En narcissist som har fått ”smak” på en person, vill ha mer. Narcissisten är som en vampyr, men istället för att suga blod suger denne andras energi. Narcissisten tar mental och psykisk kraft, tid och energi. Vi tipsar dig om hur du kan stoppa en narcissist.

Text: Berit Kvifte, TV-Helse.no, ”Hvordan stoppe en narsissist?” | Översättning: Madeleine Lidman

De ständiga och orimliga kraven från narcissisten på uppmärksamhet, dränerar den andra parten fullständigt. Det är extra svårt i ett kärleksförhållande, men det är också en vanlig procedur när det handlar om relationen till familj, vänner och kollegor.

En narcissist är alltid full av charm och omsorg om sitt byte i början – ett byte som ganska snabbt sänker garden och låter sig duperas. Offret förstår inte att ett farligt och giftigt förhållande väntar precis runt hörnet. Det beror på att vi alla har en tendens att falla för smicker och charm.

Skäms inte för att du lät dig lockas i en fälla, utan arbeta istället med strategier som kan få dig ur narcissistens grepp. Det räcker att narcissisten fått smak på din energidepå en gång. Denne kommer att återvända för att kräva mer. Så komplicerat är förhållandet med en narcissist, att negativ energi eller brist på respons, uppfattas som positivt – det vill säga som en fantastisk ”måltid”.

Vad gör du om någon i en nära relation som du måste förhålla dig till, bara använder dig som energikälla? Att se till att komma långt därifrån är det klokaste du kan göra, men inte nödvändigtvis det lättaste. Narcissisten har förmodligen snabbt och effektivt banat sig en väg in i ditt känsloliv. Du är instängd i en fälla som du inte trodde det var möjligt att fastna i.

Tre tips på hur du kan stoppa en narcissist

1. Oavsett vad narcissisten säger eller gör, behåll fattningen och lugnet – Värdighet är ett nyckelord. Värna om den. Du måste sätta en tydlig gräns, gör det med lugn och värdighet. Det är mest effektivt. Om du börjar skrika kommer det att ha motsatt effekt.

Läs mer: Acceptera livets situationer så klarar du motgångar bättre

Om du blir upprörd uppfattas det som en energiförsörjning för narcissisten. Du kommer att behöva ta hand om ditt känsloliv senare. Det är helt okej och normalt att känna att du hellre bara skriker ut all din frustration och ilska, men säger hellre till dig själv:

”Jag står för vad jag säger och sätter därmed en tydlig gräns för vad som är okej eller inte. Jag gör det lugnt och utan att offra min värdighet.”

2. Ta lite betänketid, istället för att ge efter för det obehag som narcissisten utsätter dig för. Han/hon kommer omedelbart att kräva svar på varför du säger som du gör och i den situation som har uppstått kan det göra att du lovar saker du inte vill hålla. Istället för att ge efter för den här obehagliga personen, be om lite betänketid så du kan landa lite och tänka efter innan du säger något. På så sätt har du tid att sortera dina intryck och ge ett svar som inte binder upp dig i ett åtagande.

3. Gör dig själv otillgänglig och svår. Ge inte någon respons över huvud taget, var likgiltig. Förhoppningsvis kommer narcissisten att bli uttråkad och börja leta efter en ny ”mattallrik”.

Text: TV-Helse.no

Föregående artikelSommarmage – Så får du en stabil matsmältning
Nästa artikelÄr e-cigaretter effektiva om man vill sluta röka?
Berit Kvifte
Berit Kvifte har varit journalist i 40 år och har skrivit för bla: Mat & Helse, Halden Arbeiderblad, Hjemmet, Allers, Dagbladet Sørlandet och Norsk Telegrambyrå. Sedan 1990 har Berit fokuserat på hälsa och medicin efter studier i klinisk kemi och medicinsk psykologi vid Biomedicinsk Centrum i Uppsala.

Lämna ett svar