Att ändra från sommartid till vintertid kan jämföras med att resa till ett land med en annan tidszon och drabbas av jetlag. Man känner sig irriterad, slö och okoncentrerad. Nu vill EU-kommissionen slopa tidsomställningen. Regeringen i Sverige är positiv till förslaget och frågan utreds av Statskontoret som ska presentera sitt resultat den 22 november.
Text: TV Helse Norge, ”Stille klokka til vintertid, men hvordan stille småen?” | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson
I regel är det en större utmaning att resa mot öst – ungefär som när man ställer om klockan när det är vår. Det beror på att man ska sova när det känns som dagtid. Den 28:e oktober reste vi i en annan riktning och kroppen och huvudet ställde om sig efter att vi ställt tillbaka klockan en timme.
Många vuxna tycker det är kämpigt, men för barnen är det ännu värre. För dem känns det som om det är morgon en timme tidigare än vad klockan visar – till många småbarnsföräldrars förtvivlan.
EU-kommissionen vill skippa vintertid – Det bästa är vintertid året runt
Det är inte bara de yngsta och deras föräldrar som protesterar mot att ställa om klockan två gånger om året. Även EU har tröttnat på sommartiden. Det visar en undersökning bland 4,6 miljoner invånare i 28 medlemsländer, där 84% svarande att de vill avskaffa sommartiden för gott. Dessa har fått Jean-Claude Juncker, ordförande i Europakommissionen, med sig och nu har han bett Parlamentet och Rådet att gå med på att sommar- och vintertid ska avskaffas 2019.
En som hoppas att sommartiden snart kommer att försvinna för gott, är sömnforskaren vid universitetet i Bergen, Ståle Pallesen. Till norska TV 2 säger han:
”Jag hoppas att det här är sist gången vi gör detta. Studier visar att människor får problem med de här övergångarna och att det tar en hel vecka innan man vänjer sig vid förändringen. B-människor verkar ha problem med att byta till sommartid. När vi ändrar till vintertid är det först och främst A-människor och barnfamiljer som har det kämpigt.”
Pallesen anser att permanent vintertid är att föredra för vårt land. Han säger att från ett sömnperspektiv så är ljus på morgonen och mörker på kvällen det bästa för alla.
Tips om EU beslutar att behålla omställningen mellan sommar- och vintertid
Samtidigt som diskussionens vågor går höga i EU-parlamentet kan småbarnsföräldrar under tiden, dra nytta av några av dessa tips:
- Fokusera på en rimlig dygnsrytm med fasta vaken- och sovtider i god tid innan klockan ska ställas om.
- När klockan ställts om, följ den nya tiden från dag 1. Det gäller från början av dagen, förmiddagslur, eftermiddagslur och när det är läggdags.
- Om du vet att det tenderar att vara svårt för barnet att klara tidsomställningen, kan du lägga barnet vid den nya ”normaltiden” från den första dagen och följa upp med normala intervaller mellan sovstunderna.
- Vaknar barnet alldeles för tidigt och är redo för en ny dag, kan du försöka slussa det vidare in i nästa sömnfas genom att lägga barnet på sidan 20-25 minuter innan du vet att barnet kommer vakna. På det sättet kan du lyckas bryta mönstret på en mer omedveten nivå.
- Hamnar dygnsrytmen helt fel, kan det vara värt att försöka hålla barnen vakna lite längre och exponera dem för mesta möjliga ljus på kvällen, så att dygnsrytmen försenas något.
- Du kan också försöka anpassa barnets sömnrytm genom att försöka flytta fram barnets sömnrytm en kvart varje dag,
- Ha tålamod. Om du lyckas hålla fast vid rutinerna, kommer övergången till vintertid att lösas inom en vecka.
Det är stor skillnad på A- och B-människor
A-människor har i likhet med små barn – svårt att ställa om till vintertid. Är du A-människa, studsar du upp ur sängen på morgonen när tuppen gal och på kvällen är du i ”koma” strax efter 21-nyheterna. A-människornas sömnmönster är mycket tidsbestämt – och det är dem som kommer ligga sömnlösa i helgen, när klockan ställs tillbaka.
B-människor är mycket mer flexibla i sin dygnsrytm, eftersom de har en inre dygnsklocka på 25 timmar. A-människors dygnsklocka är å andra sidan bara 23 timmar och därmed har de mycket större utmaningar när det gäller att ändra sömnrytmen.
Påverkar hälsan
När det blir rubbningar i dygnsrytmen påverkar det hälsan. Den danska sömnforskaren Michael Rasmussen säger:
”För att vår fysiologi ska fungera optimalt måste vi ha ordning på dygnsrytmen, eftersom det är den som kontrollerar alla fysiologiska saker i kroppen. Det är också därför det bästa rådet angående sömnen, att ha regelbundna sovtider året runt.”
Rasmussen tillägger att A-människor är de som har den bästa hälsan eftersom de bara måste ha regelbundna sömnvanor.
”Men när vi går över till vintertid, får A-människorna det tufft. De drabbas oftare av humörsvängningar och stressliknande symtom, eftersom det är svårt för dem att justera den inre klockan, säger sömnforskaren. B-människorna är å andra sidan glada för den där extra timmen”.
Idé från 1700-talet
Sommartiden föreslogs av Benjamin Franklin år 1784, men det var först 1916 som Tyskland och Storbritannien började ställa om klockan på sommar- och vintertid. Då var det krig och tanken var att spara ström genom att se till att få en timme extra med ljus på kvällen.
Även om EU-kommissionen föreslagit att tidsomställningen (2 gånger per år) ska avskaffas redan 2019 kan tidsplanen vara för optimistisk. Tar EU ett beslut i december 2018, kan det i praktiken genomföras tidigast år 2021, uppger Sveriges Radio.
”Efter beslut om att avskaffa tidsomställningen kan varje medlemsland välja om man vill ha ständig sommartid eller stanna i vintertiden, som också kallas normaltid.”
Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson
Relaterat
- Doctorn.com: Vintertid 2018 – så påverkas din kropp av sommar- och vintertid
- SVT: Forskare varnar för slopad vintertid: ”Ett jättelikt experiment med vår hälsa”