Mind-body-interventions (MBI) såsom meditation, yoga, Tai Chi och Qigong får oss inte bara att slappna av, utan har visat sig ”omvända” de molekylära reaktionerna i vårt DNA som orsakar ohälsa och depression, enligt en studie från universiteten i Coventry och Radboud.

Bild: Meditation och yoga. Foto: Anupam Mahapatra. Licens: Unsplash.com

En granskning från 2017 som publicerades i tidskriften Frontiers in Immunology, visade att MBI kan vända vissa molekylreaktioner i vårt DNA och minska risken för inflammationsrelaterade sjukdomar. Syftet var att analysera beteendet hos våra gener och hur dessa påverkas av olika MBI terapier.

Nuförtiden finns det ett stort antal studier som visar på fördelarna med att utöva Mind-body-terapier. Fördelarna är många, allt från minskad stress, bättre hållning och hälsa, mindre smärta och ångestsymptom, för att nämna endast några.

Läs mer: Medicinsk yoga ger mycket mer än bara inre ro

Mind body-terapier gynnar vår hälsa på molekylnivå

Mind body-terapier fokuserar på förhållandena mellan hjärnan, sinnet, kroppen och beteendet och deras effekter på hälsa och sjukdomar. Vanliga tekniker som räknas i MBI är yoga, meditation, olika avslappnings- och andningstekniker, Tai Chi, Qigong, hypnos, kognitiv beteendeterapi med flera.

Slutsatserna från 18 studier med 846 deltagare över 11 år, visade på ett mönster i de molekylära förändringarna i kroppen till följd av MBI. Forskarna kunde även se hur dessa förändringar gynnar vår mentala och fysiska hälsa. Det som händer under en stressfylld situation är att kroppen ökar bland annat produktionen av cytokiner som orsakar inflammation på cellnivå. Reaktionen är användbar kortsiktigt men om stressen blir kronisk kan den öka risk för cancer, påskynda åldrandet och öka risken för psykiska sjukdomar och depression.

Forskarna fann minskad produktion av cytokiner hos personer som utövade MBI. Detta ledde till att det pro-inflammatoriska reaktionerna på molekylnivå vändes och risken för inflammation och sjukdomar minskade.

Kronisk stress ökar risk för sjukdomar

Författarna till granskningen från 2017, påpekar att den inflammatoriska effekten av kroppens fight-or-flight-response som tillfälligt stärker immunförsvaret spelade en viktig roll i jägar- och samlarsamhällen. Idag är stressen mer psykologisk och varar ofta längre. Detta i sig kan leda till kronisk stress och följaktligen till psykiatriska och medicinska problem.

Ivana Buric. Pressfoto: Coventry University, Coventry.ac.uk
Ivana Buric. Pressfoto: Coventry University, Coventry.ac.uk

Huvudförfattaren Ivana Buric från Brain, Belief and Behaviour Lab vid Coventry University, avdelningen för psykologi, beteende och prestation sa:

”Miljontals människor runt om i världen åtnjuter redan hälsofördelarna med interventioner mellan kropp och själ som yoga eller meditation, men vad de kanske inte inser är att dessa fördelar börjar på en molekylär nivå och kan ändra hur vår genetiska kod arbetar.”

Mycket mer måste göras för att förstå effekterna på ett djupare plan, säger Ivana Buric. Slutsatserna av granskningen är dock en viktig grund att bygga vidare på och hjälpa framtida forskare undersöka ännu fler fördelar med de populära mind-body-terapierna.

Förutom att stressa mindre, spendera mer tid ute i naturen, sluta röka, eller vad ni än må ha för nyårslöften 2020, är det kanske dags att lägga till en MBI terapi till listan. Jag lär i alla fall göra det. 

Text: Sanja R. Juric

Källor

Relaterat

Föregående artikelOm du regelbundet äter chilipeppar minskar risken för stroke med 50%
Nästa artikelLars Bern: Vad du behöver veta om kosten om du fått cancer
Sanja R. Juric
Sanja R. Juric har fil. mag inom socialantropologi. Sanja är frilansskribent inom hälsa. Hon har en bakgrund inom företagsutveckling och har arbetat ett antal år med utredningar, anbudsskrivning, utvärdering och kvalitetsutveckling. Sanja har även utvärderat EU projekt ett antal år, arbetat på uppdrag av ABF, Universitets- och högskolerådet m.fl.

1 kommentar

  1. @Peter Kulle

    🙂

    Vad skulle kunna vara en bättre lindring än, att i en galen värld, börja se världen som exakt så galen som den faktiskt är, men med ett friskare DNA, ett inre lugn, med mod, medkänsla och god intention, göra den något friskare med konstruktiv positivitet?

    …och hur skulle man kunna sova bättre efteråt än genom att göra just så? Ett gott samvete är bästa huvudkudden.

Lämna ett svar