Toxoplasma och bornavirus kan påverka psyke och beteende

5150

Det finns samband mellan infektioner av toxoplasma och bornavirus med psykiska störningar och beteendeförändringar hos möss respektive människor. Studier visar tex att möss som smittats av toxoplasma tappar omdömet och lättare blir offer för katter. 

Texten är uppdaterad

Mellan 30-60% av befolkningen är infekterad av toxoplasma (Toxoplasma gondii) en parasit, berättar den norska läkaren Geir Flatabø.

Toxoplasma är en encellig protozoisk parasit som fått stor spridning i hela världen. Varmblodiga djur som tex människan kan infekteras. Parasiten har en komplicerad livscykel och den kan endast föröka sig i levande celler.

Toxoplasma påverkar beteendet

Det mest kända smittrelationen finns mellan katter (huvudvärd) och möss. Toxoplasmaparasiten förökar sig sexuellt i matsmältningsorganet i katten. Musen får i sig toxoplasma från kattens bajs och även människan kan smittas på samma sätt. Den smittade musen får en mild infektion, men musens beteende förändras samtidigt. Den blir mer orädd och mister sitt flyktbeteende i närvaro av lukt från katt och katturin. Musen blir då mer oförsiktig och lättlurad och katten kan ta musen. Nya katter blir smittade och cirkeln sluts.

Toxoplasma gondii, livscykel - Wikimedia Commons
Toxoplasma gondii, livscykel – Wikimedia Commons

Människan smittas genom intag av rått eller dåligt tillagat kött. Därför är jägare och slaktare utsatta grupper. Vanligtvis ger toxoplasmos inga allvarliga symptom, men den kan vara dödlig för ett människofoster om modern smittas av sjukdomen för första gången under graviditeten. Toxoplasmos är dödlig för människor och djur med svagt immunförsvar.

Läs mer: Norsk läkare misstänker att psykiska sjukdomar kan orsakas av infektioner

Geir Flatabø säger att schizofrenipatienter ibland har toxoplasmainfektioner. Det är känt när det gäller scizofreni att det blir fel i omsättningen på dopaminer vilket ger psykoser och andra psykiska störningar.

Bornavirus kopplas till depressioner

Flatabø nämner även bornavirus som kan korreleras med förekomsten av depressioner och bipolär sjukdom i patienter. Studier visar att patienter med bornavirusinfektioner som behandlats med antivirala medel som Amantadin även fått sin depression reducerad.

Text: Torbjörn Sassersson | Källa: Infeksjon og psyke: Toxoplasma og Bornavirus

Föregående artikelAntalet patienter med hjärntumör ökade 157% i Sverige 2001-2016
Nästa artikelDiagnostistik – Blir patienten placerad i ett vittnesbås mot sig själv?

1 kommentar

  1. Det är är så fruktansvärt intressant och framåtpekande när det gäller botande av hittills oförklarliga sjukdomstillstånd. Jag är övertygad om att det stämmer, har själv sett människor med herpesutbrott bli starkt psykiskt påverkade av detta.

Lämna ett svar