar är det viktigt att förstå oddsen för att vinna och förlora. Detta kan hjälpa dig att fatta välgrundade beslut om hur mycket pengar du ska satsa och när du ska sluta.

Inte jaga förluster: Det kan finnas ett behov av att försöka vinna tillbaka de pengar du har förlorat, vilket kommer att hindra dig från att sluta i tid. Acceptera istället bara förluster som en naturlig del av spelet.

Undvik att låna pengar: Att låna pengar för att spela är ett tecken på spelproblem och bör undvikas. Detta tillvägagångssätt kan leda till ekonomiska problem och skapa spänningar i förhållandet.

Sätt tidsgränser: Spelande tar ibland lång tid, så det är viktigt att sätta gränser för hur mycket tid du tillåter dig själv att spela. Detta kan hjälpa dig att inte tappa bort tiden och spendera mer pengar än planerat.

Välj det som vinner: Vissa spel har större chans att vinna än andra, så det är viktigt att välja det som har större chans att leda till en vinst. Detta kan hjälpa dig att inse att du har bättre kontroll över processen.

Slutsats

Ludomani kan vara ett allvarligt problem och orsaka negativa konsekvenser för hälsan. Ludomani kan leda till förändringar i hjärnans struktur och funktion, sömnstörningar och kronisk stress.

Det finns dock sätt att hantera spelandet på ett ansvarsfullt sätt, till exempel genom att upprätta en budget, ta pauser, undvika alkohol, söka stöd, utöva meditation, undvika onlinespel och veta när man ska sluta.

Det är viktigt att komma ihåg att spelande bör ses som en form av underhållning, inte som ett levebröd eller en flykt från problem. Genom att följa dessa tips kan du njuta av spelande utan att skada din hälsa eller ditt liv.

Om du eller någon du känner kämpar med ett spelberoende, sök professionell hjälp så snart som möjligt för att förhindra ytterligare negativa konsekvenser. Om du själv kämpar med problemet är det också viktigt att söka professionell hjälp så snart som möjligt.

Syftet med behandlingen är att hjälpa dig att utveckla sundare spelkunskaper och övervinna ditt beroende. Behandlingsalternativ för spelberoende kan omfatta terapi, stödgrupper och medicinering.

Extern skribent

Relaterat

Föregående artikelStudie: Meditation stärker tarmfloran och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar
Nästa artikelFem tips för en budgetsmart vardag
Skribent
TV Hälsa publicerar ibland artiklar från externa skribenter på tema såsom: underhållning, privatekonomi och livsstil.