Självklart är det avkopplande att gå en promenad i skogen, men visste du att tid i naturen kan hjälpa dig att bli bättre om du drabbats av utbrändhet? Enligt svenska forskare är trädgårdsterapi mer effektivt än andra former av terapi vid utbrändhet.

Text: Birthe Storaker, ”Naturen helbreder utbrenthet bedre enn medisiner” | Översättning: Madeleine Lidman | Foto: Neonbrand. Licens: Unsplash.com (free use)

Stressrelaterade sjukdomar som utmattningssyndrom är ett problem som bara vuxit under de senaste åren. Medicinering är en vanlig form av behandling vid utbrändhet, men nu säger forskare vid Alnarps jordbruksuniversitet, SLU, att naturen kan vara minst lika effektiv. De hänvisar till sina studier av patienter som har gått i trädgårdsterapi.

”Tre år efter behandlingen har de som har varit patienter vid Alnarps rehabiliteringsträdgård, lägre sjukhuskostnader än de som har använt alternativa terapier och har i större utsträckning kommit igång med någon annan form av aktivitet eller i arbete”, säger Erik Skärbäck, professor emeritus i översiktlig planering och landskapsarkitekt, till P4 Kristianstad.

Avkopplande att spendera tid med växter utomhus

I anslutning till SLU finns en rehabiliteringsträdgård, där man sedan 2002 tagit emot patienter som hänvisats dit och som drabbats av bland annat trötthetssyndrom, utbrändhet, demens och krigstrauma. Under årens lopp har forskare vid SLU studerat hur patienterna reagerar på de gröna omgivningarna och det visar sig att naturen är ett effektivt sätt att läka.

Den svenska hemsidan Hälsoliv har tidigare pratat med Patrik Grahn, professor i landskapsarkitektur vid SLU. Han hävdar att det delvis kan förklaras som en urkraft, ett nedärvt intresse för det som lever och växer. –

”På grund av vår naturliga överlevnadsinstinkt har vi en stark känsla för vad som är bra för oss. Om du ser minsta lilla tecken på grönt och liv väcker det hopp och tillit”, säger han i den här intervjun.

Traumatiserade soldater med PTSD bättre av trädgårdsterapi

Trädgårdsterapi eller trädgårdsrehabilitering är en speciell form av terapi som går ut på att omge sig med och vårda växter i inomhus- och utomhusmiljöer. Det är ett relativt nytt fenomen i Sverige. I USA och England började man med trädgårdsrehabilitering efter första världskriget, som ett sätt att hjälpa återvändande soldater med krigstrauma (Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD).

Den här formen av terapi är nu en del av sjukvården i Sverige och det finns flera platser som erbjuder trädgårdsterapi.

”Det har visat sig vara en mycket kostnadseffektiv behandling. Sambandet mellan natur och hälsa har undersökts i flera år och man har sett att människor upplever en tydligt förbättrad hälsa både mentalt och fysiskt, när de är ute i naturen”, säger Patrik Grahn, till Hälsoliv.

Det finns också en upprepning av mönster i naturen, i blommor, träd och moln som är lättare för hjärnan att ta in, än de mönster som finns i till exempel en stadsmiljö. Dessutom störs vi inte så mycket av trafikbuller och liknande när vi är i skogen. Det betyder att vi hamnar i ett slags meditativt tillstånd där hjärnan kan vila från andra intryck.

Text: Birthe Storaker

Föregående artikelD-vitamintillskott hjälper mot astma – Solen bästa källan
Nästa artikelKolesterol är viktigt för hjärnan och statiner kan orsaka Alzheimers
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar