DEBATT. ICA-Maxi, COOP, City Gross, Lidl och alla andra matvarubutiker tiger om det. Alla saluför de industrilax odlad utmed den norska kusten (sk norsk fjordlax) och man mörkar att 53 miljoner laxar 2017 dog i sina trånga laxkassar, men vad gör det när det blev nytt säljrekord?
Text: Christer Nilsson, historiker, författare, uppd. kl 12:43, 20 sep* | Foto. Scottishsalmonwatch.org
Med staten som sin bästa vän klarar laxindustrin allt. Just denna sommar 2017 tog sig journalisten Mikael Frödin förbi avspärrningarna i Alta i Nordnorge till en laxodling med hundratusentals instängda fiskar. Det skulle förändra hans liv Det hann fann var vidrigare än han någonsin kunnat föreställa sig: Laxarna hade stora köttsår, var täckta av svampangrepp, saknade gälar och ryggfenor. De hade skolios och krökta ryggrader. Det blev böter för Frödin för olaga intrång men också en uppmärksammad dokumentärfilm.
Under laxkassarna hittar man ett femton meter djupt skikt med avfall som myllrar av bakterier, medicinska preparat och giftiga pesticider. Sjölöss, pancreassjuklighet och infektiöst laxanemi-virus har spridit sig i de norska odlingarna, vilket är i stort sett okänt för konsumenterna och den infekterade fisken säljs i oförminskad takt.
Det vilda fiskbeståndet kan påverkas
Eftersom kassarna ligger i öppet hav sprids föroreningarna i det kustnära havet och påverkar det vilda fiskbeståndet och bottenfaunan. Laxen utgör ett direkt hot mot människors hälsa.
Prover som studerats av forskare visar att industrilaxen utgör den kanske mest toxiska basfödan i världen. I en global studie publicerad redan 2004 i tidningen Science hittade man inte mindre än 13 stabila föroreningar.
Fettrubbningar och giftet etoxinin
Det mest iögonenfallande var den kraftigt rubbade balansen mellan omega-3 och 6. Den ideala balansen är 1/1. Omega-6-innehållet i den odlade laxen är 5,5 gånger högre än hos den vilda. Dessutom innehåller den odlade laxen mellan 14-34 procent fett mot det normala hos vildfångade på 5-7 procent. Den höga fetthalten bidrar till att ackumulera långt mer fettlösliga toxiner.
Toxikologen Jerome Ruzzin har testat ett antal livsmedel i Norge mot lax och den innehöll med bred marginal mest toxiner. Möss som åt odlad lax uppvisade fetma och tjocka fettlager kring inälvorna. Mössen utvecklade även diabetes. Antioxidanten i fiskfodret – för att hindra fettet från att härskna – kallas *etoxikin [etoxinin]. Detta gift är upp till 20 gånger högre än tillåtna nivåer i frukt, grönsaker och kött. För fisk finns inget gränsvärde, vilket är mycket märkligt.
Så vad kan vi konsumenter göra?
- Ställ producenterna mot väggen,
- kräv att detaljhandeln tar sitt ansvar och varnar för den odlade laxen, precis som man varnar för tobaksanvändning,
- eller sluta helt enkelt köpa odlad lax.
Det är en kamp mot mäktiga ägarintressen som t.ex. det världsledande fiskodlingsföretaget Grieg Seafood. Enorma vinster står på spel. Norge har 53 procent av all odlad Atlantlax, Chile är tvåa med 25. Om tillräckligt många fattar att de har konsumentmakt så är ett sätt att vägra äta norsk industrilax.
Det finns kravmärkta laxodlingar också i Norge. Där har fiskarna mer plats, fodret är ekologiskt, odlingskassarna rengörs för hand och där använder man sig inte heller av gifter och kemiska bekämpningsmedel. Så varför ska vi inte alltid kräva enbart kravmärkta laxar, alla samtidigt och överallt i ett mäktigt konsumentuppror?
