Urbant jordbruk ökar i populäritet när allmänheten odlar sina egna växter i eller nära hemmet. Människor vill ha kontroll av vad de äter. Medvetenhet och kunskap om hemodling har även blivit en social aktivitet som knyter grannar närmare varandra. I Norge har det vuxit fram flera gemenskaper som centreras runt urbant jordbruk.
Läkaren Geir Flatabø som samarbetar med TV Helse berättar om hur det urbana jordbruket omfattar nyttoväxter och läkande örter. Flatabø är utbildad i botanik vid universitetet i Oslo. Han kallar sig växtentusiast och har kunskap och erfarenheter av växters läkande egenskaper och vilka nyttoväxter som lämpar sig för matlagning.
Hemodlad mat är normalt ekologisk
Om du odlar dina egna växter som dras upp från naturliga frön (ej GMO) i naturligt komposterad jord och helt undviker konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel vet du att din produktion är ekologisk.
Geir Flatabø tipsar om att du med fördel kan ta frön från ekologiska produkter som du köper i butik tex frön från tomat och chili. Dessa kan du plantera i din odling på verandan, köksbänken, fönsterbänken, balkongen, i trädgården, kolonilotten eller i en gemensam odling.
Läs mer: Mange utnytter plassen på kreative måter som kanskje hjelper deg å komme igang
Källa: TV Helse Norge, ”Dyrk urter hjemme” | Fri översättning och redigeringen: Torbjörn Sassersson, TV Helse Sverige | Foto: R. Crap Mariner, licens CC BY 2.0, Flickr.com