Dags att varva ner? Du ska läsa boken på stranden, tumla runt med din älskade, besöka moster Wilma på vårdhemmet, sova länge, smutta på ett glas vin vid solnedgången, göra yoga, bjuda in väninnorna på lunch, shoppa, äntligen rengöra lådor och skåp, och, och, och … men … Ingenting blev som planerat.
Text: Berit Kvifte, ”Gi deg selv et stopp-signal!” | Översättning: Madeleine Lidman
Orosrynkan i pannan var där redan före semestern. Den du skulle jämna ut med noll oro och stress under fyra veckor. Efter semestern är den dock ännu djupare. Du ser trött ut och håret ”står åt alla håll”. Du behöver helt enkelt varva ner.
De flesta av oss har orealistiska förväntningar och mål när sommarlovet står för dörren. Det är inte fysiskt möjligt att arbeta sig igenom en ”att-göra-lista” med hälsa och förnuft i behåll. Fallhöjden är stor och vi hamnar i ett kaos av frustration, ilska, utmattning, dåligt samvete och axlar i höjd med öronen. Det blir inte bättre av att du jämför ditt misslyckande med dina Facebook-vänner, som verkar ha det perfekt. Innerst inne vet du att de flesta av de framgångsrika semesterfotona på FB är välregisserade, stylade med filter och planerade in i minsta detalj.
Gunn Gudmundson, hälso- och livsstilscoach, akupunktör och rosenterapeut i ”Skapa din framtid” i Tønsberg, Norge, nickar igenkännande och ropar ”STOPP”! Det gör hon till sina kunder också när de kommer till henne med ”semestersjukan”, som drabbar varje tredje kvinna.
Starta om dig själv igen
”Det enda som fungerar är ’stoppsignalen’ när du kört fast. Att analysera och fundera över eventuella orsaker till varför saker inte blev som det var tänkt, hjälper inte en dugg. Du behöver helt enkelt starta om dig själv, återgå till noll. Ta en vecka – se inte tillbaka, se inte framåt. Var bara här och nu. Det är mer än tillräckligt, förmanar Gunn.
”Kalla dig själv till en ’extra bolagsstämma’, där det finns tre frågor på dagordningen: ta dig ur alla tankar som snurrar, eliminera det dåliga samvetet och sluta driva på dig själv. Föreställ dig då att du blåser upp en stor ballong. I den fyller du alla negativa känslor, tankar och bilderna från förra årets semester. Knyt sedan ihop ballongen och föreställ dig att du skickar upp den i luften och bort ur synfältet.”
Är det så enkelt?
”Du måste göra det några gånger varje dag i tre veckors tid och du kommer så småningom att känna hur spänningarna släpper, att du frigör utrymme för nya tankar och känslor. Men, obs, obs! Fyll inte på allt ledigt utrymme igen! Skapa inte nya förväntningar som att denna sommar – då minsann ska du genomföra en massa saker! För en gångs gång sätter du listan på en nivå som du kan slutföra. Koncentrera dig på att skapa få och enkla rutiner.”
Läs mer: Musikterapi är frekvensterapi med goda resultat enligt forskning
Mental tankesköljning för att varva ner
Gunn rekommenderar alla att göra en mental tankesköljning varje morgon. – Se framför dig hur du vill att livet ska vara – inte hur det ska bli. Peppa dig själv. En inre förvandling, ger en yttre förändring. Börja dagen med att hitta tre saker du har som du kan vara glad över. Skriv ner dem i en bok och påbörja din dag.
”På kvällen hittar du tre saker som har hänt under dagen och som du är glad över. Det kan vara glädje över någon du har träffat, ett meddelande som någon har skickat, något roligt du läste – små banala saker som det är lätt att glömma. Vi tror att lycka och glädje måste vara något stort, men det är faktiskt det enkla som fungerar bäst trots allt. De råd jag ger är enkla, men de är kraftfulla eftersom de kräver minimal energi, säger coachen.”
Gunn lovar att mental tankesköljning morgon och kväll under några veckor kommer ha effekt och får dig att varva ner.
”Det har visat sig att det tar tre veckor att ändra en vana. Kom alltid ihåg de enkla små sakerna. Gå inte i fällan att bre på med ambitioner om hur du rensar huvudet. Det handlar om tre saker på morgonen och tre saker på kvällen. Så småningom kan du känna hur du EGENTLIGEN känner dig inuti. Tänk igenom semestern som du tycker gick helt åt skogen – men fokusera på att hitta det som faktiskt var positivt. Ta tag i de positiva händelserna och ta dem med dig.”
Glöm inte att det är normalt att ha en dålig tanke och en dålig känsla, men du har ett val om du vill fortsätta umgås med dem eller inte, säger Gunn Gudmundson.
Text: Berit Kvifte