Danska forskare hävdar att ohämmad användning av receptfria läkemedel som verkar mot inflammationer i kroppen, kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom med så mycket som 50 procent. En ny dansk studie visar att risken ökade mest med receptbelagda tabletter som Ibux, Naproxen, Voltarol och Voltaren – så kallade NSAIDs.

Text: TV Helse Norge, ”Advarer mot Voltaren!” | Översättning: Madeleine Lidman för TV Helse Sverige | Bild: Voltaren – Foto: Martin Criminale. Licens: CC BY-SA 2.0, Flickr.com

Det är särskilt en aktiv ingrediens, diklofenak, som finns i Voltaren och Voltarol som forskarna har tittat på. Forskargruppen har funnit att läkemedlet diklofenak kan öka risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom med upp till 50 procent, jämfört med om du inte tar några läkemedel alls. Risken var störst bland dem som redan hade förhöjd risk eller redan drabbats av hjärt- eller kärlsjukdom, enligt studien som publicerades i British Medical Journal (BMJ).


Statistik från det norska Läkemedelsverket visar att cirka 800 000 norrmän fick NSAIDs utskrivet på recept under 2012. Under 2014 användes 78 miljoner dygnsdoser av NSAID-läkemedel, enligt Pharmacists Association. Cirka 1/4 av dessa doser köptes receptfritt på apotek.


Människor måste varnas för diklofenak

”Det är på tiden att människor får lära sig om riskerna med att använda diklofenak och att användningen går ner”, säger Morten Schmidt till SVT. Han är forskare vid Århus Universitetssjukhus och är den som lett studien.

I slutsatsen av studien föreslår de danska forskarna att läkemedel som är baserade på diklofenak, som Voltarol och Voltaren, inte ska få säljas receptfritt.


Tidigare studier på sambandet mellan NSAID och hjärt-kärlsjukdomar har visat att höga doser – det vill säga den maximala dosen som uppges i bruksanvisningen eller ännu högre – är den farligaste. Risken är störst om man tar sådana doser under en längre tid.


Hellre Paracetamol

Till Forskning.no säger, Steinar Madsen, medicinsk chef på Läkemedelsverket i Norge, att studien bekräftar vad de har känt till under lång tid.

”I Norge rekommenderar vi till läkare och patienter att använda så lite diklofenak som möjligt”, säger Madsen, som rekommenderar att man använder läkemedel med paracetamol istället för NSAID-läkemedel.

Till SVT säger Paul Hjelmdal, professor i klinisk farmakologi vid Karolinska Institutet i Stockholm, att studien inte är överraskande. Han anser att användningen av diklofenak ligger på en onödigt hög nivå och att människor kan uppnå lika god effekt mot smärta och inflammationer med andra läkemedel, som är mindre farliga att använda.

”Behöver man mer smärtstillande, kan man kombinera paracetamol med naproxen eller ibuprofen”, säger Hjelmdal till SVT.

Även Novartis varnar för diklofenak

Läkemedelstillverkaren Novartis säger till forskning.no att patientens säkerhet är det viktigaste. Nicklas Rosendal, kommunikationschef för Novartis Norden, välkomnar studier som hjälper till att höja kunskapen om deras läkemedel.

”Diklofenak har använts i 40 år och genom åren har många studier gjorts som stödjer säkerhetsprofilen genom korrekt behandling. Som med de flesta läkemedel, finns det risk för biverkningar och som vi informerar om i vår produktinformation bör man sträva efter lägsta möjliga dos och kortast möjliga behandlingstid”, säger Rosendal till sajten.

Försiktighetsåtgärder

Patienter som lider av eller har ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar bör vara försiktiga med NSAID-läkemedel som innehåller diklofenak. Samma sak gäller för personer med högt blodtryck, höga kolesterolvärden eller diabetes.

Smörjbara geler som innehåller NSAID har blivit populära och det säljs det mycket av idag. De ger ingen ökad risk och är ett bra alternativ till läkemedel.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman, TV Helse Sverige

Studie

Relaterat

Föregående artikelLäkartidningen: På söndag flyttar neuroverksamheten till Nya Karolinska Sjukhuset
Nästa artikelDagens Medicin: Kongolesiske läkaren Denis Mukwege får Nobels fredspris
TV Hälsa
TV Hälsa är en svenskägd hälsotidning som publicerar artiklar om hälsa, medicin, kostråd, träning och livsstil.

Lämna ett svar