Olja från svartkummin effektiv mot astma och eksem

11558
Svartkummin - Nigella sativa - Foto: Mountainhills
Svartkummin -Nigella sativa – Foto: Mountainhills, Wikimedia, CC BY-SA 4.0

En placebokontrollerad, dubbelblind och randomiserad studie från 2017 utförd på 80 astmapatienter visar tydligt att tillståndet förbättrades för de patienter som fått inta olja av svartkummin (Nigella sativa) på engelska kallad black cumin seed.

80 patienter med astma delades upp i två grupper. Kapslar på 500 mg med svartkumminolja administrerades två gånger per dag i fyra veckor. Placebogruppen fick samma dos, men olivolja i kapslar.

Studien drar slutsatsen att det skedde en anmärkningsvärd normalisering av osinofila granulocyter (eosinofiler) som är en sorts vita blodkroppar vilka utgör mindre än 3% av antalet vita blodkroppar hos friska människor. Även andningskapaciteten förbättrades hos patienterna.

Läs mer om örter och plantor i TV Helse

SayerJi - Foto: Greenmedinfo.com
SayerJi – Foto: Greenmedinfo.com

Sayer Ji som grundade GreenMedInfo skriver att experimentet ger insikt i att näringsbaserad behandling är bättre än konventionell läkemedelsbaserad behandling. Ji är vice ordförande för National Health Federation (thenhf.com), som även har en svensk sektion NHF Sweden.

Ji skriver att sajten som han företräder har en särskild sektion som samlar erfarenheter om svartkummin.

The Global Asthma Report från 2014 uppger att det finns runt 334 miljon er människor i världen som lider av astma, vilket gör att sjukdomen är en global angelägenhet att finna bot på.

Dödlig medicin mot astma?

År 2006 upptäcktes att astmamediciner från läkemedelsjätten GlaxoSmithKlines (GSK) av typen Advair and Serevent kunde öka risken för dödliga astmaattacker. GSK tvingades därför att förse dessa preparat med varningsetiketter av typen black box, som är den starkaste varningsmeddelandet som ett läkemedel kan ha. Varningstexten lyder: ”may increase the risk of asthma-related death”.

Den verksamma beståndsdelen i Advair och Serevent heter salmeterol och ämnet kan reducera antalet astmaattacker, men samtidigt kan ämnet under vissa omständigheter göra att de attacker som ändå uppstår blir dödliga. Ett annat preparat med samma skadliga biverkan är Foradil (generika: formoterol). The Asthma Center (som kan vara industrifinansierad, förf anm) skriver dock i januari 2018 att amerikanska FDA meddelat att varningstexten gällande bla Advair ska tas bort. Sajten hänvisar till studier som sägs visa att varningstexten inte alls behövdes.

Svartkummin dödar mikroorganismer

Enligt Examiner.com befinner sig forskningsläget ännu i ett tidigt skede, men svartkummin har ändå flera medicinska effekter varav de flesta är svaga, men på en punkt tycks växten ha en mycket god effekt och det gäller förmågan att stärka immunförsvaret.

Svartkummin tycks kunna öka makrofagernas förmåga att döda främmande mikroorganismer och därutöver det finns en eller flera verksamma komponenter som motverkar både astma och eksem. En bakterie som svartkummin hämmar är tillväxten av heliobacter pylori, med en fullt jämförbar effekt med kända antibakteriella medel, skriver Examiner.com.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat och källor

Föregående artikelStudier: Magsyrahämmande medicin kan ge cancer, benbrott och leverskador
Nästa artikelAboriginernas traditionella naturmedicin kan tas in i australiensisk sjukvård

Lämna ett svar