Springa på asfalt – Sliter det på kroppen?

869
Springa på asfalt Foto: Fitsum Admasu. Licens: Unsplash
Att jogga eller springa på asfalt. Foto: Fitsum Admasu (Fitmasu.com). Licens: Unsplash.com

Löpning är en populär träningsform. För människor som bor i städerna är det lättast att bara stänga dörren bakom sig och ge sig ut och springa på asfalterade vägar i närområdet. Alla kanske inte har något val när det gäller underlag och du sparar tid genom att bara ge dig iväg.

Text: Birthe Storaker, ”Sliter det på kroppen å løpe på asfalt?” | Översättning: Madeleine Lidman

De stötar som fortplantar sig upp i ryggen och höftområdet när vi rör oss på hårda och plana underlag, kan leda till slitage i höftleder, knän och rygg, vilket i sin tur kan leda till skador. Fötter, ben, leder och resten av kroppen (tex inälvor) är inte utformade för att springa på ett hårt, konstgjort och plant underlag. Att springa på asfalt eller betong ger en ganska ensidig belastning. Asfalterade gator och vägar kan också luta något åt ​​ena sidan, vilket belastar kroppen ojämnt.

Löpning på grus och i terräng är bättre än att springa på asfalt

När vi har ett val bör vi motionera eller uppehålla oss på mjukare och mer varierande underlag, som gräs eller skogsvägar, inte på asfalt eller hårda, jämna underlag i en hälsostudio eller i en gympasal. Att springa på grus är bättre än att springa på asfalt och att förflytta sig på stigar eller i terräng, är bättre än på grus. När vi kan välja ett mer varierat underlag, sliter vi mindre på kroppen. Det kan löna sig i det långa loppet.

Träna även när du är äldre. Foto: Shutterstock.com
Träna även när du är äldre. Foto: Shutterstock.com

Läs mer: Därför bör äldre träna istället för att ta det lugnt

En idrott som orientering är därför bättre för kroppen, än att springa på asfalt. Skogsunderlaget är mjukt och fjädrande och ojämnt nog för att skapa en varierad belastning för fötter och ben. Det är ett av de bästa underlagen att springa på. Skogen erbjuder dessutom en härlig natur att springa i och skogsstigarna är roliga att springa på.

Moderna livsmiljöer

De flesta av oss går större delen av dagen på onaturliga underlag, som hårda golv och asfalt och inte på gräs eller varierat skogsunderlag.

Asfaltering av gång- och vandringsleder, skolgårdar och lekplatser är en konstgjord och onaturlig utformning av moderna livsmiljöer. Människokroppen är utformad för regelbunden och varierad fysisk aktivitet på varierande underlag. Ingen bör bli förvånad över att barn idag har sämre motorik och kroppskontroll. Betong och asfalt är till stor del främmande för oss ur en evolutionär synvinkel.

Under sommarhalvåret kan du variera dig genom att träna på gräs, grus, stig och skogsvägar samt konstgräs. Även om det inte finns tillräckligt med forskning som säkert kan säga att löpning på asfalt leder till skador, kan ett varierat underlag som du springer på göra dig mindre styv och stel och kanske bidra till snabbare återhämtning.

Källor

Föregående artikelÄr e-cigaretter effektiva om man vill sluta röka?
Nästa artikelVåra bästa solningstips för att skydda din hud
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar