Hur du kan lysa upp den sista perioden av det mörka vinterhalvåret

299
Depression, psykisk ohälsa. Foto: Florian Pérennès. Licens: Unsplash.com (free use)
Depression, psykisk ohälsa. Foto: Florian Pérennès. Licens: Unsplash.com (free use)

Ljuset börjar komma tillbaka efter vintern, men fortfarande står solen lågt på himlen. En lång period av årstidsmörker påverkar oss på olika sätt. Det kan vara bra att ha några tips att hålla i minnet som gör det lite lättare att klara av de sista veckorna mörker.

Text: Arnt-Olav Enger,  ”Hvordan gjøre mørketiden lysere” | Översättning: Madeleine Lidman

Dygnsrytm och fysisk aktivitet

Det är viktigt att ha en normal dygnsrytm för att hålla humöret uppe. När du går upp på morgonen avgör hur dagen blir. Försök också gå upp lite tidigare så får du chansen att njuta av början på dagen.

Rör på dig. Många kanske väljer att krypa upp i soffan när snö och kyla får de flesta av oss att stanna kvar inomhus. Men avsätt lite tid för att använda kroppen fysiskt. Försök att gå en promenad dagtid eller tidig eftermiddag, så du kan njuta av solen den korta stund den är uppe, oavsett om den syns eller inte. Det är viktigt att mysa under julen, men kombinera det gärna med en aktivitet under det varma täcket för personer i parförhållande. Sex är också en fysisk aktivitet som kan ha god effekt på hälsan och humöret.

Stressa ner

Många stressar mer under vinterhalvåret, särskilt tiden innan jul, när det är fullt upp med många aktiviteter och göromål. Försök att ta det lite lugnare och skruva ner förväntningarna lite. Vi befinner oss i en tid där familjelivet utsätts för extra stress under julen. Allt från att handla inför julafton till avslutningar och tillställningar, både i skolor och på arbetet. Det kan vara klokt att fråga sig själv: Måste jag delta i allt? Måste jag göra allt jag gjorde förra året och gärna lite till?

Kom ihåg att du kan kombinera att stressa mindre med ökad fysisk aktivitet. En fysisk aktivitet som passar många är yoga, som kan frigöra spänningar, ge dig en paus och en möjlighet att fokusera inåt. Se övningar för nacke, axlar till ryggen nedan!

Ät regelbundet

Ät regelbundet så att ditt blodsocker förblir stabilt under hela dagen. Det är lätt att börja tröstäta när humöret påverkas och tiden innan jul finns det många sötsaker som utgör en frestelse i butikshyllorna. Priskriget mellan mataffärerna gör det också lättare att trilla dit.

Vissa människor behöver också mer vitaminer och mineraler under vintern. Många nordbor upplever bland annat större brist på D-vitamin, mycket på grund av bristen på solljus.

Ljusterapi

Vi ser mindre av solen under vinterhalvåret och tidigare i vissa delar av landet inte alls. Brist på dagsljus kan påverka oss i större utsträckning än du tror. För vissa blir vardagen mycket tung eftersom det är mörkt både på morgonen när du går på jobbet och när du går hem från jobbet. Många berövas viktiga kroppsfunktioner, som bildandet av D-vitamin i huden. Även om vi inte får sol på kroppen är det positivt att spendera lite tid i dagsljus.

Professor Johan Moan rekommenderar att du går och solar solarium för att balansera effekten solen har på oss resten av året. Annars kan en resa längre söderut till soligare breddgrader också ha en långvarig positiv effekt.

Text: Arnt-Olav Enger

Föregående artikelBotade cancer genom att kombinera alternativa och konventionella metoder
Nästa artikelFå en avslappnad semester med bettingappar
Arnt-Olav Enger
Arnt-Olav Enger är en frilansande videojournalist, reporter, filmproducent och fotograf. Han har en utbildning från University of Teesside och bor för närvarande Telemarken i Norge. Han är innehållsproducent för TV Helse Norge.

1 kommentar

  1. ”Ät regelbundet så att ditt blodsocker förblir stabilt under hela dagen.”
    Känns som det fattas lite kunskap där ja, ang insulin

Lämna ett svar