Stress krymper hjärnan

1132
Stress krymper hjärnan
Stress på jobbet. Foto: Rawpixel.com. Pexels licens

”Hjärnan är ett hungrigt organ. Den behöver näringsämnen och syre för att hålla sig frisk och fungera optimalt. Om kroppen stjäl av maten på tallriken, för att bekämpa stress blir det mindre till hjärnan. Resultatet är att den krymper”. Det säger Keith Fargo, chef för forskningsprogrammet i Alzheimers Association.

Text: TV Helse Norge, ”Stress krymper hjernen!” | Översättning: Madeleine Lidman

En studie, som nyligen publicerades i tidskriften Neurology, konstaterar hur allvarligt det är med stress. Speciellt om du är en ”storleverantör” av stresshormonet kortisol.

”Vi har upptäckt minnesförlust och att hjärnan krymper hos relativt unga människor. Människor behöver bli mer medvetna och minska stressen”, säger professor Sudha Seshadri vid UT Health San Antonio, projektchef, till CNN.

Kortisol kontrollerar kroppens larmcentral, även känt som ”kamp-. och flyktresponsen”. När faran är över, ska kortisolnivåerna normalt sjunka, men om inte kroppens eget ”alarmsystem” stänger av, får det oönskade konsekvenser som ångest, depression, hjärtproblem, huvudvärk och sömnproblem. Studien av Seshadri och kollegorna visar att hjärnans struktur också påverkas av stress.

”Det är förvånande att observera en signifikant förändring i hjärnstrukturen som en följd av stress”, säger Keith Fargo och uppmanar att man tar stressen på allvar.

Text: TV Helse Norge

Föregående artikelFörundersökning mot Macchiarini öppnas igen – Dagens Medicin
Nästa artikelBeta-amyloid funnet i hypofysläkemedel – Dagens Medicin
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar