Att välja armbandsur metodiskt lönar sig

195
Armbandsur. Foto: Nathaniel Yeo. Licens: Unsplash.com
Armbandsur. Foto: Nathaniel Yeo. Licens: Unsplash.com

LIVSSTIL. Ett tag var klockan nästan ute – när det finns klockor överallt behöver man ju inte ha en på armen, men nu är armbandsuret tillbaka hetare än någonsin, både som smycke och kroppsnära informationsplattform. Att välja armbandsur är alltid kul, men om du ska bli helt nöjd med köpet bör du gå metodiskt tillväga. Häng med här så går vi igenom en del viktiga frågor inför klockköpet!

Armbandsuret – Smycke eller hälsoredskap?

Det första du måste ta ställning till är själva syftet med att välja armbandsur just nu. Nu menar inte vi att det krävs något väldigt högt syfte för att köpa en klocka, i stil med fred på jorden eller att rädda klimatet, utan det handlar rent konkret om vad du ska ha klockan till.

Är klockan enbart tänkt att fungera som ett smycke (ett av ganska få smycken som många män känner sig bekväma med), eller är du ute efter vissa bestämda funktioner hos klockan, till exempel som stöd i träningen?

Svaret på den frågan kan bli ett slags vattendelare och avgör vilka typer av sajter du ska leta på för att hitta en bra klocka. Men på en del sajter, som VALMANO till exempel, finns ett urval av båda typerna av klockor, så det behöver inte vara antingen eller.

Välj stil noggrant när du ska välja armbandsur

Låt oss vara ärliga – utseendet spelar roll, i alla fall när det gäller klockor. Klockans färg och form är till och med helt avgörande för många av oss. Det handlar trots allt om ett föremål som ska sitta monterat längs ut på ena armen under många av dygnets timmar, där alla alltid kan se det. I stor utsträckning kan man verkligen säga att ”jag är min klocka”. Eller ”som jag ser din klocka, så ser jag dig”.

För att hitta rätt stil när du ska välja armbandsur måste du absolut genomföra ett gediget forskningsarbete innan du väljer en klocka. En klocka är inget man köper varje lördag ihop med chipsen och skraplotten. När det är dags att sätta ner foten, gäller det att verkligen sondera terrängen. Tack vare internet kan du utan problem (dock inte utan ansträngning) jämföra hundratals klockmodeller. Du kan spara undan favoriter och återvända till dem senare för att se om dina intryck och känslor står sig. Gör du det, slipper du köpa en klocka ena dagen och hitta rätt klocka dagen därpå.

Snygg eller tydlig?

Det finns inget inbyggt motsatsförhållande mellan snygg och tydlig, men på vissa snygga klockor är det hemskt svårt att avläsa tiden. Det behöver inte vara en stor grej, men du ska fråga dig själv om en tydlig urtavla är viktigt för dig, till exempel för att du ser dåligt eller behöver en tydlig klocka för vissa bestämda användningsområden. Ta i så fall med det i beräkningarna när du ska välja armbandsur. När det gäller tydlighet kan även detaljer som LED-display eller en urtavla som lyser i mörkret komma in i bilden.

Att välja armbandsur med eller utan batteri?

Efter att batteridrivna kvartsur fullständigt har dominerat marknaden för klockor under många år, ser vi nu en formidabel våg av batterifria klockor. En klocka utan batteri har både fördelar och nackdelar. Fördelen är förstås att du aldrig behöver stå där i arla gryningen och stirra på en död klocka. En batterifri klocka är pålitlig på det sättet. En annan fördel är förstås hänsynen till både miljö och klimat. Nackdelen är möjligen att klockan gärna stannar om du inte hela tiden ser efter den, och i vissa lägen kan det då vara svårt att få veta aktuell tid. Det är dock rätt ovanligt nuförtiden när vi har klockor överallt.

Det finns några olika driftsätt för batterifria, mekaniska klockor. Dels har vi den gamla klassiska varianten, där klockan drivs med en fjäder som man behöver drar upp med jämna mellanrum, men idag är det vanligare med så kallade automatiska klockor, vilket betyder att klockan drar upp sig själv när du rör på dig. Den tar helt enkelt lite av din rörelseenergi och använder den till att dra upp fjädern. Slutligen finns det klockor som drivs med solfångare, eller solceller. Då rör det sig egentligen om en klocka som har batteri, men tack vare att solcellen hela tiden kan ladda upp batteriet vid behov, får det en mycket lång livstid, och i praktiken har du en klocka som inte kräver några batteribyten.

Flera klockor är mer än ”en klocka”

Som vi har sett finns det många ”dimensioner att kontrollera” när du vill välja armbandsur. Mycket att ta ställning till och många beslut att fatta. Men det är ju genomgående trevliga frågeställningar, och om alla dessa frågor ger dig ångest kan du trösta dig med följande härliga insikt: Idag är det okej att äga flera klockor! Nu är det inte en rova med bröstkedja genom hela livet som gäller, utan det är fullt möjligt – kanske till och med rekommenderat – att ha en uppsättning klockor med olika stil och olika syften. Skaffa en fin klocklåda eller lämpliga krokar i klädkammaren och gör samlingen tillgänglig. Det är en härlig tid att leva i!

Relaterat

Föregående artikelHur har smartphones påverkat casino industrin?
Nästa artikelBiomarkörer i urinen kan hjälpa diagnosticera astma för bättre behandling
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar