När du är runt 40 år börjar dina muskler förändras, säger specialisten inom örtmedicin, Mic McMullen. Kroppen reagerar annorlunda på maten vi äter ju äldre vi blir och därför är det viktigt att upprätthålla kroppens muskelfunktioner genom tillskott av aminosyror och genom styrketräning. När essentiella aminosyror kommer in i blodet, tar musklerna in dem och bygger nya muskler.

Text: Arnt Olav Enger, ”Musklene endrer seg med alderen” | Översättning: Madeleine Lidman | Träna din muskler när du blir äldre. Foto: Russel Clark. Licens: Pixabay.com

Efter 40+ blir det svårt att äta samma mat som tidigare och när vi tränar får vi inte samma resultat som vid 35. Kroppen har förändrats. Det som behövs när vi blir äldre, för att få ett bra resultat är motståndsträning. Det kan vi få genom att använda vikter, eller så använder vi kroppen som vikt, som till exempel vid yoga. Cykla och promenera är inte motståndsträning och ger inte samma resultat.

 

Forskning i Miami har visat att människor som tränar på morgonen får större effekt än om de tränar på eftermiddagen. För den som ska iväg till arbetet kan det vara värt att ta en vända till gymmet först. Gör du så behöver du inte heller fundera över hur du ska kunna planera in träning senare under dagen.

Text och film: Arnt-Olav Enger. Producent/webbredaktör på TV Helse i Norge. Bachelor of Arts i England. Har producerat film och animering för ett antal lokala, nationella och internationella företag som frilansare.

Föregående artikelHög sockerkonsumtion ger dig fettlever
Nästa artikelVarning för odlad norsk industrilax – Ofta giftig och infekterad
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

Lämna ett svar