ÖRTER. Te har använts som medicin i århundraden. Även om grönt och svart te ofta är hälsosamt, är vitt te det minst bearbetade teet och har den högsta antioxidantnivån. Forskning vid Kingston University visar att det traditionella vita teet minskar risken för cancer, artrit samt bekämpar hudens åldrande, säger professor Declan Naughton.

Text: Birthe Storaker, ”Hvit te – rik på antioksidanter” | Foton (ovan) och översättning: Madeleine Lidman

Professor Declan Naughton vid Kingston University forskar på Vitt te. Foto: Kingston.ac.uk
Professor Declan Naughton vid Kingston University. Foto: Kingston.ac.uk

Vitt te är en gammal dryck som har glömts bort i takt med att läkemedelsindustrin vuxit fram och ändå är det ett av de mest kraftfulla naturliga antiinflammatoriska medlen, säger Kingston University forskare i London.

Vitt te har hög halt av antioxidanter

Vitt te tillverkas av växten Camellia sinensis. Blad och knoppar plockas precis innan de är helt öppna, när de är täckta av fint vitt hår. Det är härifrån som vitt te har fått sitt namn.

Grönt te och svart te tillverkas också av växten Camellia sinensis, men olika behandlingsmetoder ger dem deras unika smaker och aromer. Vitt te är det minst behandlade av de tre tesorterna. Teet torkas vid en temperatur strax under 40 grader Celsius innan det finsorteras.

Läs mer om: Örter och svampar i TV Hälsa


Eftersom det vita teet inte värmebehandlas, bevaras alla vitaminer. Färskt vitt te har därför ett mycket högt innehåll av antioxidanter – ungefär tre gånger så högt som de flesta gröna tesorterna har. Detta tros vara en anledning till att studier har kopplat drycken till många hälsofördelar.


Antioxidanter är ämnen som skyddar kroppen från skador av fria radikaler. Fria radikaler skapar förödelse i kroppen, skadar DNA och accelererar åldrandet. Antioxidanter fångar upp dem och neutraliserar dem. Drycken är fullt av dessa skyddande näringsämnen och hjälper till att minska kroniska inflammationer.


Fria radikaler är kopplade till åldrande, kroniska inflammationer, ett försvagat immunsystem och en mängd skadliga sjukdomar. Vitt te verkar vara en av de bästa sorterna för att bekämpa fria radikaler.


Cancerförebyggande

Flavonoider, en typ av antioxidanter, hämmar tillväxten av cancerceller och förhindrar utveckling av nya. I vissa fall har vitt te visat sig fungera lika bra som receptbelagda läkemedel, men utan biverkningarna.

Sänker blodtrycket

Studier visar att drycken kan verka blodförtunnande och förbättra artärfunktionen. Det hjälper också till att sänka ett högt blodtryck och genom att främja starka och friska blodkärl skyddar det mot stroke.

Kan förhindra att ”dåligt” LDL-kolesterol oxideras

Katekiner är en annan grupp antioxidanter som visat sig påverka kolesterolnivåerna och drycken innehåller mycket katekiner. Vitt te hjälper till att förhindra härdningar i artärerna och blockering av blodflödet. Studier har funnit att polyfenoler kan förhindra att ”dåligt” LDL-kolesterol oxideras, vilket är en riskfaktor för hjärtsjukdomar.

Läs mer: Kolesterol är viktigt för hjärnan och statiner kan orsaka Alzheimers

Skyddar hjärtat

Polyfenoler som finns i vitt te kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar på flera sätt. Genom att verka blodförtunnande, sänka blodtrycket och sänka kolesterolet, skyddar vitt te hjärtat samt hela cirkulationssystemet.

Forskare har också funnit att människor som dricker två eller flera koppar te om dagen är nästan 50% mindre benägna att dö, om de drabbas av en hjärtattack.

Hjärtsjukdomar är starkt kopplade till kroniska inflammationer, som har kopplats till ett antal faktorer. Dessa inkluderar kost, motion och livsstilsvanor som rökning.

Resultaten tyder på att drycken kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar, men det är också viktigt att göra andra livsstilsförändringar för att få ett friskt hjärta. Då handlar det om att äta mer frukt och grönsaker, träna regelbundet och vila mycket.

Antibakteriell

Vitt te är ett naturligt botemedel för att ta bort bakterier och virus. Den antioxidantrika drycken stärker immunförsvaret, ger skydd mot en rad attacker och ett brett spektrum av sjukdomar. Det skyddar mot förkylning och influensa.

Frisk hud

Kan hjälpa till mot hudens åldrande. Drycken kan skydda huden mot skador i samband med åldrande. Fria radikaler från mycket solbad, stress och en dålig kost kan skada huden och orsaka för tidig åldrande hud. Genom att rensa bort de fria radikalerna, skyddar vitt te huden och hjälper till att motverka en del av skadorna.

Många studier har funnit att polyfenoler, som finns i det vita teet, kan bidra till att hålla huden mjuk och elastisk.

Friska tänder och tandkött

Vitt te innehåller små mängder fluor och andra näringsämnen som katekiner och tanniner, som håller tänderna starka och friska. Flera studier har visat att dessa föreningar kan hjälpa till att bekämpa bakterier som orsakar plack på tänderna, tandröta och dålig andedräkt.

Andra hälsofördelar

Drycken har ännu mer hälsofördelar. Det kan sänka blodsockret och hjälpa till och förebygga och lindra symptomen på diabetes. Det minskar stress och ökar energin.

Studier har också funnit att polyfenoler som finns i vitt te kan minska risken för insulinresistens. Insulinresistens är ett skadligt tillstånd som hänger ihop med många kroniska sjukdomar. Studier har visat att polyfenoler som finns i vitt te, kan minska risken för insulinresistens och förbättra kontrollen av blodsockret.

Osteoporos är ett hälsotillstånd där skelettet blir ihåligt och poröst. Föreningar i vitt te kan skydda mot osteoporos. Studier har visat att fria radikaler och kroniska inflammationer kan påskynda osteoporos. Dessa två faktorer kan undertrycka celler som stimulerar bentillväxt och främjar celler som bryter ned ben.

Katekiner finns i större mängd i vitt te, än i andra teer och har visat sig bekämpa dessa riskfaktorer. De antas undertrycka celler som bryter ner benmassan.

Mer studier

Te kan avnjutas både varmt och kallt. Tyvärr har vitt te inte studerats så mycket som andra sorter, som grönt te, eftersom det inte är så populärt och välkänt. Flera mänskliga studier på vitt te skulle hjälpa till att ta reda på mer om hälsofördelarna.

Text: Birthe Storaker

Källor

Föregående artikelFibromyalgi och tarmbakterier har en koppling
Nästa artikelLaserkirurgi – KS lyckades behandla hjärntumör med laser
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar