Professor emeritus i medicinsk mikrobiologisk ekologi Tore Midtvedt vid Karolinska Institutet i Stockholm varnar att tillsatsämnen i maten kan ha en bidragande orsak till autism. Han var en av de första som fick upp ögonen för ny kunskap som visar hur viktig tarmfloran är för hälsan.
Text: Birthe Storaker, ”Tilsetningsstoffer i mat, medvirkende årsak til autisme?” | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: TV-Helse.se | Foto: Cogent/Benger Productions Inc.
När Midtvedt började arbeta som forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm 1963, hamnade han i en forskningsmiljö med Nobelprisvinnande biokemister som forskat på tarmsubstanser från kroppen. Forskningen visade att substanserna från kroppen förändrades när de kom ut i gallan och mötte tarmbakterierna och sedan gick tillbaka i kroppen. Detta börjar nu accepteras på grund av nya och bättre forskningsmetoder.
Tore Midtvedt berättar att många av våra västerländska, industrialiserade sjukdomar kan bero på tarmbakterier som är i obalans, vilket i sin tur kan bero på kostfaktorer. Han påpekar att tillsatser i maten talar för en ökning av störningar i tarmfloran, som i sin tur har kopplingar till många sjukdomar, bland annat autism.
”Det är säkerligen så att det är en bidragande orsak eller kanske en orsaksfaktor till autismsymtom hos människor med anlag för sjukdomen”, hävdar professorn.
Propionsyra – E280
En av de tillsatser han hänvisar till finns i många livsmedel och kallas propionsyra, en snabbt växande industri. Propionsyra är en organisk syra tillverkad av tarmbakterier. Den här syran är ett konserveringsmedel (E280) och tillsätts i olika livsmedel för att förhindra tillväxt av bland annat mögel, svampar och bakterier. Tillsättning av E280 gör att bröd och konditorivaror kan ha lång hållbarhet.
FAKTA: ”Propansyra är en karboxylsyra som förekommer i naturen och har formeln CH₃CH₂COOH. I koncentrerad form är syran frätande och har en speciell lukt. Propansyrans salter och estrar kallas propanoater eller propiater.” – Wikipedia
Råttor uppförde sig som autister
Man har gjort försök med råttor som fått E280. De ändrade beteende och uppförde sig som autister efter att ha fått mycket små mängder av av ämnet. Midtvedt anser att vi utsätts för alltför stora mängder av detta ämne och andra livsmedelstillsatser.
”Myndigheternas märkning med RDI (rekommenderat dagligt intag) är gjord för varje enskilt ämne och för en vuxen standardperson, inte för barn”, säger Midtvedt.
Läs mer: Norsk läkare misstänker att psykiska sjukdomar kan orsakas av infektioner
Han är särskilt bekymrad över konsekvenserna eftersom barn lätt kan överskrida dessa gränser vid vanlig kost under en dag. Kanske är dags för producenterna och ersätta propionsyra med något bättre? En snabb kontroll i butikshyllorna för plastförpackade bakverk visade att många produkter innehöll det här konserveringsmedlet. Midtvedt uppmuntrar oss att använda vår konsumentmakt och undvika att köpa produkter som innehåller E280, E281, E282 och E28.
Livsmedelsverket i Norge säger att man har sett till att regelverket för tillsatser stämmer överens med EU:s direktiv. EFSA såg över propionsyra och salter under år 2014 och de drog slutsatsen att de användarvolymer som för närvarande är tillåtna inte har någon betydande hälsorisk.
”Tarmbakterierna i mage och tarm har stor betydelse och vi är beroende av en bra balanserad tarmflora för att ha optimal nytta av det vi äter”, säger Midtvedt.
Text: Birthe Storaker
Källor och relaterat
- EFSA: Scientific Opinion on the re-evaluation of propionic acid (E 280), sodium propionate (E 281), calcium propionate (E 282) and potassium propionate (E 283) as food additives
- Huffington Post: How the Digestive System Affects Autism
- NRK.no: ”Citronkaka ser lika bra ut efter 16 år”
- Läs mer om propionsyra i TV Helse