ÄLDREVÅRD. Dagens Medicin skriver att 76,000 äldre som bor kvar hemma i Norge fick minst 15 olika läkemedel. Det kan vara toppen av ett isberg. Eventuellt får ännu fler 13-14 olika sorters läkemedel och 570,000 äldre fick fem eller flera olika receptbelagda mediciner 2017, enligt statistik från norska Folkhälsoinstitutet.

Text: Birthe Storaker, ”Utbredt overmedisinering av eldre” TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman för TV Helse Sverige

Pernille Bruusgaard, överläkare. Foto: Kristin Rosmo
Pernille Bruusgaard, överläkare. Foto: Kristin Rosmo

Patienter på vårdhem och sjukhus ingår inte i sammanställningen och det är inte säkert att statistiken ser bättre ut där. Överläkaren Pernille Bruusgaard på Bekkelagshemmet i Oslo anser att vi har en övertro på att läkemedel ska vara lösningen på människors hälsoproblem. Hon anser att det är övermedicinering som är det största problemet idag.

Ett annat allvarligt problem är att många människor drabbas av biverkningar, även allvarliga och att läkare tar livet av människor med den här typen av övermedicinering. Det finns liten kunskap om hur olika kombinationer av mediciner påverkar patienterna och biverkningarna är underrapporterade, säger Bruusgaard.


Överläkaren anser också att en attitydförändring bland läkarna är nödvändig. De måste inse att det handlar om ren och skär försöksmedicinering. Hon påpekar att det inte finns forskning på hur läkemedel påverkar äldre människor, eller personer med komplexa sjukdomar och demens.


Målet måste vara minsta möjliga medicinering som ger den bästa chansen till ett bra liv.

Läkarförbundet i Norge har en upplysningskampanj angående övermedicinering, vilka riskerna är samt vilka skador som kan uppstå. Det är ett återkommande tema, men ändå blir det inte bättre. Nej-kampanjen mot övermedicinering och överdosering räcker helt enkelt inte för att bryta redan etablerade vanor.

Döende åldring piggnade till när han slutade få mediciner

Läkaren Geir Flatabø tror psykiska sjukdomar kan orsakas av bakterier- Foto: Arnt-Olav Enger
Läkaren Geir Flatabø tror psykiska sjukdomar kan orsakas av bakterier. Foto: Arnt-Olav Enger

Läkaren Geir Flatabø kommer ihåg en åldrande man som togs in på akuten. Släktingarna ville att han skulle få dö ifred i en trygg sjukhusmiljö. Han var så dålig att sjukhuset inte lyckades få i honom medicinerna och släktingarna förberedde sig på att ta farväl, men så blev det inte. Han piggnade till när han inte längre fick alla hjärtmediciner.

Fenomenet är ganska talande, lydiga patienter som tror på vad läkarna säger om att de måste ta alla mediciner och läkarna själva som tror på vad de skriver ut, utan att kontrollera med jämna mellanrum ifall patienten klarar sig lika bra utan dem.

Den offentliga Hälso- och sjukvårdsmyndigheten i Norge slår varje år nya rekord i både läkemedelskostnader   och annan behandling. Det handlar alldeles för lite om kurativ behandling och alldeles för ofta om farmaceutiska specialpreparat som dämpar symtomen, vilket över tid förvärrar tillståndet.

Även de äldre behöver näringsrik kost

Margit Vea - Pressfoto: Margitvea.no
Margit Vea – Pressfoto: Margitvea.no

Margit Vea (Master i Hälsofrämjande arbete och professor i näring, hälsa och miljövetenskap) hade ett inlägg på sin blogg den 2 augusti om sin mormor som får 16 mediciner per dag. Hennes mormor har tappat matlusten och gått ner i vikt och Margit tycker därför att hon hamnat i en ond cirkel.

Hon skriver:

”Man tappar snabbt matlusten, får ett svagare immunförsvar, blir lättare sjuk, vilket leder till ännu fler mediciner, fler biverkningar och i sin tur till ännu fler mediciner”.

Margit Vea anser att det finns ett behov av sjukvårdspersonal som har kompetens inom matlagning samt kunskap om råvaror och ekologi samt tycker det är viktigt för äldre att få näringsrik mat som smakar bra, istället för att de får konstgjorda näringsdrycker.

Text: Birthe Storaker, ”Utbredt overmedisinering av eldre” | Översättning: Madeleine Lidman för TV Helse Sverige

Föregående artikelLäkemedelsVärlden: Ljudvibrator förbättrar diagnostiken vid yrsel
Nästa artikelLäkartidningen: Forskare dömd för företagsspionage
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar