Förkylning eller allergi? ”Däppt i däsan”, kliande ögon och en kittlande känsla i halsen vid den här tiden på året är inte ovanligt. Det är förkylningssäsong, men tänk om du egentligen är allergisk?

Text: Berit Kvifte, ”Allergisk eler forkjøla?” | Översättning: Madeleine Lidman | Bild: Allergi eller förkylning Foto: Rawpixel

Pollensäsongen väntar runt hörnet

Säsongsbunden rinit, hösnuva och pollenallergi. Kärt barn har många namn, men den gemensamma nämnaren är att besvären har ökat kraftigt under de senaste 20 åren. Idag är var fjärde norrman drabbad av allergi.

Vår pollenforskare övervakar aktivt både klimat, väderprognoser och pollenfällor och med tanke på det varma vädret, särskilt i västra Norge, finns det indikationer som tyder på att pollensäsongen börjar i slutet av månaden. År 2017 hade vi samma väder och då började säsongen den 25 januari med de första upptäckterna i fällorna. Så om det inte blir kallare i västra Norge, är pollensäsongen precis runt hörnet för dem som bor i den delen av landet och sedan även i södra Norge”, rapporterar Anna Bistrup, seniorrådgivare och pressansvarig i Norges astma-och allergiförbund (NAAF) till TV-hälsa.

Luftvägsallergi debuterar senare i livet

Luftvägsallergier debuterar vanligtvis runt 8-12 års ålder, men många växer ifrån allergierna efter några år. Det verkar dock som om fler utvecklar luftvägssallergier senare i livet numera och att det då blir mer varaktigt. Om den förblir obehandlad – oavsett när du drabbas av pollenallergi – kan det utvecklas till allergisk astma.

En miljon allergiker

Anna Bistrup uppger att det i receptregistret i Norge år 2018, registrerades att 952 980 norrmän hämtade ut receptbelagda allergimediciner. Dessutom tillkommer alla de som köper receptfria läkemedel. Där har man inga exakta uppgifter, men ett stort antal doser receptfria allergimediciner säljs året om.

”Data från år 2018 skiljer inte mellan pollenallergier eller andra allergier. Siffrorna har troligen ökat sedan den senaste registreringen.”

Symptom på förkylning och allergi

Pollenallergi uppstår när immunförsvaret överreagerar på pollen i luften och bildar antikroppar som fäster sig vid de så kallade mastcellerna i slemhinnorna i näsan, luftrören och ögonen. Mastcellerna innehåller histamin och andra irriterande ämnen som frigörs när du andas in pollen, något som sedan orsakar allergiska symptom.

Så skiljer du på vanlig förkylning och pollenallergi:

Symptom Pollenallergi Förkylning
Näsa och hals Det kliar i näsan, genomskinligt sekret rinner hela tiden från näsan. Näsan rinner och är täppt. Snoret blir ofta tjockare efter några dagar. Lite nysningar och ont i halsen.
Ögon Svullna, kliande, röda, irriterade ögon
Kroppstemperatur Sällan feber Lite feber kan förekomma
Varaktighet Varar i flera veckor och upprepas varje år Går över av sig själv inom loppet av en vecka

 

Luftvägs- och pollenallergi kan också orsaka huvudvärk och trötthet. Många hostar och drabbas av irritation i luftvägarna, vilket kan tyda på allergisk astma. Då SKA du söka läkare.


Obehandlad astma kan orsaka långvariga luftvägsbesvär. Cirka 20–30 procent av pollenallergikerna lider av astma och den förvärras när det finns mycket pollen i luften.


Om du är pollenallergiker eller just har upptäckt att du är det, bör du vara medveten om att du plötsligt kan börja reagera på andra saker än det som finns i luften. Äpplen, stenfrukter, selleri, jordgubbar och nötter är matvaror som «korsverkar» med pollen. Symptom på korsverkande allergi är klåda i munnen och halsen samt att läpparna kan svullna upp. Inte alla pollenallergiker lider av korsverkande reaktioner, men det är bra att känna till.

Testa dig själv

Pollenperioden i Norge varierar från år till år och i år förväntas den börja i slutet av januari/februari. Om du är allergisk på våren, är det ofta al och hassel som är orsaken. Senare på våren är det björkpollen, medan mitt i sommaren är det gräspollen som slår ut allergikerna. Gråbo är den som gillar att «avrunda» säsongen på hösten. Med andra ord är det inte så lång period som allergikerna är fria från pollen. Därför är det viktigt att ta de mediciner som rekommenderas.

”Jag säger alltid att misstänkt pollenallergi ska undersökas av läkare, men det är ofarligt att testa hemma med en receptfri allergitablett. Om du märker en snabb förbättring av dina symptom kan du vara pollenallergiker och bör överväga vidare utredning hos läkare. Läkaren kommer att testa möjliga korsverkande reaktioner och på annat sätt förskriva medicinering och ge bra rekommendationer på hur du kommer igenom pollensäsongen på bästa möjliga sätt”, säger Bistrup.

Nässpray

Det är lätt att tro att nässpray löser problemet, men dessa bör inte användas mer än 10 dagar i rad. Det finns saltlösningsdroppar och en receptfri nässpray som innehåller kortikosteroider, som ger bra lindring och kan användas upp till 3 månader.

Tänk också på följande:

 • Påbörja förebyggande behandling
 • Ta din medicin
 • Följ med i pollenvarningen/pollenspridningen
 • Vädra morgon och kväll
 • Byt sängkläder ofta och tvätta håret innan du lägger dig
 • Torka inte kläder utomhus på sommaren
 • Stäng ventilationsluckor
 • Klipp gräset innan det blommar

Text: Berit Kvifte

Relaterat

Föregående artikelDebatt om coronainfluensan – Det finns all anledning till oro
Nästa artikelFöreläsning 11 mars: Livsstilsråd för cancerdrabbade arrangeras av TV Hälsa
Berit Kvifte
Berit Kvifte har varit journalist i 40 år och har skrivit för bla: Mat & Helse, Halden Arbeiderblad, Hjemmet, Allers, Dagbladet Sørlandet och Norsk Telegrambyrå. Sedan 1990 har Berit fokuserat på hälsa och medicin efter studier i klinisk kemi och medicinsk psykologi vid Biomedicinsk Centrum i Uppsala.

1 kommentar

 1. CNN ställer samma fråga idag…

  CNN (March 11, 2020): Is it allergies, the flu or the coronavirus? How to tell the difference

  ”The coronavirus has infected more than 100,000 people worldwide. With all of the news of event cancellations, empty flights and health precautions (wash your hands!), it’s natural that people may get a little anxious every time they feel a tickle in their throat or the beginnings of a bad cough.”

  https://edition.cnn.com/2020/03/11/health/coronavirus-cold-allergies-flu-difference-symptoms-wellness-trnd/index.html

Lämna ett svar