Text: Christer Nilsson, historiker, författare
Relaterat
- Magasinet Filter (2019): Fula fiskar
- Fiskejournalen (2018): Siffror vid Frödin-rättegången: 53 miljoner laxar dog i kassar
- Fiskejournalen (2018): Ännu en film avslöjar sjuka laxar i odling
- Scottishsalmonwatch.org (2018): Secret Filming Inside Scottish Salmon Farms – Diseased & Deformed Farmed Salmon
- NewsVoice (2018): Norsk lax är hälsofarlig varnar EFSA
Jag stod och stekte fisk till mina barnbarn. Året var 2015 eller 2016.
På radion talade en forskare om fiskodling. Vi lyssnade och tyckte att det att det lät spännande. Det påpekades att man inte rutinmässigt använde antibiotika. Det tyckte vi var bra. Men vi studsade till allihop när man berättade att fisken vaccinerades. Vaccinera fisk! Hur går det till och varför frågade vi oss?
Jag fick uppdraget att kontakta forskaren för att fråga om detta. Jag mailade professorn i Zoophysiology och frågade varför och hur man vaccinerade fisk och undrade om vad som händer när vi äter fisken och får i oss innehållet i vaccinet. Som exempel tog jag kvicksilver och aluminium.
Det kom ett mycket vänligt svar där professorn förklarade att det handlar om att förebygga sjukdom av precis av samma anledning som man vaccinerar våra barn med flera grundvacciner när de är små. Cittat: ”Laxarna vaccineras oftast i det stadie som vi brukar kalla ”parr” när de bara väger runt 30 g. Sedan lever de ju vidare i odlingen i flera år efter det – så det finns inga rester av vaccinet kvar i fisken när det är dags för den att bli lax-filé. Utan precis som för oss, så innebär vaccineringen en stimulering av laxens immunsystem som ger den möjlighet att snabbt bilda antikroppar mot det som laxen har vaccinerats mot, och det är detta som utgör skyddet mot sjukdomar. Detta skydd sitter i när laxarna blir äldre och skyddar dem mot sjukdomar även senare under deras liv i odlingen. Man kan vaccinera på båda sätt – antingen genom att hälla vaccinet i vattnet (doppning eller ”bad-vaccinering”) och det gör man främst på fisk under 10 g.
Eller så vaccinerar man genom att injicera det, dvs. genom att varje parr, laxunge, en spruta. Då söver man först fisken och sedan sprutar man den och så får den vakna upp i en ”uppvakningsbassäng” – och därefter tillbaks till sin vanliga tank.
De sjukdomar som man vaccinerar för är de som är vanligast ute i naturen – så patogenerna = de sjukdomsalstrarande bakterierna och virusen – är samma i odling som i det vilda.
I fiskvacciner finns förutom de s.k. antigenerna – dvs de som skall få immunsystemet att bilda antikroppar, även ett s.k. adjuvant – som är ett ämne som stimulerar immunsystemet så att det verkligen sätter igång att bilda antikropparna och allt är löst i en sk. grundkomponent, som i fiksvaccinera ofta är en olje-vattenblandning.
Hur lika dessa komponenter är de som är i humant vaccin vet jag inte – men funktionerna på komponenterna är nog de samma” Slut citat.
Detta har sedan dess avhållit mig från att äta odlat lax.
Rättelse: Antioxidanten i fiskfodret heter etoxikin inte etoxinin. Det är nu rättat i texten.
Det blev turbulent kring denna artikel som TV Hälsa var först med att publicera, tex innan DN. Den norska branschorganisationen för norsk fjordlax ”Norges sjömatråd” valde att replikera i DN. Även Kristina Furnes på Norges största laxodlingsföretag Grieg Seafood replikerade i DN.
Ytterligare en replik på DN: ”Förbud mot fiskodling effektivare än bojkott”
DN Åsikt. ”Vägra äta giftig norsk industrilax” (samma artikel som i TV Hälsa, men publ. efter TV Hälsa).
Detta är skandal att man får lov att sälja odlad lax från Norge !Det är så respektlöst mot konsumenten!Sälj enbart ekologisk lax !!
Var kan man beställa rysk lax fångad i ishaven? Jag googlade och toppträffarna på Google lyder:
Sökträff 1: Fruktad rysk fisk fångad i Göta älv | Göteborgs-Posten
Sökträff 2: Rysk lax kan hota svenska vatten –kan sprida smitta – Expressen
Hittade dock inte artikelrubriken:
”Putin vill skapa splittring i Sverige med rysk giftfri lax”