Birthe Storaker - Foto: Anna Pavelsen
Birthe Storaker – Foto: Anna Pavelsen

Många går förbi svartaronia utan att veta att bären är ätliga, mycket näringsrika och dessutom medicinska. Det handlar om riktiga superbär som du till och med kan finna i dina egna hemmakvarter om du bor i ett villaområde, där växten ofta förekommer som prydnadsbuske eller häck.

Text: Birthe Storaker, ”Aronia/Svartsurbær – mer antioksidanter enn i blåbær” | Översättning och anpassning: Torbjörn Sassersson | Bild ovan: Aronia melanocarpa. Foto: Michael Jeltsch. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Svartaronia (Aronia melanocarpa) som tillhör rossläktet är en lövfällande buske som ursprungligen kommer från Nordamerika. Den har stora fina blomsterklasar på försommaren och glödande färger på hösten och då får också busken stora svarta bär.

Bären mognar ganska sent på hösten och kan plockas i slutet av september eller något tidigare om sommaren varit lång och varm. Bären hänger länge på busken och de ska vara ordentligt mogna innan skörd.

Aronia dyrkas som prydnadsväxt i både Norge och Sverige, antingen som solitär buske eller som häck. Aronia härstammar från Nordamerika dä den användes både som mat och medicinsk växt av indianerna. Arten togs till Europa under 1800-talet med de första plantagerna anlades först i Polen på 1980-talet. I Östeuropa är också aronia känd inom folkmedicinen. Idag är Polen den största producenten i världen.

Du kan göra saft av svartaronia.
Du kan göra saft av svartaronia. Foto: Adobe Stock

Verksamma beståndsdelar i svartaronia

Bären är svagt sura om det äts direkt från busken, och därför kallas bären för svartsurbär på norska (svartsurbær). Det gör att användningen av bären begränsas. Därför brukar aronia förekomma i kommersiella produkter tillsammans med andra ingredienser. Det går mycket bra att blanda in aroniabär i näringsrika smoothies med andra mindre sura bär.

Svartaronians bär innehåller mycket pektiner vilket innebär att sylt och gelé kan bli mycket styv. De har högst innehåll av antioxidanter (13,5 umol/100 g) av alla bärtyper som odlas i Norge och halten är nästan dubbelt så hög som för blåbär (7,1-8,6 umol/100 g).

Bären rankas som ”superbär” bla eftersom de har mycket högt ORAC-värde (Oxygen Radical Absorbance Capacity), som används för att kunna jämföra antioxidantkapaciteten i matvaror och kosttillskott. Svartaronia har ett ORAC-värde på 15,820 medan blåbär ligger på 6,520.

Forskning visar att att matvaror som innehåller ett högre ORAC-värde har en tendens till att uppvisa fler hälsomässiga fördelar än andra matvaror. Det beror på höga koncentrationer av antocyanider (mörka pigment), proantocyanidiner (tanniner) och flavonoider (förekommer rikligt i växter och äggula), alla ämnen med extraordinära antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper.

Exempel på halter av antioxidanter i olika bär

• Aronia ca. 13,5 umol/100 g
• Svarta vinbär 5,5-9,1 umol/100 g
• Blåbär 7,1-8,6 umol/100 g
• Körsbär 6,1-7,1 umol/100 g
• Björnbär 3,8-6,0 umol/100 g
• Tranbär 5,0 umol/100 g
• Hallon 2,1-3,5 umol/100 g
• Jordgubbar 1,9-2,3 umol/100 g

Saften innehåller även inflammationshämmande ämnen, mineraler (järn, molybden, bor, jod, kalcium) och vitaminer (A, E, B2) och katalysatorer för upptag av vitamin C, men det är framför allt den höga halten av antioxidanter som gjort svartaronia populär inom hälsokostbranschen.

Hälsoeffekter av svartaronia

Näringsforskare har fokuserat på potentiella hälsomässiga fördelar med  flavonoidrik frukt. Aronia som är rik på både anthocyanin och proanthocyanidin, har fått ökad uppmärksamhet för sin potentiella roll vid bekämpandet av kroniska sjukdomar från hjärtsjukdomar och cancer till diabetes och Alzheimers sjukdom.

På grund av den kraftiga antioxidativa effekten kan växten skydda blad annat: hjärna, hjärta, blodkärl, matsmälningsapparaten och urinvägar.

Invärtes och utvärtes behandling

Bär från svartaronia har immunstärkande, blodtryckssänkande, kolesterolsänkande, sammandragande och slemlösande egenskaper.

Bären rekommenderas som skydd mot fria radikaler, vilka misstänks kunna orsaka en rad olika sjukdomar som: hjärt- och kärlsjukdomar, slaganfall, ögonsjukdomar, diabetes och cancer.

Aronia kan även användas utvärtes på sår och hudsjukdomar (pga den sammandragande effekten). I Ryssland är växten känd som effektiv mot högt blodtryck.

Bären innehåller antocyaniner (som i rödvin) och tanniner och katekin (som i grönt te) samt andra komponenter. Antocyaniner i bären kan hämma härskning av fetter och skyddar därför LDL-kolesterolet från att oxidera. Amerikanska forskare som studerat aronians cancerhämmande egenskaper (tarmcancer) har funnit att aronian mer effektivt än blåbär och druvor.

Funktionell mat

Funktionell mat är mat som har dokumenterad effekt på hälsan. Produkter inom begreppet funktionell mat är på frammarsch. Produkterna kan ersätta industriella mediciner eftersom dessa naturprodukter har en direkt och positiv hälsoeffekt. Svartaronia har därför en given plats som funktionell mat. Hälsokostbutiker i bla Norge säljer torkade aroniabär och de har även börjat förekomma i sportdrycker.

Text: Birthe Storaker, ”Aronia/Svartsurbær – mer antioksidanter enn i blåbær” | Översättning och anpassning: Torbjörn Sassersson

Källor

Föregående artikelLife Science Sweden: Bioarctic utökar alzheimersamarbete
Nästa artikelLäkemedelsVärlden: Ljudvibrator förbättrar diagnostiken vid yrsel
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar