Propionsyra i mat är en medverkande orsak till autism

10324

Det menar professor emeritus i medicinsk mikrobiell ekologi, Tore Midtvedt vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han var bland de första som kom på den nya kunskapen om hur viktig tarmfloran är för hälsan.

Text: Anna Böhlmark | Se hur du tar fram översättning till svenska i videon

”Tarmbakterier i mage och tarm betyder otroligt mycket och vi är beroende av en god, balanserad tarmflora för att ha ett optimalt upptag av det vi äter”, säger han.

Då Midtvedt 1963 startade som forskare på Karolinska Institutet kom han in i en forskningsmiljö med Nobelprisvinnande biokemister som forskade på kroppsegna ämnen som man fann i tarmen. Forskningen visade att ämnen från kroppen förändrades när de kom ut i gallan och sedan gick tillbaka in i kroppen. Detta börjar nu accepteras tack vare nya och bättre undersökningsmetoder.

”Många av våra västerländska industrialiserade sjukdomar kan skyllas på tarmbakterier som är i obalans. Detta orsakas av kosthållet. Tillsatsämnen i maten talar för en ökning av störningar i tarmfloran som i sin tur kan kopplas till flera sjukdomar, bland annat autism. Det är ganska säkert att det är en medverkande orsak eller kanske en orsaksfaktor till autistiska symptom när människor regelmässigt utsätts för dessa”, säger professorn.

Propionsyra

Ett av tillsatsämnena han talar om heter propionsyra som är en snabbt växande industri. Propionsyra är en organisk syra som skapas av tarmbakterier. Denna syra fungerar som ett konserveringsmedel och används för att undvika mögel, svamp och bakterier. Tillsättning av propionsyra (E280) gör att bland annat konditorivaror och bröd kan ha lång hållbarhet.

Forskare i USA har gjort försök med propionsyra på råttor i laboriatorium. Där kunde man konstatera att råttorna uppför sig som autister efter att de fått i sig små mängder av syran.

Midtvedt är bekymrad över utvecklingen inom matindustrin:                                    

”Myndigheternas märkning av gränsvärdet för dessa konserveringsmedel är gjorda för varje enskilt ämne och för en vuxen i normalvikt, inte för barn. Ett barn kan lätt spränga dessa gränser under en dags kosthåll.”

Text: Anna Böhlmark

Föregående artikelPeder Elderby överlistade cancern med kinesiska örter
Nästa artikelLäsk och saftproducenter i Norge tar nytt sockergrepp
Anna Böhlmark
Anna Böhlmark (född 1981) från Sollerön utanför Mora är journalist. Hon har en master i kommunikationsvetenskap och har bott 14 år i Italien. Anna talar flytande italienska, engelska och spanska och talar även kinesiska och franska. Anna har skrivit och fotat 7 år för tidningen 2000-Talets Vetenskap. Dessutom producerar hon dokumentärfilmer. Hon driver det egna medieföretaget Pelicana.

Lämna ett svar