FORSKNING. Personer med höga halter av transfetter i blodomloppet löper 53% större risk att utveckla demens och 43% att drabbas av Alzheimers, enligt en färsk studie. Söta bakverk, margarin, godis, glass, riskakor och gräddersättningar är några av de livsmedel som mest ökar risken för höga halter av transfetter i blodet. 

Text: Sanja R. Juric | Bakelser kan innehålla transfetter. Foto: Tu Trinh. Licens: Unsplash.com

Det var efter ett flertal genomförda studier, där resultaten antydde att fett påverkar hjärnan negativt, som japanska forskare valde att titta närmare på kopplingen mellan transfetter och demens.

En studie från Rush University Medical Center från 2013 fann att risken för att utveckla minnesförlust och demens senare i livet var 3,6 gånger större hos personer i medelåldern som hade en hel del fett på magen. Forskarna ansåg länge att kopplingen mellan demens, Alzheimers och transfetter har varit oklar, fram till nu.

Transfetter i industriprocessad mat, bakverk och margarin ökar risk för demens

Ingen av de 1628 japanska män och kvinnor över 60 år som deltog i den tioåriga studien hade demens i början. Japanska forskare från Kyushu University, Kobe University och Nakamura-Gakuen University analyserade dieten hos deltagarna och resultaten publicerades i tidskriften Neurology i förra veckan. Syftet var att titta närmare på kopplingen mellan transfetter och demens.

Resultaten visade att de som hade högsta nivåer av transfetter i blodomloppet hade 52% till 75% högre risk att drabbas av demens än de som hade lägsta nivåer. Enligt direktören för Alzheimer’s Prevention Clinic vid Weill Cornell Medicine i New York, dr Richard Isaacson, är studien mycket viktig.

“This study is important as it builds upon prior evidence that dietary intake of trans fats can increase risk of Alzheimer’s dementia”.

De fetter som undersöktes i Kyushu-studien var konstgjorda eller industriellt producerade transfetter. Dessa onaturliga transfetter finns i livsmedel som använder delvis hydrerat vegetabiliskt fett, som finns i bla friterad mat och bakverk.

Läs mer:  TV Helse granskar Lars Berns uppfattning om att vegetabilisk olja kan ge cancer

En av fyra i gruppen med höga halter av transfetter i blodet, drabbades av demens

Elaidinsyra som går att hitta i delvis härdade vegetabiliska oljor är den vanligaste transomättade fettsyran. Beroende på halten av transfetter i blodomloppet delades deltagarna in i fyra grupper. Högre elaidinsyrahalter vid undersökningen i början av studien, förknippades också med större risk för att utveckla demens och Alzheimers sjukdom, även efter att forskarna hade justerat mätningarna för naturliga riskfaktorer.

Bland deltagarna i den fjärde gruppen med redan höga nivåer av transfetter i blodet, hade var fjärde utvecklat demens efter tio år. Även när justeringar hade gjorts för olika dietfaktorer som kunde påverka utfallet, inklusive totalt energiintag och intag av mättade och fleromättade fettsyror var andelen drabbade hög. Enligt studien fanns det inga signifikanta samband mellan nivåer av elaidinsyra och vaskulär demens.

I slutet av den 10-åriga studieperioden hade 377 deltagare utvecklat någon form av demens.  Av 1628 deltagare hade 247 utvecklat Alzheimers sjukdom, medan 102 deltagare hade drabbats av vaskulär demens.

Vegetabiliska oljor och socker kan ligga bakom våra värsta folksjukdomar

Undersökningar på den svenska marknaden har visat på halter av transfetter i bland annat pajer, piroger, pommes frites, småkakor, kakor med lång hållbarhet som kex, samt en del godis och olika snacksprodukter. Nivåerna och intaget är enligt Livsmedelsverket mycket lägre än i andra länder. Myndigheten rekommenderar ett lågt intag av fetter överlag, i synnerhet mättade fetter och transfetter.

”En vanlig fråga är om industriellt bildat transfett är farligare än naturligt transfett, som finns i kött och mjölkprodukter. Utifrån de vetenskapliga studier som finns verkar det inte vara någon skillnad mellan hur naturligt transfett och industriellt transfett påverkar kroppen.”Livsmedelsverket


Fler vetenskapliga artiklar visar på att naturligt fett inte ökar risk för hjärt- och kärlsjukdomar även om Livsmedelsverket inte tycks hålla med om det. Resultaten pekar på att industriprocessad mat, vegetabiliska oljor (i synnerhet vid hög upphettning), samt raffinerad socker, mest sannolikt ligger bakom några av våra värsta folksjukdomar.


Lobbyister för livsmedelsföretag har på olika sätt arbetat med att påverka länder i hälsofrågor. International Life Sciences Institute är en amerikansk organisation som har avslöjats för att ha utövat påtryckningar och försökt påverka studier, nationella hälso- och livsmedelsriktlinjer, men även riktat sin lobbyverksamhet mot Världshälsoorganisationen, WHO.

Läs mer: Coca-Cola bakom ILSI – har infiltrerat statliga hälsa- och näringsorgan

WHO:s REPLACE-strategi för att ersätta transfetter i livsmedel

I maj 2018 meddelade WHO sin avsikt att fram till 2023 ersätta alla industriella transfetter i livsmedel världen över. Projektet som kallas för REPLACE, uppmanar länder att använda sig av REPLACE-paketet med sex olika strategier, för att helt och hållet ersätta transfetter under de närmaste fem åren.

”Implementing the six strategic actions in the REPLACE package will help  achieve the elimination of trans fat, and represent a major victory in  the  global  fight against cardiovascular disease.”

Text: Sanja R. Juric

Källor och relaterat: 

Föregående artikelUnderskatta inte animalisk kost vid behandling av Alzheimers sjukdom
Nästa artikelAnnica Sohlström på SLV måste stoppa den giftiga laxen
Sanja R. Juric
Sanja R. Juric har fil. mag inom socialantropologi. Sanja är frilansskribent inom hälsa. Hon har en bakgrund inom företagsutveckling och har arbetat ett antal år med utredningar, anbudsskrivning, utvärdering och kvalitetsutveckling. Sanja har även utvärderat EU projekt ett antal år, arbetat på uppdrag av ABF, Universitets- och högskolerådet m.fl.

2 Kommentarer

    • Det var bra att forskarna fokuserade enbart på industriella transfetter i den här studien. Läkemedelsverket kanske lär ändra sin ståndpunkt förr eller senare om fett.

Lämna ett svar