Prostatacancer är den cancerform som är vanligast hos män och cirka 5 000 nya fall av sjukdomen upptäcks varje år i Norge. Endast cirka 3% av de som diagnosticerats dör efter diagnos och behanling, så i många fall är prostatacancer ”ofarlig”. Det är viktigt att vara observant på symptomen och tidigt upptäcka prostatacancer.

Text: Berit Kvifte, ”Prostatakreft rammer 5000 menn i året!” | Översättning: Madeleine Lidman

Prostatan (blåshalskörteln) är en körtel under urinblåsan hos män. Den första delen av urinröret går igenom denna körtel som har till uppgift att bilda ett sekret, så att sperman håller sig flytande. Körtlarna fortsätter växa under hela livet och när du blir äldre kan du få symptom på grund av tillväxten.

Att upptäcka prostatacancer

Det finns några symptom som du ska vara observant på, som kan tyda på prostatacancer:

 • Svag urinstråle
 • Frekvent urinering
 • Svårigheter att tömma urinblåsan
 • Blod i urinen (synlig och inte synlig)
 • Blod i sperman
 • Smärta i nedre delen av ryggen

I de tidiga stadierna av diagnosen prostatacancer, finns det vanligtvis inga symptom. Det är därför viktigt, särskilt vid hög ålder, att ta symptomen på allvar och söka läkare. I värsta fall kan det sprida sig till skelettet och orsaka ryggproblem. Om du har de här symptomen är det inte nödvändigtvis prostatacancer det handlar om, men råden från den norska Cancerföreningen är att män bör ta kontakt med en läkare om symptomen varar i mer än tre veckor.

Förebygg

Ärftlighet ökar risken för prostatacancer, men vi kan alltid vidta åtgärder för att minska risken för att utveckla sjukdomen genom att förebygga den. Naturligtvis är det inte någon garanti för att prostatacancer inte kommer utvecklas. Om du ändå får cancer är du i alla fall bättre rustad för att tåla behandlingen och kan minska risken för eventuella skador.

Att förebygga kan handla om:

 • Att se till att hålla en hälsosam vikt (övervikt och fetma kan vara bidragande orsaker)
  Fysisk aktivitet
 • Hälsosam kost (Cancerföreningen rekommenderar stort intag av frukt och grönsaker samt att man undviker mejeriprodukter och matvaror med mycket kalcium)
 • Rök inte
 • Följ anvisningarna när du hanterar farliga ämnen på arbetsplatsen (t ex målarfärger, tryckfärger, metall- och maskinarbete, diesel och avgasföroreningar)
Tor Heimdal. Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse Norge
Video: Tor Heimdal blev opererad och fick 35 strålbehandlingar. Det ledde till svåra problem med sexlivet. Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse Norge

Undersökning och behandling

Vid misstänkt prostatacancer undersöker läkaren ändtarmen med fingret och känner på körtlarna på insidan. Ultraljudsundersökning via ändtarmen används också och biopsier kan också tas. Undersökningarna och proverna kan vara obehagliga, men är inte smärtsamma. Din läkare kan även ta blodprover för att leta efter ett enzym som kallas PSA, ett prostataspecifikt antigen.

Läs även (läst över 10,000 gånger): Det medicinska genombrottet: cancer och mikrober

Vilken typ av behandling du behöver genomgå om du har prostatacancer beror på hur utbredd sjukdomen är, din ålder och din hälsa. I vissa fall följer en läkare endast sjukdomen utan att behandla den.

Efter behandlingen kan några få problem med nedsatt erektion och problem med sexlivet. De som drabbas kan kontakta en sexolog för att få hjälp med problemen.

Text: Berit Kvifte

Källor och relaterat

Föregående artikelHelse-apper for en bedre livsstil og sunnere liv
Nästa artikelFotball 2020 – Det blir et spennende år
Berit Kvifte
Berit Kvifte har varit journalist i 40 år och har skrivit för bla: Mat & Helse, Halden Arbeiderblad, Hjemmet, Allers, Dagbladet Sørlandet och Norsk Telegrambyrå. Sedan 1990 har Berit fokuserat på hälsa och medicin efter studier i klinisk kemi och medicinsk psykologi vid Biomedicinsk Centrum i Uppsala.

5 Kommentarer

 1. Är det läkemedelsindustrin som har spökskrivit den här urvattnade artikeln?

  Att förebygga och bota prostatacancer:

  – En optimal nivå av D-vitamin i kroppen motverkar och har potential att bota prostatacancer. Finns i fet fisk och andra animalier. Välj helt naturliga, ekologiska produkter.

  – K2-vitamin omfördelar på ett hälsobringande sätt kalcium i kroppens vävnader och motverkar bland annat prostatacancer. Finns i animalier av hög kvalitet från naturliga, ekologiska djur och i dito syrad mat.

  – Ett hälsobringande förhållande i kosten mellan omega-3 och omega-6 motverkar och botar prostatacancer.

  – Budwigdieten vars aktiva substans består av fettsnål keso/kvarg mixad med högkvalitativ linfröolja botar cancer generellt.

  Se även till exempel:

  Treating Cancer Naturally: 11 Strategies That Work By Dr. David Jockers DC, MS, CSCS February 5, 2018 https://thetruthaboutcancer.com/treating-cancer-naturally/

  Ten natural cancer treatments by Dr Axe https://draxe.com/health/10-natural-cancer-treatments-hidden-cures/

  GreenMedInfo’s Top 6 Evidence-Based Cancer Fighting Foods https://knowledge.greenmedinfo.com/top-6-cancer-fighting-foods-ttac

  • Hej Per. Nej, den är skriven av redaktionen i Norge. Artikeln intar ett medicinskt konventionellt perspektiv, men den redovisar också riskerna med konventionell vård vilket Tor Heimdal fick erfara. Om du kollar på videolänken i artikeln så ser du att skadan var ganska omfattande.

 2. Det män kan göra för att minska sin risk för prostatacancer är att via politiken och annan aktivism kräva generell blodprovstagning för aktuellt PSA-värde.

  Förvisso är det som sign Per [raderat] skriver att kost och livsstil är avgörande faktorer och de förslag som Per anger är helt korrekta men tyvärr inte kompletta. Det finns mycket annat man kan göra för att försöka undvika cancer.

  Läs gärna denna länk:

  http://www.svaradoktorn.se/

Lämna ett svar