Läkare på Shetlandsöarna kan skriva ut recept till sina patienter att de ska spendera mer tid i naturen. Det här anses vara det första programmet i sitt slag i Storbritannien och rekommendationerna att satsa på utomhusaktiviteter gäller under ett kalenderår. 

Text: Birthe Storaker, ”Natur på resept – for bedre helse og velvære” | Översättning: Madeleine Lidman | Efterredigering: TV Hälsa Sverige | Bild ovan: Shetlandsöarna. Foto: Google Maps

Läkarna på Shetlandsöarna utanför Skottland blev i oktober 2019 auktoriserade att skriva ut recept för att patienterna ska tillbringa tid i naturen. Programmet har tagits fram för att sänka blodtrycket, minska ångest och öka livskvaliteten hos patienter med diabetes, psykiska störningar, stress och hjärtsjukdomar.

Det handlar om aktiviteter som är uppdelade på årets 12 månader. Allt från att skapa strandkonst av naturliga material till att låna en hund och ta en promenad, till att göra ett insektshotell eller begrava ansiktet i gräset. Att plocka skräp på stranden, förbereda en måltid utomhus och mata fåglarna, är andra förslag i programmet. Allt enligt läkarens ordination.

Läs även: Stressa ner med motion – Tränade muskler producerar detox-enzymer

Spendera tid i naturen. Foto: Luca Bravo.
Sjön Lago di Braies i Italien. Foto: Luca Bravo. Licens: Unsplash.com (karta)

Spendera tid i naturen

De finns många positiva effekter på den mentala och fysiska hälsan av att vara ute i naturen. Om du tillbringar 90 minuter under en dag ute i ett trädbevuxet område, ger det en minskning av aktiviteten i den del av hjärnan som vanligtvis är förknippad med depression.

Att spendera tid i naturen kommer inte bara att minska blodtrycket, ångesten och öka lyckan, utan det minskar också aggressioner, ADHD-symptom, förbättrar smärtkontrollen och stärker immunförsvaret.

Besök i naturen kan inte ersätta traditionell medicinsk behandling, men det kan bli en kompletterande behandling, menar dr Chloe Evans, som kört ett pilottest av programmet.

”Jag vill delta eftersom projektet ger patienterna ett strukturerat sätt att få tillgång till naturen, som en sätt att behandla hälsoproblem utan att använda läkemedel”

”Fördelarna för patienterna är att det är gratis, lättillgängligt och ger ökad kontakt med naturen, vilket förhoppningsvis leder till bättre fysisk och mental hälsa”, säger Evans.

Det finns nu gott om bevis för att människor med nära kontakt med naturen upplever större tillfredsställelse i livet samt att det ger positiva effekter på andra sätt också. Det är inte bara fysisk aktivitet eller träning utomhus som har positiva effekter på hälsan. Det är en del av syftet med det här programmet, att visa det. Bara det att vara ute i och ha kontakt med naturen är positivt.

Läs även: Yoga och meditation kan “omvända” DNA-skador som gör oss sjuka

I en värld som står inför utveckling, urbanisering och klimatförändringar, finns det många fördelar för människor att få mer tid i och kontakt med naturen runt omkring oss.

Text: Birthe Storaker

Video ovan från The Atlantic

Källor och relaterat

Föregående artikelArtificiell intelligens kan ställa diagnos på prostatacancer
Nästa artikelPraktiska tips för att klara årets säsongsinfluensa
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

1 kommentar

Lämna ett svar