76,000 äldre i Norge som bor kvar hemma, fick minst 15 olika läkemedel under 2017 och det är bara toppen på ett isberg. Kanske får ännu fler 13-14 olika läkemedel. 2017 fick 570,000 äldre fem eller fler olika mediciner på recept, visar siffror från norska Folkhälsoinstitutet. Inneliggande patienter på sjukhem och sjukhus, som inte ingår i statistiken, har det förmodligen inte bättre. Det råder samma situation i Sverige.

Text: Birthe Storaker, ”Utbredt overmedisinering av eldre” | Översättning: Madeleine Lidman | Bild: Mormor Vea. Foto: Margit Vea

Pernille Bruusgaard, överläkare. Foto: Kristin Rosmo
Pernille Bruusgaard, överläkare. Foto: Kristin Rosmo

Sjukhemsöverläkaren Pernille Bruusgaard vid Bekkelagshemmet i Oslo, anser att vi har en övertro på att läkemedel ska vara lösningen på människors hälsoproblem. Hon tycker att övermedicinering är det största problemet idag.

Ett annat allvarligt problem är att många får biverkningar, även allvarliga och att läkarna tar livet av människor med den här formen av övermedicinering.

”Det finns för lite kunskap om hur de olika kombinationerna av läkemedel fungerar på patienter och biverkningarna är underrapporterade”, säger Bruusgaard.

Läs mer: Överläkare: Dödlig cocktail av läkemedel till de äldre är inte acceptabelt

Överläkaren anser att en attitydförändring bland läkarna är nödvändig. ”De måste inse att det här är ren försöksmedicinering! Hon påpekar att det inte finns någon forskning om hur läkemedel fungerar på äldre och personer med sammansatta sjukdomar eller demens. Målet måste vara så få mediciner som möjligt, vilket ger bästa möjliga livskvalitet.

Äldre övermedicinerad man kunde åka hem efter att han avstod från medicinerna

Läkarföreningen i Norge har en informationskampanj om övermedicinering, om farorna och skadorna. Ämnet tas upp årligen, men tydligen blir det inte bättre. Nej, kampanjen mot övermedicinering och för många olika läkemedel påverkar inte etablerade vanor.

Läkaren Geir Flatabø minns en åldrande man som var inlagd på akutmottagningen. De anhöriga ville att han skulle få dö i fred i en trygg sjukhusmiljö. Han var så dålig att sjukhuset inte kunde få i honom tabletterna och de anhöriga förberedde sig för att ta farväl, men så blev det inte. Han återhämtade sig snabbt när han inte längre fick alla sina hjärtmediciner.

Fenomenet är problematiskt. Lydiga patienter som tror på läkarna när de säger att de måste ta alla tabletter och läkare som själva tror på att det de skriver ut är bra, utan att kontrollera med jämna mellanrum, om patienten klarar sig lika bra utan.

Den offentliga hälsovården sätter nya rekord varje år i läkemedelskostnader och även i andra typer av behandlingar. Det ges ofta icke-botande behandlingar och farmaceutiska specialpreparat som symptomdämpande läkemedel, vilka istället förvärrar situationen efter hand.

95-årig dam satt fast i ohälsosam läkemedelscirkel

Den 2 augusti hade Margit Vea (Master of Health Promotion and Nutrition, Health and Environmental Studies) ett inlägg på sin blogg om sin mormor som fick 16 mediciner per dag. Hon hade tappat aptiten och gått ner i vikt och Margit ansåg att den äldre hamnat i en ond cirkel.

Hon skriver:

”Du tappar snabbt aptiten, får ett svagare immunsystem, blir lättare sjuk, vilket i sin tur leder till fler mediciner, fler biverkningar och ännu fler mediciner.”

Margit Vea anser att det finns ett behov av anställda inom hälsovården med kompetens i matlagning och kunskap om råvaror och ekologi. Det är viktigt för äldre att få näringsrik mat som smakar gott, istället för syntetiska näringsdrycker.

Text: Birthe Storaker

Källa

Föregående artikelÖverläkare: Dödlig cocktail av läkemedel till de äldre är inte acceptabelt
Nästa artikelFick ersättning för felbehandling vid vitamin B12-brist
Birthe Storaker
Birthe Storaker är frilansjournalist (f. 1964) och bla civilekonom från Handelshögskolan.

Lämna ett svar